Stiri

229

Impactul războiului din Ucraina asupra piețelor globale de carne și lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Izbucnirea războiului în Ucraina a fost neprevăzută, dar impactul său se simte deja în întreaga lume, inclusiv în zona afacerilor cu carne și lapte. Care a fost evoluția celor două sectoare, în prima parte a anului 2022 și care vor fi evoluțiile din viitorul apropiat? Pentru a afla o parte din răspunsuri, vom apela la analiza PigProgress efectuaă pentru piața cărnii de porc de Dr. John Strak, acela care observă o tendință către prețuri mai mari la porci, dar și costuri mai mari, precum și la analizele Rabobank, pentru sectorul global al laptelui și al lactatelor.

Ce era valabil în ianuarie…

Iată ce a declarat Dd. John Stark pentru PigProgress: „Datele, din punctul meu de vedere, sunt pozitive pentru prețurile porcilor, dar există variabile externe pe care nu le putem măsura sau prezice care pot schimba piața într-un fel sau altul.

Ei bine, acel ceva despre „variabilele externe” ar putea fi încă subestimarea anului. Am mai spus în ianuarie că am crezut că anul 2022 arată ca un pahar pe jumătate plin și mă așteptam ca prețurile la porci să fie relativ ridicate pe tot parcursul anului.

Mai este cazul? Voi discuta despre componentele cheie ale pieței globale a cărnii de porc folosind și apoi voi încerca să rezumam spre ce s-ar putea îndrepta acea piață într-o lume post-Covid, post-FASA și care acum trebuie să facă față unui război între Ucraina și Rusia.

Faza ascendentă

În rezumat, ciclul global al prețului cărnii de porc a crescut. Fundamentele indică o fază ascendentă pentru ciclul din acest an, cu proviziile și porcii de piață în declin în efectivele majorilor exportatori.

Indicele global al prețurilor la porc ar putea reveni acum pentru a acționa ca un indicator principal. Deși din motive greșite, Covid-19 este în afara primelor analize, iar pesta porcină africană (PPA) pare să fie doar o iritare minoră, mai degrabă, decât o știre importantă pentru piața globală.

Cu toate acestea, oricare dintre acești ”viruși” s-ar putea regăsi destul de ușor pe primele pagini, așa că este nevoie de prudență în planificarea afacerii.

După cum am observat luna trecută, semnalele de la factorii de bază ai ofertei sugerează că aprovizionarea cu porc și carne de porc va fi relativ strânsă în 2022 și, dacă nu scade cererea, acest lucru implică prețuri mai mari la porc. Această ultimă propoziție necesită mai multă atenție.

Războiul și efectele costurilor producătorilor de porci

Războiul din Ucraina are efecte importante asupra costurilor producătorilor și nu putem ignora un colaps general al încrederii producătorilor și/sau al veniturilor și cererii consumatorilor. Dar aceste impacturi trebuie încă să se manifeste în funcțiile de costurile producătorului și prețurile de consum.

Suntem, de fapt, într-un război fals. Creșterile prețurilor la energie care au loc în întreaga lume vor reduce veniturile consumatorilor și creșterea economică mai târziu, în acest an. Nici măcar China nu este imună la asta.

Și încă o întrebare: Cât de mult vor crește prețurile cerealelor și al furajelor pe măsură ce lipsa de îngrășăminte, cereale și semințe oleaginoase va afecta costurile producătorilor de animale?

Retailerii și furnizorii de servicii alimentare vor renunța la ajustare pe măsură ce fermierii și consumatorii vor găsi un nou echilibru pentru funcțiile lor relative de cerere și ofertă? Să revizuim datele și apoi să revenim la această întrebare despre ajustarea pieței.

Prețurile porcilor în China

În primul trimestru al acestui an, în China au existat modificări sălbatice ale ofertei și ale prețurilor fermierilor, inițiate de penuria cauzată de ASF. Achizițiile guvernului chinez pentru a menține prețurile au avut loc în mod repetat în ultimele 12 luni, dar prețurile la porc în China sunt, de fapt, la nivel minim și sunt cu mult sub costurile de producție (și asta înainte de cea mai recentă creștere a costurilor pe care o are situația din Ucraina).

Rămâne de văzut cât de mare va fi scăderea efectivului național din China ca urmare a acestor prețuri scăzute, dar acum ar trebui să fie evident pentru statul chinez că crescătorii de porci ai țării au un mare interes să vadă ca ostilitățile să se încheie în Ucraina.

Nivelurile de sacrificare pentru porcii chinezi au atins aparent vârful la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, iar cele mai recente date arată o scădere a numărului de sacrificări, de la începutul anului. În paralel cu aceste evoluții, nivelul importurilor de carne de porc și creșterea cărnii de porc din sursă străină transportată în China au scăzut brusc în 2021/22.

Redresarea prețurilor la porc din SUA

O recuperare a prețurilor la porc din SUA este observată la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022 și acest lucru este ușor de înțeles, pe baza datelor recensământului. Numărul de porci și efective din SUA a scăzut constant.

După cum raportează datele furnizate de USDA, efectivul de reproducție din Statele Unite a scăzut cu aproximativ 2%, de la an la an. Estimările recensământului pentru totalul inventarului arată o scădere de aproximativ 1%.

Estimarea numărului de porci de piață arată o scădere de 3,5%. Însă, există un alt aspect al performanței sectorului porcilor din SUA: productivitatea acestuia a avut o tendință ascendentă și constantă de câțiva ani, dar a scăzut recent.

Acest lucru poate fi parțial legat de Covid, dar este mai probabil ca o incidență ridicată a sindromului reproductiv și respirator la porc (PRRS), mai precis, la scroafe, să reducă productivitatea în fermă. Reducerile numărului de porci raportate de recentele anchete USDA, împreună cu PRRS Data, consolidează opinia conform căreia producția de carne de porc din SUA va fi mai mică în prima jumătate a anului 2022.

În Europa, crescătorii de porci au intrat în regim de contracție

În Europa, crescătorii de porci au fost în „modul de contracție” pentru aproape tot anul 2021. Datele recensământului din decembrie 2021 pentru UE au indicat o scădere cu 3,5% a efectivului de reproducție.

Doar Spania, dintre principalele țări producătoare de porci, era în expansiune, cu o creștere a efectivului de 2% la acea dată. Efectivul de reproducție din Germania a scăzut cu 7%. Iar perspectiva pentru numărul de porci din Europa este negativă în prima jumătate a anului 2022, dar, odată cu creșterea costurilor pentru furaje și energie, nu văd o graba de a extinde numărul de porci, ceea ce sugerează mai puțini porci și în a doua jumătate a anului 2022.

Creșterea bruscă a prețurilor la porci din Europa, constatată în perioada imediat anterioară, indică faptul că piața este deja lipsită de animale. Exporturile de carne de porc din UE au scăzut cu 2,7% în 2021, dar cererea internă pare să rămână ridicată. Până în prezent, scăderea cererii de export, condusă de China, a fost contracarată de redresarea economiei UE.

Reziliența economiei mondiale

Dar, cum rămâne cu ajustarea pe care am menționat-o mai devreme? Cât de rezistentă este economia mondială la războiul din Ucraina și la sancțiunile care decurg din Rusia? Cum vor afecta modificările costurilor de producție și ale veniturilor consumatorilor prețurile pieței? Și când se va termina războiul fals de pe piața cărnii de porc și când vor fi vizibile aceste schimbări de preț în supermarketuri?

Conflictele anterioare din Orientul Mijlociu, Vietnam, Coreea, Irak și Afganistan oferă puține indicii. Deși Ucraina nu reprezintă o parte importantă a economiei globale, comerțul cu energie și mărfuri al Rusiei este semnificativ și a fost adus în actualitate.

Impactul economic se aseamănă mai mult cu cel de-al Doilea Război Mondial decât cu conflictele regionale pe care le-am văzut începând cu 1945. Anul trecut, Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat că o creștere globală pentru 2022 va fi de 4,4%, dar va publica o revizuire la aceasta după și ne așteptăm ca această prognoză să reducă la jumătate.

Prețurile la porci vor fi mai mari, la fel și costurile

Deci, după cum am văzut, este încă un pahar plin pe jumătate? Deocamdată, nu trebuie să ne temem, deoarece modificările probabile ale costurilor producătorilor și veniturilor consumatorilor sunt prea mari, pentru a permite ca ajustarea să fie neobservată în coșul de cumpărături sau în deciziile de producție la fermă și unitatea de porci.

Prețurile la porci vor fi mai mari, dar vor fi la fel și costurile. Pe de altă parte, puterea de cumpărare a consumatorilor din supermarket va scădea, iar unii consumatori vor consuma mult mai puțin, în 2022.

Acesta sună mai degrabă ca un pahar care este pe jumătate gol. Singurul punct luminos al acestei perioade destul de sumbre este că, dacă războiul dintre Ucraina și Rusia poate fi terminat în favoarea Ucrainei, este probabil să existe o restructurare a economiei occidentale și a agroeconomiei ucrainene, care va funcționa într-un fel nou, pentru a da un impuls creșterii economice în țările aliniate la vest.

Rabobank: Inflația va debusola și mai mult piața laptelui

Volatilitatea specifică dar mult mai accentuată în această perioadă, mărește incertitudinea pe piețele globale de lapte și lactate, se afirmă în ultima analiză Rabobank asupra pieței globale a laptelui.

Chiar înainte de conflictul Rusia-Ucraina, prețurile globale ale produselor lactate creșteau din cauza deficitului de aprovizionare. Principalele regiuni de export se confruntă cu vremea nefavorabilă sau cu eroziunea marjei, ceea ce a dus la un deficit de la an la an care a fost mult mai mare decât se anticipase în semestrul doi al anului 2021.

Deoarece este puțin probabil ca deficitele să dispară pe termen scurt, Rabobank a constatat o scădere continuă în primul semestru al anului 2022, chiar dacă producția de lapte în regiunile exportatoare din categoria Big-7, față de cea mai mare cifră comparabilă de anul trecut, va cunoaște o redresare ușoară care va începe în semestrul doi al acestui an și care se va opri în primul semestru al anului 2023.

Prețurile laptelui de la ferme au urmat prețurile mărfurilor, fiind mai mari la nivel mondial, cu un potențial de creștere și mai mare, în unele regiuni. În plus, costurile în creștere ale inputurilor, lipsa forței de muncă, vremea nefavorabilă, calitatea și prețurile variabile ale furajelor continuă să limiteze răspunsul producției din partea producătorilor.

Exporturile vor încetini

Exporturile de lactate au încetinit în 2022, după ce au crescut cu 4% în 2021, în ciuda tuturor provocărilor lanțului de aprovizionare. Creșterea exporturilor observată în 2021 este puțin probabil să se repete în 2022, deoarece deficitul de aprovizionare a redus deja semnificativ surplusul exportabil din regiunile de export Big-7. În plus, prețurile ridicate ale lactatelor ar putea reduce apetitul importatorilor.

În schimb, creșterea prețurilor petrolului a susținut prețurile WMP în trecut, iar riscul ridicat pentru securitatea alimentară ar putea duce la activități de cumpărare strategică. Oricum, presiunea inflaționistă se extinde în întreaga lume, cu o perspectivă din ce în ce mai înrăutățită, ridicând întrebarea ”Cât de sus și pentru cât timp?”

De aceea, prețurile la produsele lactate vor rămâne ridicate până la jumătatea anului în curs, pe fondul ofertei limitate. Perspectiva pe termen lung depinde de comportamentul consumatorilor și de condițiile normalizate ale pieței, ambele fiind foarte imprevizibile.

Producție scăzută de lapte

Dintr-o altă persoectivă, trebuie spus că piețele globale ale produselor lactate se clătină la niveluri scăzute de producție de lapte, nemaivăzute din 2014, potrivit raportului Rabobank publicat recent de Rabobank Global Dairy Quarterly.

Banca specializată în agrobusiness banking notează că problemele legate de vreme au decimat producția de lapte în Noua Zeelandă și Australia, în timp ce creșterea ofertei a fost, de asemenea, blocată în SUA și Europa, de marjele de profit reduse pentru producători.

Acest lucru a dus la un deficit de producție globală de lapte de la an la an, deficit care este prea mare pentru a fi compensat de câștigurile favorabile ale producției de lapte observate în America de Sud, după cum se arată în raport.

Analiza mai precizează că, după nouă creșteri trimestriale consecutive, creșterea combinată a ofertei globale de lapte din regiunile majore exportatoare de lactate s-a oprit în trimestrul trei a anului trecut și a căzut în teritoriul negativ, în trimestrul patru.

Coautorul raportului și analistul principal a Diviziei de produse lactate Rabobank, Michael Harvey, a declarat că producția combinată de lapte din cele șapte mari regiuni exportatoare de produse lactate (Noua Zeelandă, Brazilia, Argentina, Uruguay, UE, SUA și Australia) este de așteptat să scadă cu 0,3%, la finalul semstrului I al acestui an, comparativ cu trimestrul patru anul trecut. Aceasta va fi prima scădere trimestrială de la an la an, din 2019 și până acum.

Cererea Chinei

Harvey a adăugat că se așteaptă o încetinire a cererii de inputuri lactate din partea Chinei, fiind necesară o reducere a prețurillor globale în fața creșterilor limitate din partea ofertei.

”Cumpărătorii chinezi sunt rupți între sentimentul optimist din afara Chinei și fundamentele actuale slabe din țară, pentru a decide când, dacă și la ce niveluri de preț ar trebui să revină pe piață”, a spus el.

Cu toate acestea, în ciuda presiunilor inflaționiste în creștere, consumatorii nu se confruntă încă cu un ”șoc autocolant”, sintuație în care prețurile mai mari devin un factor de descurajare la cumpărare, pentru produsele lactate, în majoritatea țărilor, se arată în raportul Rabobank, iar acest lucru susține cererea, în ciuda unor efecte locale negative, cauzate de războiul din Ucraina.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2