Stiri

141

Ilie Van: Importul de carne de pasăre a crescut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Importul de carne de pasăre a crescut nepermis de mult, în condițiile unui TVA la carne exacerbat, de 24 %”, a declarat domnul Ilie Van, președinte al Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România, la conferința de presă organizată de federația Pro Agro, prin care s-a solicitat prezența la negocierile cu reprezentanții FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, prezentă la București pentru a discuta noile termene ale Acordului de împrumut.

Domnul Ilie Van a informat asistența că, dacă în anul 2013, importurile de carne de pasăre au fost de doar 80.000 de tone, pe primele opt luni ale anului în curs s-a înregistrat deja o creștere foarte mare, de 50.000 de tone. ”Dacă discutăm în termeni sociali, aceste 50.000 de tone importate suplimnentar reprezintă cca 10.000 de locuri de muncă directe și indirecte, afectate de pătrunderea pe piață a cărnii de pasăre foarte ieftină, din import, provenită din țări unde cota de TVA este foarte redusă”, a adăugat vorbitorul. ”Solicităm de ani de zile Ministerului de Finanțe să evidențieze încasările de TVA conform codului CAEN, pentru a se putea acționa punctual, cu măsuri legislative și economice acolo și atunci când este nevoie, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat încă, iar de la Finanțe nu am primit niciun răspuns în acest sens. De aceea, reiterez solicitarea noastră”, a mai spus Ilie Van.  

O măsură antieconomică

Menținerea unui TVA de 24 % este pur și simplu antieconomică, sectorul românesc al aviculturii fiind aproape de colaps. ”Am văzut că la raft există deja carne de pasăre cu un preț de 8 lei pe kilogram, inclusiv TVA-ul. Desigur, această carne provine din import. Atunci, cu cât să vindem noi, producătorii români carnea de pasăre pe care o producem în femele românești? Suntem subminați în mod direct, iar, dacă nu se vor lua de urgență măsuri, atunci numărul insolvențelor și al falimentelor va crește, ajungând ca România să devină exclusiv dependentă de importuri, distrugându-ne un sector vital pentru agroindustria românească”. În egală măsură, evaziunea lovește și ea crunt: ”În momentul de față, evaziunea la carnea de pasăre a atins peste 40 % și, cu siguranță, va crește, dacă nu se va reduce TVA-ul la carne și produse din carne, a concluzionat președintele UNCPR.

Reamintim că Uniunea condusă de domnul Ilie Van susține activ campania ”Taie TVA la carne”, la care au aderat Pro Agro, ARC, Romalimenta, AFIS, APCPR și Sindalimenta.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2