Tehnologii

245

IGSA 2020: România, locul 22 din 113 țări, în Top-ul mondial al securității alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ciuda pandemiei care tensionează lanțurile de aprovizionare, provocând lipsuri de alimente și volatilitatea prețurilor, nivelurile de venituri ridicate ale Europei și ratele relativ mici de inegalitate înseamnă că economia Uniunii Europene este bine plasată, pentru a face față tipurilor de șocuri economice neașteptate care pot determina insecuritatea alimentară. Analiza este efectuată de un conglomerat de instituții de cercetare a pieței, la comanda prestigiosului cotidian britanic The Economist.

Finlandezii sunt cei mai buni

Indicele Global de Securitate Alimentară din acest an, compilat de The Economist, include 14 țări europene în top 20, cu Finlanda, Irlanda și Olanda în fruntea podiumului.

Însă, clasamentul extins menționează România pe un foarte onorant loc 22, din 113 țări incluse în analiză. Poate, și mai important, România se clasează foarte bine și la capitolul siguranță alimentară, dintr-un total de 100 de puncte, primind 86,7, fapt care o clasează foarte sus, față de multe alte țări cu pretenții.

Dar discrepanțele interne înseamnă că Europa, în ciuda clasamentului ridicat al fiecărei țări, ratează să fie regiunea cu cel mai bun mediu de securitate alimentară din lume care merge în America de Nord.

Indicele se bazează pe 59 de indicatori unici și măsoară starea accesibilității, disponibilității, calității, siguranței și resurselor naturale / rezilienței alimentelor în 113 țări.

După îmbunătățirea constantă timp de șapte ani din 2012 până în 2018, mediul global global de securitate alimentară sa deteriorat pentru al doilea an consecutiv în 2020, conform indicelui.

IGSA a avertizat că agricultura intensivă și schimbările climatice globale sunt principalii factori care erodează securitatea alimentară din întreaga lume. În plus, sistemele alimentare globale erau deja supuse înainte de pandemie, condițiile climatice înrăutățind îngreunând productivitatea. Izbucnirea COVID-19 a provocat și mai multă durere, în special pentru fermierii mai mici care au văzut întreruperile anotimpurilor de plantare în timp ce accesul la piață a fost restrâns din cauza blocajelor.

Raportul a afirmat că există o nevoie clară de a acorda prioritate în continuare securității alimentare în procesul de elaborare a politicilor naționale. GFSI a constatat că doar 54 de țări au implementată o strategie națională de securitate alimentară, în timp ce doar 31 de țări au o agenție dedicată securității alimentare.

Strategiile nutriționale, îmbunătățite în doar cinci țări

Standardele nutriționale s-au îmbunătățit în doar cinci țări în 2020. Strategiile definite de securitate alimentară sunt vitale pentru a ajuta factorii de decizie politică să răspundă nevoilor nutriționale ale populațiilor vulnerabile, a declarat acesta.

„Pandemia globală și blocajele rezultate au testat sistemul nostru alimentar și au expus vulnerabilitățile”, a spus Pratima Singh, liderul proiectului pentru Indicele Global al Securității Alimentare, de la The Economist Intelligence Unit.

„Trebuie să abordăm inegalitățile structurale - economice, sociale și de mediu - care au fost o caracteristică fundamentală a pandemiei. Guvernele și factorii de decizie politică, ONG-urile și sectorul privat au cu toții un rol de jucat întrucât ne propunem să ne recuperăm din impactul covid-19 asupra economiilor și sistemelor alimentare și să investim în inovare pentru a ne consolida mediul alimentar global. ”

„Strategiile de securitate alimentară nu trebuie ignorate”

Indicele a descris țările europene drept lideri mondiali în combaterea risipei de alimente (care a scăzut pentru al treilea an consecutiv, parțial datorită strategiilor inovatoare, cum ar fi strategia UE pentru ferma pentru forți), precum și în ceea ce privește calitatea și siguranța alimentelor.

Europa - și în special UE - este un lider mondial în stimularea angajamentului politic în ceea ce privește adaptarea (procesul de adaptare la schimbările climatice actuale sau preconizate și efectele sale), a spus acesta, numind regiunea „un far al cooperării regionale și o sursă a celor mai bune practici în materie de securitate și durabilitate alimentară ”.

Cu toate acestea, a dezvăluit o lipsă de niveluri uniforme de securitate alimentară între țările europene, performanțele țărilor mediteraneene și ale Europei Centrale și de Est semnificativ mai mici decât în ​​Europa de Vest și de Nord.

Bulgaria, Slovacia și Ungaria, repetentele UE în privința securității alimentare

Bulgaria, Slovacia și Ungaria sunt cele mai jos clasate țări din UE, obținând respectiv locul 44, 40 și 36 în clasamentul de securitate alimentară la nivel mondial.

Raportul a adăugat că, deși Europa atinge niveluri ridicate de securitate alimentară, strategiile definite de securitate alimentară și agențiile dedicate securității alimentare sunt limitate în majoritatea țărilor din regiune. Doar Finlanda a obținut un scor perfect în acest domeniu, iar strategiile de securitate alimentară și agențiile dedicate securității alimentare „nu trebuie neglijate”, se precizează.

De asemenea, indicele a menționat că țările cu venituri ridicate nu sunt imune de a suferi șocuri de producție alimentară din cauza evenimentelor imprevizibile ale schimbărilor climatice din ultimii ani.

IGSA din acest an a constatat că producția agricolă a devenit mai volatilă în 49 de țări decât în ​​perioada acoperită de indicele 2019. Norvegia și Slovacia se clasează în top 10 în ceea ce privește volatilitatea producției (ceea ce înseamnă că au niveluri ridicate de volatilitate).

Danemarca, Norvegia și Suedia, în special, au scăzut semnificativ, cauzate de secete în Norvegia și Danemarca și de o caniculă extremă de vară în Suedia.

În 2018, Norvegia a înregistrat cele mai slabe niveluri de producție a culturilor din peste 50 de ani, în timp ce recolta din Danemarca a scăzut cu 40%. În Suedia, vremea extremă de vară din 2018 a dus la cea mai proastă recoltă din țară din anii 1950. Europa este, de asemenea, expusă în special secetei și inundațiilor, a adăugat aceasta.

Informații detaliate, analiza pe fiecare țară, clasamente, aici: https://foodsecurityindex.eiu.com/index

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2