Stiri

118

Guvernul își bate joc de sectorul românesc al cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Guvernul își bate joc de sectorul românesc al cărnii, iar afirmația subsemnatului este total argumentată de fapte. Ieri, pe toate canalele media a apărut informația potrivit căreia guvernul nu va reduce cota de TVA la carne și produse din carne, dar achiesează la ideea Dacianei Sârbu, aceea de a diminua această taxă pentru produsele așa-zis bio.

  Acum, să luăm argumentele acuzației la rând:   1-Din punct de vedere tehnic-financiar, diminuarea cotei de TVA pentru produsele bio nu se poate face decât prin forțarea legii, mai bine spus, prin încălcarea ei, pentru că aceste produse nu sunt cuprinse în Codul CAEN, așa cum a observat cu îndretățire, ieri, domnul Aurel Popescu, președintele Rompan. Așa este. Chiar dacă ai un amărât de certificat Bio, obținut, după cum ne-a declarat domnul Sorin Minea, cam cu 5.000 de euro, cheltuieli totale, nu ai cum să evidențiezi în actele contabile produsul x. Pentru că bio poate fi și un salam, și o pâine, și o dudă. Așadar, ai DOAR salam, pâine, brânză, dude!   2-Tot ieri, domnul Daniel Constantin, acela pe care toată lumea, inclusiv subsemnatul, îl consideră a fi cel mai bun șef al Agriculturii de după decembrie 1989, declara pentru Mediafax (declarație preluată de Gândul și Național), că o Directivă a Comisiei Europene nu permite diminuarea TVA-ului la produsele alimentare la o cotă mai mică de 15 %, până în data de 31 decembrie 2015. Păi, de aici decurg câteva lucruri:  

A: Dacă e așa, cum de s-a putut diminua TVA-ul la pâine?

B: Nu știa domnul ministru Constantin de această Directivă acum un an, acum opt luni, acum trei luni, și de fiecare dată când susținea că va sprijini inițiativa de reducere a TVA-ului la carne și produse din carne !? Probabil că știa și, în acest caz, înseamnă că a dat celor din sectorul de carne al României speranțe deșarte, aducând acum contraargumentul legislației europene. Dar, atunci, îl întrebăm pe domnul ministru al MADR, cum de se poate face reducerea pentru produsele Bio? Alea, nu tot alimente sunt, așa cum suna comunicatul din seara zilei de 4 decembrie, emis de ministerul pe care îl conduce? Sunt, cumva, sticle de lampă, luate din volumul II al romanului Moromeții, al lui Preda!?

Ba, mai mult, prin reducerea TVA-ului doar la produsele bio, se deschide încă o ușă, corupției. Pentru că, mulți vor începe să se acrediteze Bio, și, Dumnezeu va ști, cu Mare Mila Lui, cum vor obține acele acreditări!   Vestea de ieri, a stârnit numeroase reacții. De exemplu, Laurențiu Baciu afirma, citat de același Mediafax, că reducerea taxei la ”bio” ”este un moft al Dacianei”. La rândul său, luată la rost de presă, fiica lui Tătuțu și soție de actual prrim-ministru afirma că ”reducerea TVA-ului la produsele ecologice va contribui la îmbunătățirea alimentației populației, precum și la transparentizarea acestui sector”. Hai, na! Cu doar 2 % din ponderea produselor alimentare bio îmbunătățești hrana românilor care, în majoritatea lor covârșitoare nu au bani să cumpere loboda eco a domnului Marius Cioceanu? Să faci sectorul bio mai transparent? Atunci, să ne spună doamna Daciana Sârbu dacă, în procesul de acreditare eco-bio se face analiza la plumb. Să ne spună și cum pot fi controlate precipitațiile, în așa fel încât noxele din aer să nu ajungă pe pământ. Să ne spună și cum se fac certificările bio, cine le face (în afară de funcționarii MADR), și cât costă o asemenea manoperă? Și, încă:   Să înțelegem că guvernul nu știe cât pierde România din cauza TVA-ului de 24 % la carne și produse din carne, în fiecare an? Unii spun că 400.000.000 de euro, alții, de 600.000.000 de milioane. Să înțelegem că guvernul nu știe că evaziunea la carne a ajuns la 80 %, așa cum a afirmat în conferința de presă de luni, de la sediul Pro Agro, domnul Radu Timiș, Președintele asociației Române a Cărnii?   Ba da, prieteni, ba da, doamnelor și domnilor, guvernanții știu prea bine, dar, așa cum afirma în aceeași conferință de presă domnul Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, dar și toți aceia care lucrează în partea de carne a industriei alimentare și zootehniei românești, guvernul este parte a sistemului evazionist, este parte a sistemului mafiot. De aici, personal, mi se desprinde o concluzie, dublată de o stare de iritare: Simplele acțiuni politicoase din partea investitorilor în acest sector nu mai sunt de ajuns. În plus, nu îi dau dreptate domnului Alex Jurconi, în momentul în care afirmă că ”noi acționăm în notă pozitivă, fără a recurge la forme deranjante”; cu alte cuvinte, își cer pur și simplu dreptul la existență cu pălăriile în mâini, în poziție umilă, exact în fața acelora care, pur și simplu, își bat joc de o întreagă industrie, de un întreg popor. Iar, ca final apoteotic, iată trei întâmplări la care am fost martor:  

-București, Indagra 2013: Daciana Sârbu este întâmpinată la standurile produselor bio cu un ansamblu de dansuri populare, exact ca pe vremuri, când apărea Elena Ceaușescu.

-Nurnberg, Biofach 2014: Daciana Sârbu, primită cu un ansamblu de dansuri populare și câțiva țigani care, chipurile, alcătuiau un taraf, la simpozionul organizat de asociația Bio România.

-Nurnberg, Biofach 2014: Daciana Sârbu, după simpozion, plecând însoțită de Marius Cioceanu în zona târgului de produse cosmetice bio, Vivanes, care se desfășura în paralel, în timp ce expozanții români din pavilionul național, așteptau ca fraierii, să îi viziteze. Nu i-a vizitat: de la cosmeticale, a plecat direct la un restaurant din centrul orașului Nurnberg, a mâncat, iar apoi a plecat la Bruxelles!

Prieteni, doamnelor, domnilor, înțelegeți că dumneavoastră sunteți adevărata forță a României, nu politicienii și, în niciun caz, Daciana Sârbu! (Foto: Ilie Stoian)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2