Stiri

109

Guvernul a decis menținerea TVA de 24 % la carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Din păcate, dar cât se poate de previzibil, Guvernul a decis menținerea TVA de 24 % la carne și produse din carne, în ciuda oricărui argument adus de organizațiile profesionale și de economiștii responsabili care au avertizat în nenumărate rânduri de dezastrul din sectorul de carne al României.

  Vestea a venit pe fondul unor mari speranțe, în rândul investitorilor din sector, speranțe comparabile cu acelea din momentul în care Emil Constantinescu s-a dus la Madrid, acolo unde aștepta anunțarea României în Uniunea Europeană. După cum se știe, România nu a intrat atunci în UE, cum nici acum, TVA-ul la carne nu a fost micșorat, dezamăgirea fiind echivalentă.   Cauze, pentru această decizie a guvernului sunt multe: lipsa de curaj în asumarea politică a măsurii, incompetența crasă, la nivel guvernamental, în gestionarea economiei în ultimii doi ani, pomenile electorale care au determinat găuri uriașe în buget, colectarea total deficitară a taxelor, pe fondul unei evaziuni cvasigeneralizate etc.   După cum se cunoaște, Pro Agro, ARC, APCPR, UNCPR, AFIS și Sindalimenta au inițiat acum un an acțiunea comună ”Taie TVA la carne”, acțiune care a avut mare priză la populație și care a avut menirea de a pune presiune pe autorități să decidă diminuarea TVA-ului. Acum, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, acela care a susținut și el tot timpul propunerea, dar care nu a reușit să își convingă colegii din executiv să procedeze la soluția corectă, anunță ca posibilă scădere a TVA-ului în 2015. Să dea Domnul! Iată argumentele domniei sale, prezentate într-un interviu acordat agenției Agerpres, dar vă invităm să citiți cu atenție finalul citatului pentru că nouă ni se pare că face trimitere la o perioadă ulterioară anului 2015(!):   ”Reducerea TVA la carne şi produse din carne se numără printre priorităţile anului 2015, însă acest lucru se va întâmpla numai în condiţii de siguranţă, adică fără taxe şi impozite mărite. Eu am spus că se va discuta cu FMI în construcţia bugetului pe 2015 şi dacă va fi permis, pe parcursul anului 2015, cu siguranţă se află printre măsurile prioritare pe care le va adopta actualul Guvern. Şi aici mă refer inclusiv la carne şi produse din carne.Aş vrea să mai dau nişte explicaţii pe anumite informaţii care au apărut în presă referitoare la faptul că nu putem reduce TVA până în decembrie 2015. Nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% şi unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%. Nu ne permite directiva respectivă (...)

Probabil la produsele ecologice vom avea una din cele două, 5% sau 9%, iar după decembrie 2015 va fi o altă directivă europeană în care se va stabili probabil altceva.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2