Stiri

192

Globalizarea merge liniștită înainte: UE și Mexicul au negociat un nou Tratat de liber-schimb

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Uniunea Europeană și Mexicul au încheiat ultimul element restant al negocierii noului lor acord comercial.

În acest sens, Comisarul pentru comerț Phil Hogan și ministrul mexican al economiei Graciela Márquez Colín au convenit asupra domeniului de aplicare exact al deschiderii reciproce a piețelor de achiziții publice și asupra unui nivel ridicat de previzibilitate și de transparență în procesele de achiziții publice, se arata intr-un comunicat emis de Comisia Europeana.

Ratificarea, în curând

În acest context, UE și Mexicul pot avansa către semnarea și ratificarea acestui acord în conformitate cu normele și procedurile lor respective.

Comisarul pentru comerț, Phil Hogan, a declarat: „Deși majoritatea eforturilor noastre s-au concentrat în ultima vreme asupra combaterii crizei cauzate de coronavirus, am depus eforturi și pentru a avansa agenda noastră privind comerțul deschis și echitabil, care continuă să fie foarte importantă. Caracterul deschis, parteneriatul și cooperarea vor fi și mai importante pe măsură ce ne reconstruim economiile după această pandemie.

Prin urmare, îmi face o deosebită plăcere că împărtășim opinii similare cu partenerii noștri mexicani și că eforturile noastre neîntrerupte pot fi acum fructificate. Acordul de astăzi este o dovadă clară a angajamentului nostru comun de a avansa agenda parteneriatului și cooperării noastre. Acest acord - odată intrat în vigoare - va ajuta atât UE, cât și Mexicul, să își sprijine propriile economii și să stimuleze ocuparea forței de muncă.”

În temeiul noului acord UE - Mexic, practic toate schimburile comerciale de mărfuri între UE și Mexic vor fi scutite de taxe vamale. Acordul include acum și norme progresiste privind dezvoltarea durabilă, cum ar fi angajamentul de a pune în aplicare în mod eficient Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Este, de asemenea, prima dată când UE ajunge la un acord cu o țară latino-americană cu privire la aspecte legate de protecția investițiilor. Simplificarea procedurilor vamale va contribui la stimularea suplimentară a exporturilor.

Acordul global mai amplu, din care face parte acest acord comercial, acoperă, de asemenea, protejarea drepturilor omului, precum și capitole referitoare la cooperarea politică și în materie de dezvoltare. El va constitui, de asemenea, primul acord comercial al UE care include dispoziții pentru combaterea corupției, inclusiv măsuri de luptă împotriva luării de mită și spălării de bani.

Mexicul este principalul partener comercial al UE în America Latină, cu un comerț bilateral de mărfuri în valoare de 66 de miliarde EUR și cu un comerț cu servicii în valoare de 19 miliarde EUR (date din 2019 și, respectiv, 2018). Exporturile de mărfuri din UE depășesc 39 de miliarde EUR pe an. Comerțul de mărfuri UE-Mexic a crescut de peste trei ori de la intrarea în vigoare a acordului inițial din 2001. Acordul comercial modernizat va contribui la stimularea acestei creșteri istorice puternice.

Următoarele etape

Revizuirea juridică a acordului este, în prezent, în curs de finalizare. Odată ce procesul va fi încheiat, acordul va fi tradus în toate limbile UE. După traducere, propunerea Comisiei va fi transmisă pentru semnare și încheiere Consiliului și Parlamentului European.

Context Pilonul comercial face parte dintr-un acord global mai amplu, care stabilește cadrul pentru relațiile UE cu Mexicul și vizează aspecte de interes comun mai larg, dincolo de comerț, inclusiv aspecte politice, schimbările climatice și drepturile omului.

Mexicul a fost prima țară din America Latină care a semnat un acord global cu UE în 1997. UE și Mexicul au început negocierile pentru acest nou acord modernizat în mai 2016. Ele au ajuns la un acord de principiu doi ani mai târziu, în aprilie 2018, lăsând pentru discuții ulterioare mai multe aspecte tehnice restante. Acestea din urmă sunt, în prezent, pe deplin soluționate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2