Stiri

389

GlobalData: Industria alimentară din Israel se confruntă cu perturbări majore

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit GlobalData, securitatea alimentară a Israelului este amenințată, deoarece pământurile sunt nelucrate, iar forța de muncă este decimată de recrutarea și de un exod de muncitori thailandezi și palestinieni.

Multe rafturi stau goale în supermarketurile israeliene, în timp ce activitățile agricole se opresc și lipsa de muncitori în logistică și producție perturbă operațiunile în marile fabrici alimentare.

Muncitorii din agricultură, în plin sezon de cules de mere, avocado și kiwi, se spune că au fost evacuați din așezările de la granița de nord, pe măsură ce confruntările la graniță cu organizația teroristă libaneză Hezbollah escaladează și terenurile din jurul Gazei rămân în descreștere.

TheMarker, un cotidian de afaceri în limba ebraică, raportează că ministerele guvernamentale cartografiază culturile agricole din nord, unde sunt cultivate 40% din fructele de foioase și subtropicale ale Israelului, planificând perspectiva tot mai mare a unui război în nord.

Ministerul Agriculturii din Israel se teme, de asemenea, că în curând va exista penurie de păsări de curte și ouă, având în vedere că jumătate din producția totală de ouă a națiunii are loc la 5 km de granița cu Liban. Acum au fost deschise cote de import de 50 de milioane de ouă.

Postul de știri israelian de limbă engleză Ynetnews raportează că producția de lapte din sudul țării a suferit, de asemenea, o lovitură majoră, deoarece producătorilor de lapte responsabili de furnizarea unor produse precum Tnuva, unul dintre cei mai mari producători de alimente din Israel, li se interzice accesul la fabricile lor de lapte.

„Am abandonat fabricile de lapte din kibutzim la care armata nu ne va da acces”, a declarat Lior Simcha, CEO al Asociației Producătorilor de Lapte. „Lactatele de la Nahal Oz, Alumim și Be’eri sunt terminate. Vorbim despre mii de vaci.”

Tnuva nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la modul în care conflictul afectează operațiunile de afaceri.

Între timp, forța de muncă din sectorul alimentar este afectată, deoarece muncitorii israelieni sunt chemați în rezerve. Lucrătorii palestinieni fie sunt prea frică, fie nu pot să se prezinte la muncă. Calcalist, un ziar de afaceri cotidian israelian, relatează că lucrătorii, chiar și cei cu o carte de identitate albastră, se străduiesc să ajungă și să treacă la punctele de control.

Kav LaOved, un ONG israelian pentru drepturile muncii, spune că 100.000 de muncitori palestinieni sunt angajați în Israel sau în coloniile israeliene, în timp ce muncitorii arabi reprezintă o proporție semnificativă din forța de muncă din sectoarele de panificație și abatoare.

Aproximativ 20.000 de muncitori thailandezi lucrau, de asemenea, pe terenurile agricole israeliene la momentul atacurilor din 7 octombrie, potrivit Phil Robertson, director adjunct pentru Asia la Human Rights Watch. Cel puțin 35 de cetățeni thailandezi au fost uciși sau răpiți, în timp ce mulți alții s-au întors acasă.

Provocările din partea ofertei sunt, de asemenea, agravate de cererea crescută, potrivit Calcalist. Consumatorii fac stocuri, temându-se de o extindere a luptei, precum și de revolte urbane de tip similar celor care au avut loc în timpul așa-numitei operațiuni „Gardienul Zidurilor” din 2021.

Un purtător de cuvânt al Nestlé, care a redeschis recent una dintre fabricile sale israeliene după ce s-a închis pe fondul conflictului cu Hamas, a refuzat să comenteze modul în care conflictul îi afectează operațiunile comerciale din Israel. Afacerile noi din Israel cu alimente și tehnologie alimentară se concentrează pe continuitatea afacerii

Scena în plină dezvoltare a tehnologiei alimentare din Israel a fost, de asemenea, afectată de conflict, companiile și centrele de cercetare și dezvoltare din jurul Fâșiei Gaza fiind avariate de membrii Hamas care au furat.

„Orașul Sderot și kibbutzim din jurul Gazei, care sunt unul dintre centrele ecosistemului agricol și alimentar israelian, au fost grav afectate”, explică Dr. Kardish CEO la investitorul The Trendlines Group. „Multe companii, incubatoare și centre de cercetare și dezvoltare sunt situate în această regiune, iar unele au fost, de asemenea, rănite.”

Dr. Amit Yaari CEO la startup-ul israelian BioBetter, care crește factorii de creștere pentru sectorul cărnii de cultură, a mai spus că 20% din companie a fost pregătită, prezentând provocări pentru continuitatea afacerii.

O soluție a fost recrutarea evreilor ortodocși Haredi care sunt scutiți de serviciul militar.

Cel mai important eveniment de tehnologie alimentară din Israel, FoodTech IL 2023, care urmează să aibă loc astăzi, a fost de asemenea anulat. Evenimentul, care reunește startup-uri, mari companii alimentare și investitori, trebuia să prezinte startup-uri alimentare inovatoare și alimente futuriste.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2