Repere

397

Global Data: Regulamentul privind defrișările va ridica prețurile alimentelor din UE cu 1,4 md. euro

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Introducerea unor noi reglementări de durabilitate, cum ar fi Regulamentul UE privind Defrișarea (EUDR), ar putea avea un impact semnificativ asupra lanțurilor de aprovizionare cu mărfuri, ducând la creșteri ale prețurilor pentru consumatori, a informează GlobalData, citat de EuropeanSupermarketMagazine.

Costuri transferate către consumatori

EUDR, care urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să reducă pierderile de biodiversitate prin țintirea mărfurilor legate de defrișări, va solicita firmelor care comercializează cu UE să demonstreze că produsele și lanțurile lor de aprovizionare nu sunt defrișate.

Drept urmare, primele de conformitate cu EUDR pentru companiile care operează în ulei de palmier și cauciuc, două dintre mărfurile vizate de reglementările EUDR, ar putea depăși 1,5 miliarde USD (1,4 miliarde EUR), firmele afectate probabil să transfere aceste costuri suplimentare către consumatori, a spus GlobalData.

Creșteri de preț

„Categoriile de alimente, băuturi și îngrijire personală care ar putea fi cele mai afectate de creșterea prețurilor cu amănuntul din cauza EUDR includ cafeaua, ciocolata, alternativele de carne pe bază de soia și produsele din palmier de ulei și derivatele acestora, inclusiv sute de produse de îngrijire personală, cum ar fi șamponul”, notează GlobalData.

EUDR urmează să intre în vigoare la sfârșitul anului și reprezintă o parte esențială a Pactului Verde European și a ambiției blocului de a atinge zero gaze cu efect de seră până în 2050.

Mărfuri în atenție

Conform GlobalData, legislația, care este „probabil una dintre cele mai de mare anvergură și impact al reglementărilor UE privind durabilitatea”, vizează mărfuri, inclusiv bovine, cacao, cafea, palmier de ulei, cauciuc, soia și lemn, precum și unele dintre acestea. produse derivate, cum ar fi hârtie/carton, piele, șampon, ciocolată, anvelope și mobilier.

„Obiectivele EUDR sunt de înțeles, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și protejarea biodiversității este esențială”, a comentat Fred Diamond, consultant și analist senior în alimentație și băuturi la GlobalData. „Cu toate acestea, ar putea exista unele perturbări în viitor.

„Cerințele suplimentare ale EUDR ar putea determina unii furnizori de mărfuri în ceea ce UE numește „țări terțe” să se îndepărteze de UE și să crească comerțul cu țări care impun mai puține cerințe de reglementare, cum ar fi China.

Unele categorii de alimente, cum ar fi cele pe bază de plante carnea, poate fi nevoită să se reformuleze și să treacă la alte surse de proteine, cum ar fi proteina de mazăre, dacă rezultatul EUDR este o creștere a prețului soiei pentru producția de alimente.”

Diamond a adăugat că implementarea EUDR ar putea avea un efect de polarizare asupra afacerilor, companiile mai mari fiind mai echipate pentru a suporta povara de reglementare asociată cu legislația.

„Impactul exact asupra consumatorilor va depinde de o varietate de factori, inclusiv de modul în care companiile aleg să răspundă la regulament, de măsura în care regulamentul este aplicat și de câtă asistență sunt dispuse statele membre ale UE să acorde țărilor furnizori pentru a le ajuta. se aliniază la noile reguli”, a adăugat el.

„Cu toate acestea, având în vedere știrile recente care confirmă că cei mai buni oameni de știință climatic din lume se așteaptă ca încălzirea globală să depășească obiectivul actual de 1,5 C, reglementările de durabilitate asociate cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi EUDR care vizează despădurirea, rămâne o prioritate urgentă pentru planetă."  (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2