Stiri

228

Gira: Războiul din Ucraina afectează grav sectorul mondial al cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ucraina ocupă locul opt cel mai mare exportator de păsări la nivel global. Cum afectează conflictul dintre Ucraina și Rusia sectorul cărnii? Și cum afectează invazia rusă asupra Ucrainei vecine producția, consumul și exporturile de carne în Europa de Est și mai departe? Acestea au fost întrebările la care compania de cercetare de piață Gira și-a propus să răspundă în analiza pe care o prezentăm mai jos.

Impact ”extrem de negativ”

Ca mare producător de grâu, floarea soarelui, porumb, soia și orz, Ucraina a fost numită „coșul Europei”. Întreruperea acestor lanțuri globale de aprovizionare în urma invaziei Ucrainei de către Rusia la 24 februarie a fost raportată pe scară largă.

Dar ce spuneți despre de carne? Ucraina produce carne de porc, vită și pasăre, printre alte variante, și este pe locul al optulea cel mai mare exportator de carne de pasăre la nivel global. Deci, cum afectează conflictul acest sector?

În martie, firma de consultanță și cercetare de piață Gira a abordat această întrebare, sugerând că impactul asupra pieței de carne din Ucraina va fi „extrem de negativ”, atât din perspectiva consumului, cât și a exportului.

Producția, consumul și importurile vor scădea „brututal”

La sfârșitul anului 2021, Gira a estimat că consumul ucrainean de carne de pasăre și de porc își va menține traiectoria ascendentă cel puțin până în 2026. Consumul de carne de vită era de așteptat să crească ușor în această perioadă.

„Am fost optimiști că Ucraina va continua să consume mai multă carne și carne de pasăre în viitor”, și-a amintit Rupert Claxton, directorul Gira Meat, în timpul unui webinar din 24 martie.

Realitatea, se pare, este că în 2022 se va vedea o scădere dramatică a consumului. Descoperirile lui Gira sunt „speculative”, dar Claxton este convins: „Consumul va fi puternic afectat”.

Nu numai că consumatorii locali nu vor putea să-și permită produsele din carne din Ucraina, dar se așteaptă ca provocările lanțului de aprovizionare să perturbe producția. Problemele cheie includ personalul, infrastructura, intrările, fluxul de numerar, piața și furtul, a explicat el.

Puține oportunități de aprovizionare

În sectorul cărnii de porc, se preconizează că producția va „sta și va scadea”. Pentru început, porcii vor fi uciși devreme de ambele părți - Ucraina și Rusia - pentru a-și hrăni armatele respective, a spus Claxton. Pentru armatele ruse care avansează în Ucraina, tentația de a „fura și jefui” fermele pe care le întâlnesc este „foarte mare”.

Vor fi puține oportunități de aprovizionare, din cauza unei pierderi a fluxului de numerar, iar din cauza izbucnirii pestei porcine africane (PPA) în Ucraina, exportul de carne de porc este exclus.

„Este cu adevărat despre situația aprovizionării interne. Consumul de carne de porc este de aproximativ 22 kg pe cap de locuitor și este de așteptat să scadă foarte brusc. Va fi nevoie de timp pentru reconstrucție”, ni s-a spus.

De asemenea, Gira se așteaptă ca importurile să scadă atât din Europa, cât și din Rusia. Înainte de invazia rusă, Uniunea Europeană era un „furnizor major” de carne de porc pentru Ucraina. Astăzi, UE se va confrunta cu provocări la exportul de carne de porc în țară din cauza creșterii prețurilor și a perturbărilor transportului.

„Dar s-ar putea să vedem că unele ajutoare sunt transportate în Ucraina din Europa în ceea ce privește carnea.”

Exporturile de păsări pivotează pe piața internă

Consumul de carne de pasăre în Ucraina este de asemenea de așteptat să scadă. Producția va „scădea”, a spus Claxton, din cauza mai multor factori cheie.

Întreruperea lanțului de aprovizionare va avea un impact negativ asupra reaprovizionării, iar energia va fi o „preocupare majoră”. De la congelatoare la incubatoare și generatoare, întreruperile de curent - despre care directorul Meat a spus că sunt deja raportate - au impact asupra operațiunilor. „Am citit un raport despre o instalație de cartofi în care cartofii pur și simplu putrezeau în depozite pentru că nu era energie electrică”, și-a amintit el.

Abatoarele vor fi perturbate din aceleași motive: nu vine forță de muncă, putere sau produse. În plus, consumul local va fi susținut de pierderea valorii exporturilor. „Așadar, cele 500.000 de tone care intră pe piața de export sunt returnate pe piața internă.”

Înainte de invazia Rusiei, Ucraina se bucura de o piață sănătoasă de export a păsărilor de curte. Țara este al optulea exportator de carne de pasăre la nivel global, reprezentând 2,2% din volumul brut comercializat la nivel mondial.

Având în vedere că piața de export a păsărilor de curte a Ucrainei este acum împiedicată, ce țări vor rata? Analiza Gira a destinațiilor de export de carne de pasăre între 2010 și 2026 sugerează că piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor fi cele mai afectate.

Africa Subsahariană este următoarea cea mai mare piață pentru Ucraina. Europa a fost un client puternic, dar de atunci a fost limitată de o cotă de 70 kt pe săptămână.

Claxton nu se așteaptă ca păsări de curte să fie expediate în străinătate din Ucraina pentru restul anului 2022. În schimb, directorul pentru carne prezice că Brazilia va recupera deficitul: „Veți vedea pui brazilian venind... pentru a compensa golurile”.

Impact asupra afacerilor

Care sunt repercusiunile pentru afacerile care operează în sectorul cărnii din Ucraina? MHP, Compania Ucraineană Broiler, este cel mai mare producător și exportator de pui din Ucraina. Afacerea este specializată în păsări de curte, precum și în cultivarea cerealelor și în alte activități de producție a cărnii.

În 2020, MHP a produs aproximativ 100 kt de păsări. Compania este responsabilă pentru 50% din producția de păsări de curte a Ucrainei și 53% din volumul exporturilor, ceea ce h având în vedere previziunile lui Claxton pentru piața de export a țării, este o îngrijorare.

De fapt, este o preocupare pentru toate companiile construite pe o structură de afaceri care aprovizionează piețele de export.

„MHP este o agro-business semnificativă, foarte bine investită cu o reputație globală, care face comerț cu parteneri serioși din Europa și Orientul Mijlociu, care se confruntă acum cu această perturbare totală a modelului lor de afaceri.”

Alte implicații comerciale mai departe includ o forță de muncă redusă în Europa. S-a raportat că aproximativ 70.000 de cetățeni ucraineni s-au întors acasă din UE fie pentru a lupta, fie pentru a-și îngriji familiile.

În același timp, europenii sunt supuși unei presiuni financiare. Confruntându-se cu veniturile disponibile mai mici din cauza inflației, a costurilor energiei și a crizei COVID-19, se așteaptă că consumatorii vor „scădea” la carne și reduceri mai ieftine.

Și, în sfârșit, Europa va experimenta „deplasarea consumului”, a spus Claxton. „Refugiații ucraineni cresc consumul în alte țări ale UE, în principal de produse „de bază” – în special carne de pasăre”, a continuat el, îndemnând întreprinderile să-și regândească distribuția produselor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2