Stiri

221

Germania și Franța cer interzicerea sacrificării puilor de sex masculin în fermele avicole

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Euractiv informează că Franța și Germania solicită țărilor din UE să își urmeze exemplul în interzicerea controversatei practici de tăiere a puilor de sex masculin, pe care ambele țări s-au angajat să o încheie din ianuarie 2022.

Este „un mare pas înainte” pe care cetățenii francezi îl așteptau de multă vreme, a publicat pe Twitter ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, anunțând interdicția țării de a ucide pui de sex masculin din 2022. Împreună cu Germania, Franța va fii astfel „prima țară din lume care pune capăt uciderii puilor de sex masculin”, a adăugat el.

În fiecare an, în Franța, peste 50 de milioane de pui de sex masculin sunt uciși la scurt timp după eclozare, în timp ce femelelor li se permite să trăiască ca viitoare găini ouătoare.

Practica a fost aspru criticată de activiști de animale de ani de zile ca fiind lipsită de etică și din cauza suferinței mari prin care puii masculi trec adesea înainte de moarte.

Din 2009, un regulament UE a garantat protecția animalelor, afirmând că animalele trebuie „ferite de orice durere, stres și suferință evitabile” în momentul uciderii. De asemenea, prevede că animalele pot fi ucise numai după asomare, iar „absența percepției și senzației trebuie să dureze până la moartea animalului”. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna cazul în realitate.

Gravitatea problemei a fost adusă la lumină de organizația franceză pentru bunăstarea animalelor L214, care în 2014 a raportat că puii erau zdrobiți în viață sau aruncați în coșurile de gunoi. Mai târziu, într-un aviz științific din 2019, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a avertizat cu privire la numeroase eșecuri în practicile care provoacă stres și suferință puilor de sex masculin.

Din 2022, crescătorii francezi vor trebui să se echipeze cu mașini pentru a detecta sexul puiilor înainte de eclozare. Luni, Denormandie a explicat la marginea unei reuniuni a miniștrilor agriculturii de la Bruxelles că, de la 1 ianuarie 2022, „toate incubatoarele trebuie să aibă fie instalate, fie comandate echipamentele pentru a realiza aceste metode alternative”.

Deși acest lucru face din Germania și Franța pionieri în ceea ce privește încetarea sacrificării puilor, Denormandie a cerut o „viziune politică împărtășită de celelalte state membre”.

„Tehnologia este disponibilă și altor state membre. Suntem bucuroși să sprijinim celelalte țări în introducerea acestuia ”, a adăugat Klöckner.

Cu sprijinul Austriei, Spaniei, Irlandei, Luxemburgului și Portugaliei, Germania și Franța au prezentat un document celorlalți miniștri ai agriculturii, solicitând o interdicție la nivel comunitar de tăiere a puilor.

Această practică „inacceptabilă din punct de vedere etic” nu ar mai fi în concordanță cu angajamentele Comisiei Europene, într-un moment în care propunerile pentru mai multă bunăstare a animalelor în întregul bloc - cum ar fi inițiativa „Încheiați vârsta cuștii”, cetățenii UE, care a reușit să împingă Comisia să anunțe o interdicție a UE în cultivarea cuștilor până în 2027 - se înmulțesc.

"Uciderea unui număr mare de pui de o zi este, desigur, o problemă etică", a declarat comisarul UE pentru siguranța alimentelor Stella Kyriakides la reuniunea miniștrilor, anunțând că executivul UE va folosi viitoarea revizuire a normelor UE privind bunăstarea animalelor „Priviți cu mare atenție problema și găsiți cea mai bună soluție posibilă.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2