Tehnologii

224

Germania a adoptat oficial etichetarea Nutri-Score

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, Ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, Julia Klöckner, spune că se așteaptă ca producătorii de alimente să utilizeze Nutri-Score după ce controversatul sistem de etichetare a produselor alimentare a fost introdus oficial în țară, la începutul acestei luni.

Deși companiile din Germania vor putea folosi acum Nutri-Score, sistemul nu este obligatoriu. Schema oferă o gamă combinată de culori ale literelor de la un verde A la un roșu E concepute pentru a facilita consumatorilor să recunoască și să compare calitatea nutrițională a produselor.

Klöckner a spus: ”Unul dintre proiectele majore de politică nutrițională pentru Germania a fost implementat cu succes. Acum, economia și comerțul trebuie să țină pasul. Nutri-Score oferă consumatorilor informații ușor de înțeles și comparabile și, prin urmare, este o orientare utilă pe raftul supermarketului. Alegerea sănătoasă ar trebui să fie cât mai ușoară posibil. Am o așteptare clară a industriei alimentare că vor folosi etichetarea - acum am creat cerințele legale pentru aceasta. Indiferent de acest lucru, mă angajez să armonizez etichetarea nutrițională extinsă la nivelul UE”.

În momentul în care CE analizează în prezent ce etichetă nutrițională obligatorie să aleagă ca parte a strategiei sale de alimentație durabilă de la fermă la furcă la sfârșitul acestui an, Nutri-Score, care clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional, utilizând un sistem cu coduri de culori cu un scara variind de la A (alegeri mai sănătoase) la E (alegeri mai puțin sănătoase), este favorita actuală.

Guvernele din Franța, Țările de Jos, Elveția, Spania și Belgia au optat pentru Nutri-Score ca sistem voluntar de etichetare la alegere. Mulți mari comercianți cu amănuntul și producători de alimente din Europa, precum Nestlé, Kellogg și Danone, de asemenea, au ales în mod voluntar să adopte Nutri-Score. De asemenea, Danone și Nestle îndeamnă guvernul britanic să treacă de la etichetele nutriționale pentru semafoare la Nutri-Score pe măsură ce țara se consultă cu privire la noua sa strategie de obezitate.

Cu toate acestea, Nutri-Score nu este lipsit de critici. Guvernul italian a exprimat critici puternice asupra sistemului, temându-se că va avea un impact negativ asupra delicatesei tradiționale italiene, cum ar fi carnea și brânzeturile.

Fermierii din UE fac lobby COPA-COGECA împărtășește temerile Italiei că algoritmii sistemului simplifică informațiile nutriționale și riscă să penalizeze unele dintre produsele principale ale dietei mediteraneene, cum ar fi uleiul de măsline.

”Orice etichetare nutrițională din fața ambalajului ar trebui să fie bazată pe știință și să ia în considerare complexitatea produselor alimentare la stabilirea contribuției lor nutriționale globale și să nu se bazeze exclusiv pe anumiți nutrienți.

Concentrându-ne exclusiv asupra unui număr foarte limitat de substanțe nutritive, cum ar fi zahărul, grăsimile și sarea sau aportul de energie, ajungem să lăsăm deoparte produse alimentare valoroase, cum ar fi mierea și promovând altele nesănătoase, cum ar fi băuturile răcoritoare pe bază de aspartam”, a spus Pekka Pesonen , Copa și secretarul general Cogeca.

”Multe dintre produsele care ar putea fi deteriorate printr-o abordare atât de simplistă a etichetării nutriționale sunt venerate pentru beneficiile lor pentru sănătate și se află în centrul dietelor tradiționale, precum cea mediteraneană. Acestea contribuie la diversitatea alimentelor, care este piatra de temelie a oricărei diete echilibrate. Vopsirea lor în roșu nu îi va ajuta pe consumatori sau pe producători”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2