Stiri

128

Geopolitica pieței internaționale a cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Se poate vorbi despre o geopolitică a cărnii? Sigur că da. În condițiile în care, asigurarea hranei pentru populație devine din ce în ce mai stringentă, totul se joacă pe harta politicilor internaționale, hartă pe care fiecare actor, mai mare sau mai mic, dorește să primească un rol cât mai important. Noi instrumente de piață: yuan, separatism, AKM Evenimentele primei jumătăți ale anului 2014 au demonstrat, încă o dată, că simplul joc al pieței nu mai este de ajuns pentru a-ți asigura supremația sau, măcar, continuitatea în afaceri.   Exemple din trecut pot fi date cu duiumul dar, cel mai edificator ni se pare cel de acum șase ani, când Statele Unite au condiționat accesul Federației Ruse în G8, de liberalizare a exporturilor de carne de pui din America, spre piața Ursului răsăritean.     Neavând ce face, președintele de atunci al Rusiei, Dimitri Medvedeev, întors din vizita efectuată la Washington, a dispus eliminarea oricăror bariere. Faptul ar părea banal și chiar așa este, pentru că, nu o dată s-a întâmplat ca o decizie politică la nivel internațional să fie condiționată de acceptarea unei anumite situații economice; ba chiar, am spune că economicul decide, jocul politic fiind făcut în funcție de interesele oamenilor de afaceri.   Însă, exact în momentul în care se credea că s-a ajuns la un oarecare echilibru, încă din anul 2012, au început noi semne ale schimbărilor politice la nivel internațional, schimbări cauzate de ascensiunea Chinei pe piața agricolă internațională, după ce, timp de 10 ani a făcut jocurile pe piața oțelului, a construcțiilor și a industriei grele. Rațiunea e cât se poate de firească, pentru chinezi, în condițiile în care, acolo chiar se pune problema asigurării hranei propriilor cetățeni, dar și a hegemoniei mondiale pe care China dorește să o impună.   Achiziționarea companiei Smithfield și a Campofrio-Spania nu sunt decât începutul marilor acțiuni, început care, și așa, a schimbat raportul de forțe, dar și prețurile internaționale. Mai jos, veți putea citi previziuni ale producției și exporturilor de carne din Statele Unite; dar, când vorbim de export, trebuie să specificăm faptul că beneficiarul principal e China, că principalul producător de carne de porc din America, adică același Smithfield, e în proprietatea Republicii Populare Chineze și că, oricum, gândind că datoria Statelor Unite către această țară depășește 1.000 de miliarde de dolari, guvernului de la Beijing îi este foarte ușor să dicteze.   Dacă relațiile bilaterale dintre americani și chinezi afectau colateral piața Uniunii Europene, iată că evenimentele din Ucraina schimbă totul, inclusiv piața cărnii. Pe de o parte, un important producător de carne, Ucraina, este anihilat, lucru care ar favoriza membri UE. Pe de altă parte, Rusia a impus interdicții la importurile de carne, atât din Uniunea Europeană, cât și din Statele Unite, ca reacție față de sprijinul acordat Ucrainei care dorește, cel puțin în partea ei vestică, aderarea la familia europeană. Noroc pentru Rusia că poate manipula jocurile separatiștilor, furnizându-le armament.   Va avea această țară posibilitatea de a-și asigura necesarul de carne, în condițiile în care sectorul de producție este încă slab dezvoltat? Vom vedea. Chiar dacă, recent, Moscova și Beijing au încheiat un parteneriat economic care vizează, pe lângă colaborarea pe linie de energie, și cea de schimburi agricole și alimentare, China nu poate exporta prea multă carne pe piața Rusiei. Toate aceste elemente ne determină să credem că viitorul imediat, și cel pe termen mediu, este cu mult mai imprevizibil decât am putea bănui.     Predicții în suspensie   Revăzând toate cele de mai sus, îndrăznim, totuși, să facem apel la prognoze oficiale, chiar dacă predicțiile pentru acest an au devenit, în urma ultimelor evenimente, ușor nesigure. Astfel, producţia mondială de carne va depăşi pragul de 260 milioane de tone în 2014, ceea ce înseamnă o creştere de 1,6% faţă de 2013, conform raportului USDA Departamentul pentru Agricultură al SUA. O producţie record este aşteptată la carnea de porc, urmare a cererii tot mai ridicate, dar şi a costurilor de producţie în scădere, inclusiv ca urmare a scăderii costurilor la furaje. Şi exporturile se vor dezvolta spectaculos, după ce au cunoscut un avans de peste 40% în mai puţin de zece ani. Oricum, producţia de carne de porc a cunoscut tendința ascendentă, crescând și în 2013, față de 2012, de la 105,6 milioane de tone, la 107,5 milioane de tone. Iar, pentru acest, an, specialiștii estimează un avans de 1,3%, până la 108,9 milioane de tone. Dar s-a dinamizat şi comerţul internaţional. Numai în ultimii cinci ani, schimburile comerciale s-au mărit cu 25%, pe fondul tendinţei de majorare a veniturilor familiale, în special în zona Asiei Răsăritene. Creşterea comerţului internaţional va face loc pe piaţă unor noi jucători, alături de cei tradiţionali. În ceea ce priveşte producţia de carne de vită, dacă în 2012 producţia mondială era de 57,5 milioane de tone, un an mai târziu a ajuns la 58,5 milioane de tone, iar în 2014 se aşteaptă un avans uşor, la 58,6 milioane de tone. Factorii care vor conduce la această creştere sunt tendinţa de ieftinire a furajelor la nivel global, precum şi creşterea semnificativă a importurilor în unele ţări precum China şi Hong Kong. Cu toate acestea, specialiștii se aşteaptă ca producţia în Statele Unite să se diminueze cu 6%, ca urmare a restrângerii efectivelor de bovine. Producţia de carne de pasăre şi de curcan a ajuns la 88,6 milioane de tone în 2012, pentru ca în 2013 să fie atins nivelul de 90 milioane de tone. Pentru acest an, analiştii estimează o producţie de 92,5 milioane de tone. Dacă, în 2012, producţia de carne la nivel mondial a ajuns la 252 milioane de tone, în 2013 deja se ajunsese la 256 de milioane de tone, pentru ca în acest an să fie estimată o producţie de peste 260 milioane de tone (+1,6%). Statele Unite rămân pe primul loc Statele Unite vor rămâne şi în 2014 cel mai mare exportator de carne de porc, cu livrări în creştere uşoară faţă de 2013, la 2,4 milioane de tone. Majorarea consumului în Mexic şi taxele de import scăzute din Coreea de Sud vor fi principalele motoare de susţinere a exporturilor şi în acest an. În China, cel de-al doilea producător la nivel mondial, producţia s-a mărit semnificativ în ultimii ani, urmând să atingă în 2014, potrivit previziunilor, un nivel record de 54,7 milioane de tone, pe fondul scăderii preţurilor input-urilor şi a măririi semnificative a cererii. Producţia în Uniunea Europeană va rămâne constantă, conform estimărilor USDA, la un nivel de 22,5 milioane de tone. Consumul va urma aceeaşi linie, în condiţiile în care se remarcă o schimbare a obiceiurilor de consum, dinspre consumul de carne de porc, către carnea de pui, cu un preţ mai mic. Producţia în Brazilia va ajunge în acest an la 3,4 milioane de tone, pe fondul ieftinirii input-urilor şi al majorării preţului la carnea de porc. În acest an se estimează o creştere semnificativă a cererii atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe. Şi în Canada se estimează o creştere uşoară a producţiei la 1,9 milioane de tone, pe fondul cererii solide de pe piaţa internă. Pentru acest an este prognozată o mărire a numărului sacrificărilor, deşi efectivele de porci se află în declin. Producţia în Rusia se va mări semnificativ, până la 2,3 milioane de tone, pe fondul unui puternic sprijin guvernamental. Programul de sprijin al sectorului porcinelor presupune acordarea de subvenţii pentru fermele de creştere şi industria de procesare a cărnii de porc. În loc de concluzie Deși analizele FAO spun că nu există niciun pericol în privința asigurării necesarului de hrană al planetei, jocurile geopolitice pot face victime. Modificările de pe piața petrolului (vezi ce se întâmplă acum în lumea arabă!), și redesenarea hărții din agroindustria mondială vor schimba radical totul, inclusiv sectorul de carne, raporturile de forțe și piața. în ansamblul ei. Iar, cu abilitatea, România ar putea să profite. Desigur, nu ar avea cum să intre în rândul celor mari, dar poate ajunge cu ușurință să devină un lider local, măcar cu o singură condiție: ca guvernul să accepte reducerea cotei de TVA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2