Tehnologii

175

Gaze comprimate si lichefiate utilizate in industria alimentara

autor

MeetMilk.ro

distribuie

In ultimii ani s-a observat un interes crescut al producatorilor de gaze in dezvoltarea aplicatiilor specifice industriei alimentare. Compania italiana producatoare de gaze comprimate si lichefiate, SIAD, a dezvoltat o serie de amestecuri si servicii utilizate in sectorul alimentar, furnizand servicii complete pentru racirea, congelarea, confectionarea si ambalarea alimentelor, produse pe care le furnizeaza si pe piata din Romania prin filiala sa, SIAD Romania SRL. Infiintata in anul 1927 in Italia, SIAD reprezinta un grup international cu o vasta experienta in co-mercializarea gazelor industriale, speciale si me-dicale, precum si a serviciilor conexe.

In Romania, compania dispune de o retea de distributie la nivel national, o unitate de imbuteliere si o fabrica de separare a aerului. Unul dintre sectoarele economiei care utilizeaza din ce in ce mai mult gaze este cel alimentar, in special in procesul de productie si ambalare datorita cererii crescute de a prelungi durata de viata pe raft a produselor. Pentru a satisface cererea gazelor in industria alimentara, SIAD a dezvoltat o serie de aplicatii adaptate domeniului alimentar. Congelarea cu azot Congelarea, in industria alimentara, este un proces de conservare utilizat nu numai din motive tehnice legate de distributia alimentelor ci si pentru a satisface exigentele unei societati inclinate din ce in ce mai mult spre consumul de fast-food. Acest fenomen social a determinat producatorii alimentari sa perfectioneze tehnicile de congelare cu scopul de a mentine cat mai mult posibil calitatile produsului, atat din punct de vedere organoleptic, cat si nutritional. Din aceste motive a crescut importanta acestor aplicatii ce constau in scaderea rapida a temperaturii la niveluri mai mici de -18°C, in interiorul produsului pentru a inhiba activitatea micro-organismelor. Daca scaderea temperaturii are loc prea lent, se formeaza cristale de gheata ce pot distruge iremediabil tesuturile. Daca, din contra, scaderea temperaturii are loc intr-un timp foarte scurt, cristalizarea poate fi evitata, creand o faza amorfa ce favorizeaza stabilitatea produsului in perioada de conservare. Cea mai rapida metoda de racire impune utilizarea azotului lichid ce intra in contact direct cu produsul ce urmeaza a fi congelat. Azotul lichid este o componenta chimica inerta, inodora, incolora, ce nu exercita niciun efect secundar asupra produselor alimentare. Constientizand importanta acestei aplicatii, SIAD a dezvoltat doua tipuri de echipamente: tunelele liniare si dulapurile criogenice. Tunelele criogenice exploateaza capacitatea azotului de a absorbi caldura din mediul ambiant in momentul trecerii din stare lichida in stare gazoasa, ceea ce face ca, de la temperatura de -196oC, acesta sa se incalzeasca pana la temperatura de descarcare a tunelului (de regula la -20oC). Tunelele liniare cu imersiune presupun o etapa de pre-racire a produsului care va fi scufundat in azot lichid, obtinandu-se astfel viteze de racire superioare. Aceasta tehnica este specifica procesului I.Q.F. (Individual Quick Freezing), care necesita sisteme de congelare adaptate utilizarii produsului. In cazul tunelelor in spirala, azotul lichid este pulverizat intr-o camera izolata in care este introdus produsul prin intermediul unei benzi transportoare in spirala. Pentru operatiuni discontinue au fost dezvoltate dulapurile criogenice. Produsele sunt introduse in aceste dulapuri cu ajutorul unor rafturi din otel inoxidabil si sunt acoperite cu azot lichid sau dioxid de carbon solid, pulverizate. Ambalare in atmosfera protectiva Utilizarea gazelor isi gaseste o larga aplicabilitate si in mentinerea proprietatilor organoleptice ale produselor alimentare cum ar fi aroma, culoarea, aspectul acestora in general. Ambalarea in atmosfera protectiva este o aplicatie deja larg raspandita in industria alimentara. Din acest motiv, SIAD a dezvoltat o intreaga gama de produse cunoscuta sub numele de Foodline®, gama compusa exclusiv din gaze cu uz alimentar (azot, oxigen, dioxid de carbon) care, de sinestatatoare sau in amestecuri, sunt introduse in interiorul ambalajelor pentru a spori conservabilitatea alimentelor. Pe langa amestecurile standard, sunt studiate si dezvoltate amestecuri de azot, dioxid de carbon si oxigen, in proportii variate, in functie de necesitatile si exigentele clientilor. Scopul utilizarii acestor gaze este de a impiedica sau, cel putin, de a reduce pe cat posibil degradarea enzimatica si biochimica a produselor, fenomene generate de micro-organismele prezente in toate produsele alimentare. Gazele si amestecurile de gaze Foodline® sunt furnizate in recipienti sub presiune personalizati, cu capacitati intre 14 si 50 de litri, dedicate exclusiv indistriei alimentare. Ambalarea in atmosfera protectiva, pe langa prelungirea conservabilitatii, genereaza avantaje in procesul de productie: reducerea costurilor generate de alterarea produselor si reducerea costurilor operative prin prelungirea duratei de viata pe raft a produsului, ajutand la o mai buna planificare a productiei. In prezent, ambalarea alimentelor in atmosfera protectiva este utilizata pentru o larga gama de produse incepand cu produse fainoase, produse de patiserie, cafea, pana la produse din carne sau fructe. Aceste amestecuri sunt utilizate si in domeniul bauturilor (sucuri de fructe proaspete sau bauturi necarbonatate), branzeturi, peste si produse pre-coapte. Atunci cand se doreste prevenirea oxidarii si dezvoltarii bacteriilor, este necesara eliminarea oxigenului din atmosfera ce inconjoara produsul prin inlocuirea acestuia cu alt gaz, azot sau amestec de azot si dioxid de carbon, in functie de necesitati. Din contra, produsele ce contin carne rosie proaspata trebuie amba-late intr-o atmosfera imbogatita in oxigen pentru a mentine culoarea rosie si atractiva a produsului. ICEandGO ICEandGO este un sistem implementat de SIAD, ce ofera o solutie rapida oricarei necesitati de transport si conservare a produselor alimentare proaspete sau congelate, a produselor medicale, a materialelor biologice sau ale oricaror produse ce necesita transportul la o temperatura controlata. Bazat pe capacitatea de racire a dioxidului de carbon in stare solida, cunoscut sub denumirea comuna de gheata carbonica, sistemul permite o perfecta garantare a lantului frigului in intervalul de temperaturi ce variaza intre +4 pana la -80oC, pe o perioada de transport de pana la 72 de ore. Gheata carbonica, cu un aspect granulat, asemanator orezului, este furnizata in cantitati mici pentru o dozare corecta, impreuna cu recipienti izotermici pentru transportul produselor. Trebuie subliniat faptul ca gheata carbonica, odata ce isi incheie durata de viata, sublimeaza, adica se transforma direct in dioxid de carbon gazos, fara a lasa nicio urma de umiditate, avand in acelasi timp un important rol fungistatic si bacteriostatic. In industria alimentara, sistemul permite mentinerea temperaturii scazute a produselor pana la pregatirea transportului acestora catre punctele de desfacere sau pana la incarcarea in mijloacele de transport frigorifice.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2