Stiri

239

Franța se confruntă cu cea mai mare criză de gripă aviară din istorie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Franța se confruntă cu cea mai mare criză de gripă aviară din istorie, deoarece o rară revenire a focarelor de virus extrem de contagios a ajuns în cele mai mari regiuni producătoare de păsări din țară, cu sacrificări de peste 12 milioane de păsări, informează AFP.

Îngrijorare uriașă

Răspândirea gripei aviare a stârnit îngrijorare în rândul guvernuluiși al industriei păsărilor din cauza ravagiilor pe care le poate provoca turmelor, a potențialelor restricții comerciale și a riscului de transmitere umană.

Virusul, adus de păsările sălbatice care migrează în toamnă, a lovit toate țările din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu excepția Maltei și Ciprului, Italia suferind cele mai grave daune.

Focarele aproape s-au încheiat în aproape toate până la sfârșitul lunii martie, au arătat datele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), așa cum se întâmplă de obicei în primăvară.

După ce un prim val a dus la sacrificarea a aproximativ 4 milioane de păsări în partea de sud-vest a țării, Franța s-a confruntat cu focare despre care se crede că ar fi fost aduse de păsări sălbatice la întoarcere, prima dată când acest lucru s-a întâmplat într-un mod semnificativ.

Virusul H5N1 s-a răspândit rapid în regiunea Pays de la Loire de luna trecută și a lovit Bretania la mijlocul lunii martie, mai în sus, pe coasta Atlanticului. Cele două regiuni sunt cei mai mari producători de păsări din Franța.

Până la 31 martie, 12,1 milioane de păsări au fost sacrificate în Franța de la primul focar din 26 noiembrie, a declarat ministerul fermei pentru Reuters, fiind cea mai gravă criză de gripă aviară din țară. Aproximativ 1.112 focare au fost înregistrate în țară.

Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu cea mai gravă criză a gripei aviare din 2015, când aproape 50 de milioane de păsări au fost ucise.

Creșterea prețurilor furajelor

Criza vine în condițiile în care fermierii se confruntă deja cu creșterea prețurilor furajelor legate de invazia rusă a Ucrainei, un exportator cheie de cereale, și cu probleme ale lanțului de aprovizionare. Cerealele sunt ingredientul principal folosit în dietele pentru păsări.

„Această situație este dramatică pentru fermieri și va duce la o reducere a activității de sacrificare sau chiar la închiderea temporară a anumitor locații”, a declarat LDC din Franța, cel mai mare producător de păsări de curte din UE.

Compania va opri practic patru abatoare, producând 1,1 milioane de păsări pe săptămână, timp de până la opt săptămâni, a declarat Gilles Huttepain, fostul președinte LDC și vicepreședinte al lobby-ului francez Anvol.

Cu toate acestea, companiile vor compensa o parte din volum prin creșterea producției la alte site-uri, a spus el.

Cumpărătorii s-ar putea să găsească puține păsări de curte, cum ar fi curcanul, din cauza timpului necesar pentru creștere, dar proviziile nu vor fi eliminate complet, a spus Huttepain.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2