Stiri

244

Fortenova Group-Croația achiziționează fabrica de lactate Megle-Osijek

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum am informat acum câteva luni, la foarte puțin timp după ce Lactalis a închis LaDorna și alte facilități din România, și Megle și-a vândut operațiunile din Croația.

Numai că, spre deosebire de România, dacă aici, LaDorna a rămas cu lacătul pe ușă, operațiunea Megle-Osijek a semnat actele de preluare de căre compania croată Fortenova Group, semn că, la noi, niciun producător autohton nu este într-atât de puternic, încât să preia o fabrică de lactate.

Potrivit DairyReporter, firma Belje plus, parte a grupului Fortenova, și Meggle Croația au semnat un acord privind achiziționarea activelor lactatei Meggle din Osijek, Croația. Intenția este ca producția să înceapă la 1 ianuarie 2021.

Odată cu începerea producției în Osijek, Belje va achiziționa lapte de la actualii contractori ai Meggle, în timp ce nevoia de angajați este încă în curs de revizuire, cu aproximativ 100 de persoane care vor fi angajate.

Grupul Fortenova reprezintă deja aproximativ 10% din cantitatea totală de lapte produsă în Croația, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din nevoile locale. Cea mai mare parte a laptelui produs la Belje este utilizat pentru producția de brânză ABC, cu o producție anuală în prezent de 3.700 de tone, în timp ce au fost dezvoltate planuri pentru extinderea portofoliului său.

„Suntem mulțumiți de acordul încheiat și de închiderea vânzării activelor Meggle în Osijek, precum și de decizia Belje de a produce în acea locație după retragerea noastră”, a declarat Marjan Vučak, președintele consiliului de administrație al Meggle Croația.

„După ce a luat decizia finală privind închiderea producției noastre în Croația, Grupul Meggle a depus eforturi maxime pentru a găsi un cumpărător pentru active, pentru ca cât mai mulți dintre angajații noștri să poată avea noi locuri de muncă după 31 decembrie și pentru contractanții noștri să nu aibă nicio oprire în cumpărarea laptelui. Până la sfârșitul anului Meggle va continua să își restructureze operațiunile, în conformitate cu acordul încheiat cu sindicatele, îndeplinind în același timp toate obligațiile asumate în timp și în totalitate. ”

Fabris Peruško, CEO al Fortenova Group, a declarat că Belje are nevoie de o capacitate suplimentară de producție pentru brânza ABC, iar achiziția va ajuta la realizarea acestui lucru.

„Cu fabrica Osijek am asigurat condițiile prealabile pentru dezvoltarea de noi produse, realizate din materie primă locală, de calitate superioară și cu valoare adăugată mai mare. Prin această mișcare, vom continua să lucrăm la conservarea și creșterea în continuare a producției agricole locale, care, împreună cu salvarea locurilor de muncă existente și deschiderea de noi locuri, are o mare semnificație pentru Slavonia și comunitatea mai largă ”, a spus Peruško.

„Grupul Fortenova își vede operațiunile pe termen lung și în prezent pregătim compania pentru operațiuni în perioada următoare crizei, pentru a avea o pârghie cât mai puternică pentru creștere odată cu începerea recuperării, această tranzacție urmând să fie finanțată integral din operațiunile noastre. ”

Andrej Dean, președintele consiliului de administrație al Belje, a declarat că achiziționarea activelor Meggle și dezvoltarea de noi produse pot fi o încurajare suplimentară pentru creșterea cantităților de lapte produse, iar micii producători să investească în fermele de vaci de lapte din Croația.

„Acest lucru ar avea cu siguranță un efect pozitiv asupra schimbării tendințelor, după ce anul acesta a fost întrerupt în cele din urmă scăderea pe termen lung a cantităților de lapte produse în Croația. Industria produselor lactate este unul dintre principalele domenii de interes ale strategiei 2020-2025 în divizia de agricultură a Grupului Fortenova, iar industria alimentară Belje va fi platforma pe care dezvoltarea pe acest segment va căpăta avânt. ” Tranzacția va fi finalizată după ce toate aprobările de reglementare necesare sunt în vigoare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2