Stiri

233

FoodNavigator: Atenție la peștele importat din Turcia, este grav contaminat cu metale grele!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Citând ”Journal of Food Quality”, FoodNavigator a publicat date cuprinse în studiul cu titlul „Determinarea metalelor grele și a pesticidelor în diferite tipuri de eșantioane de pește colectate din patru locații diferite ale Mării Egee și a Mării Marmara”. În studiul ai cărui autori au fost cercetătorii Tufan Topal și Canan Onac, se afirmă că peștele prins în mările din jurul Turciei este contaminat masiv cu metale grele, în special, cu arsenic, plumb și cadmiu.

Pericol pentru sănătatea umană

Aceste descoperiri au fost semnificative, deoarece metalele grele nu numai că distrug acvazonul ecologic, ci și pun în pericol sănătatea umană.

Fiind o țară înconjurată de patru mări, turcii consumă aproximativ 6 kg de pește pe an (date din 2018), deși acesta era sub consumul mediu de 24 kg în Europa. Mai mult, recent, Turcia și-a îndemnat populația să mănânce mai mult pește.

Bekir Pakdemirli, ministrul agriculturii și silviculturii din Turcia, a declarat că, în țara sa, consumul de pește a fost la un nivel staționar, în ultimele două decenii:

„Observăm o creștere a producției și exporturilor, dar consumul platou în timp ce consumul de carne roșie și pui este în creștere. Cu siguranță, toate sursele de proteine ​​ar trebui consumate în mod echilibrat. Îi chem pe toți cetățenii să mănânce mai mult pește pentru a rămâne sănătos ”

El a adăugat: „Peștele este cea mai importantă sursă de proteine, iar guvernul nostru susține activ consumul acesteia. Ar trebui să fie o componentă a bucătăriei nu numai în orașele și orașele de coastă, ci și în anumite părți fără lac din țara noastră. ”

În UE, nivelul arsenicului nu e reglementat!

Publicat și în Jurnalul Hindawi al Calității Alimentelor, cercetătorii de la Universitatea Pamukkale din Turcia au realizat acest studiu în speranța de a atrage atenția asupra reglementărilor privind contaminanții chimici din alimente, în special pentru arsenic, mangan, nichel, cupru și zinc, care nu au limite maxime stabilite la nivelul UE.

Ei au scris: „Am observat concentrații serioase și remarcabile de arsenic, plumb și cadmiu în carnea musculară a probelor de pește.”

În prezent, în cadrul Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei, sunt stabilite doar nivelurile maxime pentru mercur, plumb, cadmiu și staniu, pentru produsele alimentare, inclusiv carnea de pește.

Cercetătorii au colectat probe de pește de la pescarii care au prins peștele din apele Mării Egee, Marmara și Marea Neagră. Au fost analizate patru specii de pești, Pomatomus saltatrix, Dicentrarchus labrax, Mugil cephalus și Sparus aurata.

Spectrometrul cu masă plasmatică cuplată inductiv (ICP-MS), a fost utilizat pentru a analiza concentrația de metale grele pentru arsenic, mangan, mercur, argint, cadmiu, nichel, zinc, cupru și plumb în carnea de pește.

Arsenic, plumb și cadmiu

Cea mai mare concentrație de arsenic s-a dovedit a fi în Pomatomus saltatrix la 1,18 μg / g. Un studiu anterior realizat de Tuzen și colab., a raportat că în 2009, cantitatea de arsenic din carnea de de pește din regiunea Mării Negre din Turcia a fost cuprinsă între 0,11 și 0,32 μg / g.

Cercetătorii au subliniat că a avut loc o creștere semnificativă a cantității de arsenic în ultimul deceniu în Turcia. „Creșterea cantității de arsenic este alarmantă și ar trebui controlată imediat.” Arsenicul în cantități mari poate provoca cancer de piele, tulburări circulatorii, insuficiență cardiacă și intoxicații cronice.

Cu toate acestea, nivelul maxim de arsenic nu a fost încă determinat de Comisia Europeană (CE nr. 78/2005) și nici de Codul alimentar turc (TFC), de aceea cercetătorii au solicitat să se stabilească o limită.

Pentru plumb, concentrația în țesuturile musculare ale probelor de pește a variat între 0,10 și 2,38 μg / g. În Regulamentul Comisiei nr. 1881/2006, nivelul maxim de plumb a fost stabilit la 0,3 μg / g pentru carnea de mușchi de pește. În acest studiu, concentrația de plumb a fost peste nivelul maxim stabilit de CE și TFC.

Cercetătorii au subliniat: „Cantitatea mare de plumb trebuie luată sub control, deoarece nu există posibilitatea de a fi expulzat din corp, deoarece timpul de înjumătățire este de 20 de ani.”

Cadmiul, un alt metal greu dăunător legat de bolile pulmonare, cancerul de prostată și afectarea sistemului nervos central, a fost găsit în concentrații extrem de mari în acest studiu. Probele Mugil cephalus au conținut 5,40 μg / g, în timp ce celelalte trei specii au variat între 0,13 și 1,50 μg / g.

Cadmiul este rezultatul contaminării deșeurilor industriale, iar cercetătorii au explicat că specia Mugil cephalus, prosperă în apele murdare și turbide, spre deosebire de celelalte specii, sugerează nivelurile sale mai mari de cadmiu. Limita maximă pentru cadmiu a fost stabilită la 0,05 μg / g atât pentru CE cât și pentru TFC.

Similar cu arsenicul, cercetătorii au raportat acum o creștere a concentrației de cadmiu la pește, comparativ cu studiile anterioare, care au variat de la 0,02 la 0,47 μg / g.

„Când am comparat rezultatele noastre cu celelalte rezultate, concentrația crescândă de cadmiu ar trebui să fie luată în considerare serioasă.”

Cupru, mercur, zinc

Pentru cupru, concentrația maximă admisă în carnea de pește a fost stabilită la 20 μg / g (TFC), 30 μg / g (FAO) și 20 μg / g (OMS). În acest studiu, concentrația de cupru din carnea musculară a probelor de pește a fost sub limita maximă.

În mod similar, concentrația de mercur la 0,13 μg/g a fost sub limita maximă de 0,5 μg / g de către CE. În ceea ce privește zincul, nivelurile maxime de zinc la probele de pește au fost stabilite la 50 μg / g (TCF), 30 μg / g (FAO) și 50 μg / g (MAFF). Cea mai mare concentrație de zinc a fost analizată ca 80,29 μg / g în acest studiu.

Mangan, nichel, argint

Pentru mangan, cele mai mari concentrații au fost observate în carnea musculară a Pomatomus saltatrix (7,00 μg / g). În studiile anterioare, concentrația de mangan a variat de la 0,10 la 9,10 μg / g în ape similare.

Manganul a fost asociat cu tremuri și tulburări mentale. Cercetări recente au raportat că minorii care consumau apă cu conținut ridicat de mangan aveau memorie redusă și abilități cognitive diminuate. În ciuda acestor efecte toxice ale manganului, nu există raporturi privind limitele maxime stabilite de FAO sau TFC.

Nichelul este un alt metal greu toxic, fără nici o limită superioară stabilită. Nichelul este absorbit de tractul respirator și asociat cu funcția pulmonară redusă și cancerul pulmonar. Cea mai mare concentrație de nichel a fost observată în carnea musculară a Dicentrarchus labrax (11,25 μg / g).

Pentru argint, cercetătorii nu au observat semne în probele de pește. În mod similar, nu există nici o limită maximă stabilită.

Argintul este un element care nu poate fi îndepărtat cu ușurință din corpul uman și este păstrat constant în corp. Expunerea prelungită la argint poate duce la o decolorare ireversibilă a griului albastru-gri a pielii, cunoscută sub numele de argyria.

„Rezultatele arată o indicație a riscurilor semnificative pentru sănătate asociate cu consumul acestor pești contaminați în mările Egee și Marmara. În TFC și în directiva 2013/39 / UE, anumite metale grele care nu au limitele maxime de concentrație admise ar trebui indicate imediat”, au concluzionat cercetătorii.

Aceștia au cerut să se stabilească în viitor o limită maximă de concentrare pentru arsenic, mangan, nichel, cupru și zinc.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2