134

Follow Up Meat & Milk 2015: Ziua de 3 iunie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Miercuri, 3 iunie, ora 9, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, în prezența numeroșilor participanți, au început lucrările EXPO-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2015, care s-a desfășurat sub titlul ”Politici de sprijin, Retehnologizare, Performanță-Priorități pentru ieșirea din impas.

Ședința generalăȘedința generală din ziua de 3 iunie, care s-a desfășurat sub genericul ”Punem lacăt sau deschidem perspective?” a confirmat încă din primele minute dinamismul evenimentelor organizate de agenția infoGROUP și revistele Fabrica de Carne și Fabrica de lapte. După cuvântul de Bun venit, adresat de Claudia Bocean-Director General, lucrările efective au fost inaugurate de comunicarea ”România, în peisajul economic al Uniunii Europene-Perspective pentru industriile de carne și lapte”, susținută de doamna Viorica Dăncilă, Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European. În cuvântul său, doamna Dăncilă a pus accentul pe oportunitățile oferite de PNDR 2014-2020, atât pentru fermierii români, cât și pentru procesatori, insistând pe ideea asocierii fermierilor și pentru organizarea activităților în sistem integrat. Totodată, a subliniat necesitatea identificării de noi piețe pentru produsele din carne și lapte, dar a și detaliat problematica etichetării de origine a produselor din carne, evidențiind faptul că, din păcate, votul dat în Parlamentul European în primăvara acestui an a fost unul populist, care favorizează marile companii europene și țările foarte dezvoltate din punctul de vedere al producției și procesării cărnii. La rândul său, domnul Dumitru Băiculescu-Președinte al ANSVSA, a prezentat participanților în rezumat ultimele acțiuni ale instituției pe care o coordonează, evidențiind dialogul cu fermierii români, mai ales pe tema vaccinării animalelor împotriva Bluetongue. În același timp, domnul Băiculescu a anunțatintenția ANSVSA de deschidere a noi linii de export pentru producătorii și procesatorii români, în acest sens anunțând consolidarea parteneriatului cu Republica Populară Chineză, dar și deschiderea pieței Mexicului pentru carnea de porc din România.   Prima prezentare de companie a fost efectuată de domnul Gheorghe Turtoi, Director General GEA Westfalia Separator România, din cadrul GEA Group, Partener Premium al conferinței. Sub titlul GEA Group în România-Engeneering for a better world, domnul Turtoi a detaliat activitatea grupului, evidențiind nivelul global la care acționează, punând accent pe noutatea soluțiilor tehnologice pe care specialiștii GEA le pun la dispoziția fermierilor și a procesatorilor din întreaga lume, precum și din România.   AON România a fost reprezentată în Ședința generală din ziua de 3 iunie de domnul Mircea Baciu, brand manager al firmei, acela care a susținut prezentarea cu titlul ”Noi categorii de riscuri pentru companiile românești și soluții eficiente de gestionare a acestora”. Intrând în dialog cu participanții, domnul Baciu a subliniat necesitatea asumării în mod științific a riscurilor, de către managerii români, informând despre faptul că AON România deține în portofoliu produse specifice pentru orice gen de afacere, inclusiv pentru fermierii și procesatorii români din sectoarele de carne și lapte.   Ultima prezentare de companie din Ședința generală a aparținut domnului Dr. Ion Nicolae, Director Producție produse Biologice al firmei Romvac. Sub titlul ”Zerul, poluant la nivel global sau importantă bioresursă pentru preparatele de uz uman și veterinar”, domnul Nicolae a detaliat activitatea de cercetare a specialiștilor de la Romvac, legate de fructificarea superioară a zerului, prezentând și ultimele realizări materializate în proteină destinată consumului uman, precum și un tratament destinat prevenirii înfecțiilor ugenrului vacilor de lapte, tratament care exclude utilizarea antibioticelor. Workshop LAPTE-ProcesatoriPerformanță într-un mediu economic instabilAtelierul dedicat procesatorilor de lapte a avut ca prim moment prezentarea susținută de Arnd Kulas, Area Sales Manager al companiei GEA Westfalia Separator, acela care, sub titlul ”GEA Westfalia Separator-Innovation is our Tradition” a prezentat cele mai noi tehnologii de separare a laptelui, din care evidențiem separatoarele bacteriene. Domnul Kulas a detaliat oferta companiei, punând accentul pe inovația adusă echipamentelor GEA, precum și pe fiabilitatea și înalta performanță a acestora.   Prezentă la fiecare ediție a conferinței Meat & Milk, doamna Desislava Parucheva, din Bulgaria, reprezentanta companiei Biotrend Plus a avut o intervenție în cursul căreia a prezentat ”Metode alternative și rapide pentru siguranța și sanitația produselor”, metode pe care le-a detaliat tuturor celor prezenți la standul companiei organizat în secțiunea EXPO.   Susținută în tandem de doamna Iulia Chinta, Marketing Specialist și Andrei Ceclan, Dr. Inginer ai companiei Servelect, prezentarea cu titlul ”Soluții practice de reducere a consumurilor și costurilor cu energia în Industria laptelui” a avut darul de a stârni interesul participanților la workshop, cei doi detaliind avantajele energetice dar, mai ales, financiare ale eventualilor clienți care vor adopta propunerile Servelect.   În scurta sa intervenție, domnul Dr. Grigorie Lungulescu, Director General al firmei Almera Internațional, a vorbit despre ”Tehnologii inovatoare de fabricare a produselor lactate fortifiate cu concentrate proteice-LACTOPROT”, în fapt, rezultatul unui proiect de cercetare finanțat de la nivel european și implementat cu succes la compania pe care o conduce. Ultima prezentare tehnologică din cadrul atelierului i-a avut în prim-plan pe domnii George Badea, Director General al firmei Comagrimpex B&B și Stefano Berto-Italia, Director Comercial al companiei Priamo SPA, aceia care au susținut comunicarea cu titlul ”Soluții complete de procesare și îmbuteliere a laptelui și a produselor derivate”, informând că pentru implementarea acestora, cele două companii asigură asistență încă din faza de proiect, precum și servicii de mentenanță de cea mai bună calitate.   La solicitarea speakerilor, dezbaterile din workshop-ul LAPTE au fost comasate. Astfel, doamna Dana Tănase-Director ANSVSA, Dorin Cojocaru-Președinte APRIL și Florin Căpățână s-au referit, atât la problematica ridicată de Ordinul 111 și la necesitatea îmbunătățirii modului de achiziție a laptelui materie primă, de către procesatori, dar și la tema principală, ”Hipermarketul, partener sau concurent?”, acolo unde s-a susținut necesitatea imperioasă a realizării echilibrului în relațiile dintre retail și furnizorii de produse lactate, domnul Cojocaru ridicând încă o dată problema intrării pe piața românească a unor cantități din ce în ce mai mari de lactate private label. Workshop FERMAFerma viitorului=Retehnologizare și Performanță   Cât de diferită va fi ferma viitorului faţă de forma sa actuală şi cum va schimba tehnologia activităţile desfăşurate de fermieri?, și care este condiţia fermierului român în UE? Acestea au fost doar două din întrebările care au generat numeroase discuţii în cadrul workshop-ului şi dezabaterii din workshop-ul FERMA.   Până în anul 2050, populaţia globului va creşte cu 2,2 miliarde de locuitori (35%), iar populaţia urbană va fi de două ori mai numeroasă decât cea din mediul urban. În acest context, la care se adugă creşterea numărului populaţiei cu veniturilor mici şi medii, cererea de alimente va creşte cu 60% în 2050. În plus, dietele alimentare – în special în zonele emergente – se vor axa tot mai mult pe calorii provenite din alimente de origine animală (creştere mai mare de 100%). Astfel de situaţii care generează schimbări majore, necesită găsirea unor soluţii grabnice în sectorul laptelui şi al cărnii tocmai pentru a preveni crize majore în domeniul alimentar. „Implementarea noilor tehnologii în ferme, precum furajarea automată în sistemele de muls automatizate sau integrarea sistemului proactiv de management al reproducţiei (CowScout) sunt metode deja verificate în alte ţări cu un sistem agrozootehnic avansat. Experinţa şi logistica disponibilă în cadrul unor companii precum GEA sunt acum şi la dispoziţia fermierilor români”, a declarat inginerul Sandu Miclăuş, director de vânzări în cadrul companiei GEA Farm Technologies, cu ocazia  prezentării „Robotică şi automatizare în sistemele de muls şi furajare”, din cadrul workshopului desfăşurat în secţiunea specializată de la Meat&Milk 2015.   Ioan Ladoşi, director general al companiei de genetică suină PIC- Europa Centrală şi de Est şi preşedinte al  Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a prezentat în lucrarea sa „Impactul geneticii în producţia cărnii de porc”,  efectele şi beneficiile maximizării potenţialului genetic în industria porcină şi avantajele obţinute de fermieri.   Directorul general adjunct din cadrul cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Romulus Vasile Duică a prezentat celor prezenţi la workshop-ul „Ferma de carne şi lapte – Retehnologizare şi performanţă în ferma viitorului” ultimile noutăţi şi provocări care decurg din accesarea noului Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) de către fermieri.   La rândul său, domnul Ștefan Vâju, Director Comercial Cargill Nutriție Animală, împreună cu încă trei colegi, a susținut prezentarea cu titlul ”Noi concepte și soluții de nutriție a animalelor”. Gândită într-un mod inedit, prezentarea a prilejuit detalierea ofertei companiei Cargill dar și detalierea noilor echipamente destinate fermierilor care intră în contact cu animalele, echipamente de lucru deosebit de practice.   Invitatul special al workshop-ului a fost Podmiljšak Matjaž, de la Cooperative Union of  Slovenia, membră Copa-Cogeca, care a prezentat modelul de success al Uniunii Cooperative din Slovenia. Absolvent al Facultăţii de Biotehnologie din cadrul Universităţii din Ljubliana, Matjaz Podmiljsak este Preşedinte al Uniunii Cooperativelor din Slovenia,  membru al Comisiei Europene şi al COPA COGECA. El a susţinut comunicarea cu titlul „Modelul sloven, modelul succesului european”. Uniunea Cooperativelor din Slovenia este o organizaţie non-guvernamentală cu calitatea de membru voluntar. Uniunea uneşte 71 de cooperative agricole, silvicultură şi piscicole. Cooperativele, membri ai Uniunii de Cooperare Slovenia, au mai mult de 15.500 de membri şi 3.000 de angajaţi. Acestea generează venituri de peste 700 de milioane de euro pe an.   La finalul workshopului Ferma, domnii Dorin Valter Enache, Director al DSVSA Brașov, Claudiu Frânc, Preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România şi Ioan Ladoşi, Preşedintele  Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) au fost actorii principali în cadrul dezbaterii„Condiţia fermierului român în UE: Rol principal, sau figuraţie?”. Aceștia au reliefat faptul că, fără elaborarea unor politici eficiente de sprijin și fără identificarea de noi pețe pentru carnea și laptele produse în fermele românești, fermierii români vor avea pe mai departe un rol secundar în ”peisajul” agro-industriei europene.   Secțiunea infoTRIP   Prima vizită de documentare organizată în cadrul secțiunii infoTRIP a dat prilejul multor participanți la conferință să vadă pe viu activitatea Fabricii de Nutrețuri Concentrate și a abatorului Europig, aparținând grupului de firme Sergiana. Fiind primițăi de domnul Tudor Neculoiu, proprietarul firmei, oaspeților le-au fost oferite detalii despre modul de organizare a complexului și, totodată, au asistat la sacrificarea și tranșarea unui lot de suine.   Secțiunea EXPOÎn fiecare moment liber al fiecărei zi de desfășurare a conferinței, standurile secțiunii EXPO au fost pline de de participanții care au degustat produse premium din carne și lapte sau au cerut detalii despre produsele și serviciile companiilor furnizoare de tehnologii dintre cele mai diverse. În cadrul acestei secțiuni, au expus: GEA Group Aktiengesellshaft, CRIS-TIM, Albalact, Romvac Company, Agricola Internațional Bacău, Five Continents, Air Liquide Romania, Angst, Danone România, Biotrend Plus, Zimbria, Mirdatod, Tetra Pak, Webasto, Hanna Instruments, HBP Eko Distribution și IVECO.   (Workshop-ul CARNE-Procesatori a avut următorul program:-Radu Timiș, Președinte CRIS-TIM și Președinte ARC: ”Cris-Tim, model de referință al managementului inovațional”-Leonard Ilincan, Director General GEA Refrigeration: ”Soluții de refrigerare în Ingustria cărnii”-Remus Rogoz-Director General Sudpack România: ”Mărirea termenului de valabilitate utilizând soluții inovatoare de ambalare”-Andrei Pinte, Sales Manager Hermes Division at Transart: ”Valorificarea tehnologiei mobile în Industria de carne”-Gabriel Pavel, Sales & Marketing Director Romanian Business Company: ”Logistică și trasabilitate în 2015”-Dezbatere: ”Etichetarea de origine a produselor din carne și relația procesatorilor cu hipermarketul, marile probleme ale sectorului de carne”. Speakeri: Delia Nica-Director Executiv-AMRCR, Dumitru Băiculescu-Președinte ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu-Director Executiv ARC, Paul Naghel-Director Cercetare de Piață ANPC, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Cristian Popa-Consultant etichetare) (Alte detalii, în edițiile viitoare on line)      

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2