Stiri

229

FIC lansează un program de dinamizare a vieții socio-economice românești

autor

MeetMilk.ro

distribuie

România, precum și alte țări UE, se confruntă în perioada aceasta cu mai multe provocări în plan economic: inflație ridicată, criza din piața energiei, dezechilibre macroeconomice (deficit de cont curent și bugetar).

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că răspunsurile pentru redresare trebuie să urmărească nu doar perioada imediat următoare, ci să pregătească și economia viitorului. Este nevoie ca România să stabilească și să implementeze acele direcții strategice care consolidează creșterea economică și care asigură bunăstare pentru cetățeni.

FIC a demarat în 2016 un proiect ambițios numit Va Urma care propune un model economic ce poate conduce la plasarea României în top 10 economii din Europa până în anul 2040.

Încă din 2016, FIC a arătat că pentru accelerarea dezvoltării economice este nevoie de stabilirea unor direcții principale bazate pe demografie și capital uman, infrastructură modernă și eficiență publică și privată.

Anul acesta aducem în atenția publicului același proiect de țară, cu o viziune pentru următorii 20 de ani actualizată cu cele mai recente evenimente la nivel global, un țel care să alinieze potențialul societății românești cu obiectivele europene în materie de neutralitate climatică.

Obiectivele și recomandările din Va Urma se suprapun și sunt complementare cu o parte din măsurile anunțate de Guvernul României, cu țintele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și totodată, converg cu recomandările de țară pentru România ale Uniunii Europene.

Atingerea acestor obiective este condiționată de o schimbare a comportamentului la nivelul întregii societăți şi necesită un efort financiar inițial semnificativ. Modelul economic Va Urma oferă o estimare a necesarului de investiții pentru atingerea țintelor climatice și asigurarea creșterii economice, astfel scenariile luate în considerare evidențiază nevoia de investiții anuale cuprinse între 161,3 și 170,8 miliarde lei.

Va Urma subliniază avantajele multiple ale îmbinării investițiilor private (străine și autohtone) și publice împreună cu măsuri care au ca scop stimularea digitalizării și inovării; îmbunătățirea capacității instituționale și companiilor de stat; protejarea capitalului uman prin facilitarea accesului la locuri de muncă, educație și sănătate; și transformarea mixtului energetic în direcțiile stabilite prin Green Deal la nivel european și dezvoltarea infrastructurii energetice.

Pentru fiecare dintre cei patru piloni strategici Va Urma propune o serie de măsuri care au ca scop stimularea creșterii economice și compensarea efortului de ajustare prin Green Deal. România va atenua disparitățile regionale și vom stimula investițiile, producția și comerțul doar dacă facem din aceste patru direcții o prioritate națională, pe termen lung.

Va Urma reprezintă o oportunitate nouă pentru cetățeni, societatea civilă, mediul de afaceri și mediul academic să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung de nivelul unui proiect de țară pentru România, care să se intersecteze cu țintele UE și care să fie sprijinit de toți

factorii de decizie. Este momentul oportun să transformăm dezavantajele în avantaje: economia poate crește de încă 4,5 ori în următoarele două decenii.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2