Stiri

212

Fermierii francezi, scandalizați pe tema etichetării de origine a laptelui-materie primă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O decizie a instanței superioare a Franței de a anula obligația de a eticheta originea laptelui a provocat indignare în Franța. Fermierii și politicienii din sectorul produselor lactate sunt deosebit de iritați, în legătură cu această mișcare, numind-o „un pas inacceptabil înapoi”, notează Euractiv-France.

Un pas înapoi

Producătorii francezi de lapte au numit recenta hotărâre a Consiliului de Stat un „pas inacceptabil înapoi” și o „decizie care merge împotriva graniței istoriei”. Mai mult, decizia vine și în contradicție cu intenția Comisiei Eurpene de a impune obligativitatea etichetării de origine a alimentelor, începând cu toamna anului 2022.

Pe baza unui aviz al Curții de Justiție a UE din Luxemburg, Consiliul de stat a decis în favoarea gigantului francez al laptelui Lactalis la 10 martie, declarând că este ilegal să se impună etichetarea geografică a laptelui în absența unei legături dovedite între originea lui și proprietăți.

Această etichetare a fost testată în Franța din ianuarie 2017. Cu toate acestea, în 2020, CJUE a decis că statele membre ar putea impune o astfel de etichetare în numele protecției consumatorilor - cu condiția ca „majoritatea consumatorilor să acorde o importanță semnificativă acelor informații” și că acolo este „o legătură dovedită între anumite proprietăți ale unui produs alimentar și originea acestuia”, potrivit site-ului web al Consiliului de Stat.

Cu toate acestea, întrucât nu s-a putut demonstra nicio legătură în acest caz, judecătorii au decis să anuleze etichetarea obligatorie.

Un „semnal foarte prost” pentru producători

Această decizie a fost „profund regretată” de federația franceză a producătorilor de lapte (FNPL), FNSEA și Asociația Tinerilor Fermieri, care a emis o declarație comună la 12 martie denunțând „atitudinea iresponsabilă a unui actor economic care se opune recunoașterii munca fermierilor francezi de lactate. ”

Lactalis și-a apărat abordarea, despre care a spus că este „motivată de dorința de a nu submina libera circulație a mărfurilor prin decretele de proliferare a originii în Europa”. Pentru grup, ar fi vorba de „păstrarea exporturilor de produse lactate franceze, întrucât Franța exportă 50% din producția sa de lapte” și astfel „va susține întreaga industrie lactată franceză”.

Cu toate acestea, producătorii de lapte au plâns ca „un semnal foarte prost” punerea în discuție a regulii, despre care au spus că „creează valoare pentru ferma franceză și permite consumatorilor să fie informați cu privire la originea laptelui și trasabilitatea a ceea ce consumă. ”

Decizia „subminează eforturile de lungă durată depuse de fermierii francezi pentru a satisface așteptările cetățenilor, care ar trebui să permită profesiei agricole să câștige un trai decent”, au adăugat ei.

Este „de neînțeles” de ce compania „a trecut prin acest proces”, a declarat secretarul general al FNPL, Daniel Perrin, pentru EURACTIV.

Miscarea a ridicat mult mai multe sprâncene, deoarece grupul a asigurat că „indică originea produselor pe toate ambalajele sale de marcă” și că „această indicație va rămâne”. Cu toate acestea, potrivit Perrin, compania „nu vrea să se simtă obligată” să-și eticheteze produsele.

Mișcarea Lactalis, „dificil de înțeles”

Într-o scrisoare deschisă adresată miercuri (24 martie) președintelui grupului Lactalis, europarlamentarul francez și membru al comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, Jérémy Decerle (Renew Europe), a declarat că inițiativa grupului și decizia judecătorească care urmează a fost „Greu ... de înțeles și acceptat”.

Europarlamentarul a declarat că măsura a fost „contrară cerințelor societății și a intereselor fermierilor”. În calitate de jucător de top din industrie, Lactalis ar trebui „să poată asculta aceste așteptări” și „să dea un exemplu pentru alți operatori din sector”, a adăugat el.

„Dacă unii, chiar mai mici decât dvs., au găsit resursele necesare pentru a implementa această etichetare a originii și chiar pentru a o transforma într-un avantaj competitiv, nu trebuie să vă fie complet imposibil”, a spus europarlamentarul francez.

Mai mult, Decerle a acuzat că Lactalis a subliniat că etichetarea obligatorie a reprezentat un cost pentru ei odată ce decizia instanței a fost făcută publică.

Decerle a cerut Lactalis să-și schimbe abordarea și „să promoveze construirea unei reglementări armonizate și relevante privind etichetarea originii”.

„Nu putem avea o politică alimentară la nivel european dacă nu armonizăm lucrurile și dacă nu suntem consecvenți și ambițioși pe această temă”, a declarat europarlamentarul pentru EURACTIV.

În timp ce decizia Consiliului de stat pune frâna eforturilor Franței, Decerle a salutat oportunitatea de a redeschide discuția privind etichetarea geografică la nivelul UE. În cadrul strategiei europene Farm to Fork (F2F), „ferestrele de oportunitate” ar exista acum pentru a continua acest impuls.

Între timp, Perrin a spus că speră că ministrul agriculturii și alimentelor va „găsi un răspuns legal” la decizia Consiliului de Stat.

„Putem simți voința politică de a readresa echilibrul puterii” între producători, producători și distribuitori, a spus Perrin.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2