Stiri

204

Fermierii din UE cer stoparea importului de păsări de curte din Ucraina

autor

MeetMilk.ro

distribuie

European Supermarket Magazine dezvăluie că ridicarea taxelor vamale din Uniunea Europeană asupra mărfurilor ucrainene a dus la o creștere a importurilor de păsări de curte de care a beneficiat mai degrabă o singură companie decât fermierii ucraineni, au declarat producătorii francezi de păsări, cerând ca mutarea temporară să nu fie reînnoită.

În iunie, UE a ridicat temporar tarifele pentru a ajuta țara devastată de război și a suspendat cotele de produse agricole ucrainene, inclusiv una pentru 70.000 de tone de păsări ucrainene pe an.

Importurile ucrainene de pui în UE au crescut cu 54% față de an în al doilea trimestru, la aproximativ 52.000 de tone, a declarat miercuri grupul francez de păsări Anvol, prognozând volumul total pentru 2022 între 130.000 și 180.000 de tone. Numai în Franța, creșterea în al doilea trimestru a fost de 181%.

Creșterea costurilor

Concurența din creșterea importurilor vine deoarece sectorul suferă deja de o creștere a costurilor din cauza prețurilor ridicate la cereale și a prețurilor vertiginoase la energie.

„Am fost păcăliți”, a declarat reporterilor vicepreședintele Anvol, Gilles Huttepain. „Suntem în regulă să ajutăm fermierii ucraineni, dar nu vrem să ajutăm doar o singură companie”.

Huttepain se referea la MHP, de departe cel mai mare producător și exportator de carne de pasăre din Ucraina și cel mai mare producător de alimente din țară.

Cel mai mare producător de păsări

„MHP este cel mai mare producător de păsări de curte din Ucraina și cel mai mare exportator de păsări de curte certificat UE”, a comentat Dr. John Rich, președintele executiv al MHP.

„Compania este, de asemenea, o parte vitală a efortului de război ucrainean, aprovizionând apărătorii ucraineni la preț, și donează alimente la scară populației civile din regiunile din prima linie, precum și persoanelor relocate din toate regiunile Ucrainei, în cooperare cu autoritățile locale.

„Este crucial ca MHP și companii similare importante din punct de vedere strategic din Ucraina să rămână în afaceri în ciuda provocărilor extraordinare și a distrugerii războiului, iar acesta este principalul motiv pentru care tarifele au fost ridicate temporar în UE.”

„Din 2013, MHP exportă în UE, iar acum are peste 80 de destinații de export de păsări în portofoliu (MENA, UE, Africa, CSI și Asia).

De la invazia rusă din februarie 2022, ținând cont de dificultățile logistice semnificative, de indisponibilitatea infrastructurii portuare pentru exporturile către regiunea MENA și Africa, s-a decis ca majoritatea exporturilor de păsări de curte (transbordări) să se facă pe teritoriul UE folosind porturile Klaipeda, Gdansk si Constanta.

„Începând de astăzi, datorită acestor rute posibile, dar substanțial costisitoare și mai lungi, MHP continuă să deservească clienții din toate locațiile.”

Importurile de pui din Brazilia în Franța au crescut, de asemenea, cu 122% în al doilea trimestru, potrivit Anvol.

Concurența din creșterea importurilor vine, de asemenea, deoarece sectorul suferă deja de o creștere a costurilor din cauza prețurilor ridicate la cereale și a prețurilor vertiginoase la energie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2