Repere

133

FAO: În 2025 va crește producția de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Se preconizează că producția mondială de carne va crește în 2025, deși într-un ritm mai lent decât în ​​ultimii ani, crescând cu 0,6% față de anul precedent, ajungând la 380 de milioane de tone (echivalent greutate carcasă), se arată în ultima analizăbianuală efectuată și publicată de FAO.

Această creștere va fi determinată în principal de o expansiune preconizată a producției de carne de pasăre, în timp ce producția de carne de porc și ovine va înregistra probabil doar creșteri marginale.

În schimb, se preconizează că producția de carne de bovine va scădea, compensând parțial creșterea generală. Se preconizează că producția de carne de pasăre va crește constant și va fi susținută de cererea susținută a consumatorilor datorită accesibilității sale relative, în special în contextul puterii de cumpărare limitate a gospodăriilor.

În ciuda focarelor continue de gripă aviară de înaltă patogenitate (HPAI) în mai multe regiuni producătoare cheie și a limitărilor persistente în disponibilitatea animalelor de reproducere, se așteaptă ca marjele operaționale favorabile să susțină creșterea producției.

Se preconizează că producția globală de carne de porc va crește ușor, reflectând expansiuni modeste ale efectivelor de animale.

În China - cel mai mare producător mondial, reprezentând aproape jumătate din producția globală - se așteaptă ca marjele scăzute ale producătorilor să continue să limiteze creșterea, rezultând niveluri de producție în mare parte stabile.

În mod similar, se preconizează că producția de carne de ovine va crește marginal, deoarece reducerile efectivelor din Oceania sunt compensate de câștigurile din alte regiuni. În schimb, se anticipează că producția globală de carne de bovine se va contracta în 2025.

Se așteaptă ca ratele de sacrificare să fie limitate de stocurile reduse de bovine din cauza contracțiilor efectivelor și a păstrării continue pentru reconstrucție, în special în Brazilia și Statele Unite ale Americii, în urma nivelurilor ridicate de sacrificare din ultimii ani.

Comerțul global cu carne este prevăzut să crească cu 1,3% în 2025, ajungând la 43 de milioane de tone, o încetinire semnificativă față de creșterea estimată de 4,7% în 2024. Creșterea modestă anticipată este susținută de așteptările de reducere a ofertei și de o cerere fermă de importuri.

Cu toate acestea, creșterea va fi probabil afectată de tensiunile geopolitice, de implementarea unor măsuri restrictive comerciale și de răspândirea continuă a bolilor animalelor, care ar putea perturba și mai mult fluxurile comerciale.

Expansiunea comercială preconizată va fi determinată în principal de livrări mai mari de carne de pasăre, susținute de accesibilitatea acesteia în comparație cu alte tipuri de carne. Se preconizează că și comerțul cu carne de bovine va crește, susținut de o cerere mai mare de import, în special din Statele Unite, pe fondul constrângerilor legate de aprovizionarea internă.

Între timp, se preconizează că comerțul mondial cu carne de porc și ovine va rămâne stabil, reflectând condiții de piață în general echilibrate. Prețurile internaționale ale cărnii, urmărite de Indicele FAO al prețurilor la carne (FMPI), au continuat să crească în primele cinci luni ale anului 2025.

Această tendință ascendentă reflectă disponibilitățile reduse la export în mai multe țări producătoare importante, coroborate cu o cerere globală susținută. Incertitudinea sporită de pe piață, determinată de focarele răspândite de boli animale și de tensiunile continue în materie de politici comerciale, a susținut creșterile de prețuri.

În plus, stocarea anticipată de către unele țări importatoare - determinată de îngrijorările cu privire la potențiale perturbări comerciale - a adăugat o presiune suplimentară asupra prețurilor internaționale ale cărnii. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2