129

FAO: Alimentele, la cel mai scăzut preț din ultimii șase ani

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit ultimelor statistici FAO, indicele preturilor la produsele alimentare, la nivel mondial, a continuat să scadă şi în luna mai 2015, atingând cel mai redus nivel înregistrat după luna septembrie 2009, în conditiile în care prețurile la cereale s-au diminuat substanțial pe fondul perspectivelor favorabile pentru recoltele din acest an, informează FAO, într-un comunicat de presă.

  Declinul din luna mai a fost cauzat de o scădere lunară de 3,8% a preturilor la cereale, la care s-a adăugat o reducere a preturilor la produse lactate şi o diminuare de un procent la carne. În schimb, pretul zahărului a crescut cu două procente, iar pretul la ulei vegetal a crescut cu 2,6%. În paralel, FAO si-a îmbunătătit estimările privind productia mondială de grâu, cereale păioase si orez din acest an, preconizând recolte de porumb mai mari în China și Mexic, precum si recolte mai abundente de grâu în Africa si America de Nord. Conform celor mai noi prognoze, productia mondială de cereale din acest an va fi una de 2,524 miliarde tone, cu 15 milioane tone mai mare decât se estima în luna mai, dar cu un procent (sau 25,6 milioane tone) sub recolta record de anul trecut.   Referitor la recolta de grâu din 2015, FAO estimează că aceasta se va situa la 723,4 milioane tone, cu patru milioane de tone mai mult decât estima în luna mai, dar cu 0,8% (sau sase milioane tone) mai mică decât recolta record din 2014. FAO realizeaza lunar o analiza a preturilor la alimente (Food Price Index), care măsoară modificările de preturi înregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna mai 2015, acest indice a atins o valoare medie de 166,8 puncte, în scădere cu 2,4 puncte, sau 1,4%, comparativ cu aprilie 2015, si cu 46 de puncte, sau 20,7%, comparativ cu mai 2014.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2