Repere

210

Exporturile de unt ale Europei sunt pe trend de creștere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de unt din UE a crescut în 2023 cu aproximativ 1,5%, deoarece prețurile UE au devenit mai competitive (de asemenea, comparativ cu alte grăsimi), iar cererea de procesare a rămas puternică (de exemplu, în brutărie), se arată într-o analiză a Comisiei Europene.

Exporturile UE au crescut către toate principalele destinații de export (+15%), iar valoarea exportului a atins un record de 1,61 miliarde EUR.

Menținerea unui ritm similar este puțin probabilă în 2024, dar creșterea exporturilor de unt din UE ar putea rămâne pozitivă (+1,5%), presupunând prețuri competitive de export ale UE. În același timp, consumul intern din UE este probabil să rămână puternic, dar stabil (+0,1%).

Producția de produse lactate proaspete a crescut peste așteptări în 2023, în special pentru smântână (+1,5%) dar și pentru lapte de băut (+0,3%).

Exporturile UE au continuat să scadă (-5,5%) din cauza scăderii cererii din China, transferând volume suplimentare pe piața internă a UE și, astfel, susținând și creșterea utilizării interne a UE (+0,8%). În 2024, consumul UE va reveni probabil la tendința de scădere din ultimii câțiva ani, iar exporturile UE ar putea scădea în continuare din cauza cererii globale persistente slabe.

Pentru a răspunde acestor factori negativi ai cererii, producția UE de produse lactate proaspete ar putea scădea la un nivel comparabil cu 2022 (-0,8%).

Dintre produsele lactate proaspete, producția de smântână și iaurt ar putea în continuare să crească, susținută de cererea internă puternică, în timp ce producția de lapte de băut este probabil să scadă. (Foto: Dreastime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2