Stiri

133

Exclusiv: Ștefan Pădure, despre excluderea ARC din Comitetul de Monitorizare al PNDR

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Penultima zi a anului 2014 a determinat și declanșarea primului conflict al anului 2015, conflict determinat de excluderea ARC din Comitetul de Monitorizare a noului PNDR 2014-2020.

Mulți, la masă, ARC, afară!

  Imediat după momentul în care, Comitetul Executiv al ARC a citit lista asociațiilor profesionale care vor face parte din organismul amintit, pe adresa secretarului de stat, Gheorghe Turtoi, a fost trimisă o scrisoare oficială prin care se solicită reincluderea celei mai importante asociații profesionale din Industria alimentară românească, în fapt, Asociația Română a Cărnii, între membrii Comitetului de Monitorizare al PNDR. Iată un extras din documentul transmis la MADR:

”Sectorul cărnii, pe care ARC o reprezintă, a fost și va fi principala beneficiară de fonduri europene. Nu considerăm corect, să lăsați sectorul cel mai important al industriei alimentare românești fără reprezentanți ai Comitetului de Monitorizare PNDR 2014-2020. Stimate domnule ministru, față de cele arătate mai sus, ținând cont de deschiderea dumneavoastră pentru dialog și abordarea bazată pe principiile europene, suntem siguri că veții da curs solicitării noastre legitime de a ne reprezenta membrii, la secțiunea industrie alimentară, în cadrul celei mai importante structuri de dialog pe PNDR 2014-2020”.

Menționăm că din Comitetul de Monitorizare fac parte, până acum, Romalimenta, Rompan, Pro Agro, LAPAR, PRO AGRO, precum și organizațiile interprofesionale ”Cereale și Produse Derivate din România” și legume-fructe Prodcom. În sectorul zootehnic, din comitet vor face parte organizațiile interprofesionale pentru carne de pasăre și carne de porc, precum și federațiilor crescătorilor de bovine și de ovine/caprine din România.  

Ședință lămuritoare pe 12 ianuarie?

  Dar, neincluderea ARC-ului pe listă, este comentată, deja, pe unele pagini de net ca fiind un joc ”ciudat” al domnilor Gheorghe Turtoi și Mihai Herciu-Director al PNDR, joc determinat de acțiunile cărnarilor prin care au solicitat insistent reducerea cotei de TVA la carne și produse din carne. Revista Fabrica de Carne nu se exprimă în acest sens. Legat de acest diferend, redacția noastră a solicitat o opinie a conducerii Asociației Române a Cărnii. Iată ce a declarat în exclusivitate pentru FDC, domnul Ștefan Pădure, Director Executiv al ARC:

”Mi se pare ciudat că Asociația Română a Cărnii, care nu doar că este cea mai importantă asociație profesională din țară, nu face parte din Comitetul de Monitorizare al noului PNDR, dar este și asociația care a utilizat cele mai multe fonduri pe vechiul PNDR, mai precis, mai mult de 80 % din sumele alocate. Ca să fiu sincer, nu cred într-un gest intenționat al factorilor de decizie din MADR, ci doar de o scăpare de moment. Deocamdată, lucrurile nu s-au reparat, dar sperăm că ARC va fi repusă în drepturi, în cadrul noului PNDR, în ședința pe care o vom avea la Ministerul Agriculturii în ziua de 12 ianuarie. Oricum, nu mi se pare normal ca, tocmai cel mai important sector al industriei alimentare din România, să nu aibă posibilitatea de a emite un punct de vedere și de a supraveghea alocarea fondurilor, în cadrul Comitetului de Monitorizare.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2