Stiri

127

Exclusiv: Ponta dă cu TVA-ul în capul ”Orizontului de așteptare”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Premierul Ponta dă cu TVA-ul în capul ”Orizontului de așteptare”, cam așa par lucrurile în acest moment și, iată de ce: La final de an 2014, lucrurile, în privința solicitării sectorului de carne de a reduce TVA-ul la carne și produse din carne de la 24 %, la 9, sau la 5 %, s-au succedat în cascadă.

  Mai întâi, premierul reconfirmat al României, Victor Ponta, anunța că, dacă se va pune problema, în 2015 nu se va reduce această taxă decât pentru alimentele bio, fapt care a înfuriat pe toată lumea, mai ales că tocmai fusese dezvăluit faptul că, soția sa, Daciana Sârbu, uitase să treacă în Declarația de avere firma de produse bio pe care o are în proprietate.   La numai două zile, însă, în cadrul audierilor din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, Daniel Constantin, fostul și actualul ministru al Agriculturii, anunța că, nu, nu va fi vorba doar de alimentele bio, ci și despre carne și produse din carne, lucru care ar fi trebuit să se întâmple de la 1 iulie 2015. Desigur, vestea a bucurat pe toată lumea: pe fermieri, pe procesatori, pe comercianți, pe omul de rând. Reprezentanții industriei afirmau bucuroși: ”În sfârșit, avem acum un orizont clar de așteptare!”   Ei, bine, aseară, la sediul Guvernului, Ponta a cam dat cu Orizontul de așteptare în capul TVA-ului, lăsându-l lat, pe ”platforma” de 24 %: ”Din păcate, trebuie să anunț că, din cauza faptului că va trebui să asigurăm un procent de 2 % pentru Apărare, nu va fi posibilă vreo reducere TVA-ului la alimente, cel puțin până la începutul anului 2016”. Ca să fim sinceri, imediat ce am auzit declarația, m-am gândit la două lucruri:   1-Că un amic din Industria alimentară, (nu-i spun numele, sic!), mi-a spus chiar și după anunțul lui Daniel Constantin:  ”Stai liniștit, TVA-ul NU se va micșora, e doar gargară!” și, 2-Că, de fapt, premierul de abia a așteptat cel mai mic motiv, pentru a renunța la ideea reducerii TVA-ului, pentru că nici nu voia lucrul ăsta, indiferent la starea cruntă a sectorului de carne.   Pentru a vedea, la cald, care este reacția celor din sector, ne-am adresat domnului Alex Jurconi, președintele federației Pro Agro, aceea care a inițiat, împreună cu ARC, Romalimenta, APCPR, AFIS și Sindalimenta, campania ”Taie TVA la carne”. Iată opinia acestuia:   “Declaratia premierului nu aduce nimic nou pentru producatorii si procesatorii de carne - stim deja ca, in conformitate cu Directiva europeana in materie, TVA-ul pentru produsele alimentare in asamblul lor nu poate fi redus decat de la 1 ianuarie 2016; aceeasi Directiva permite Guvernului Romaniei, cu titlu de exceptie, scaderea TVA-ului la anumite grupe de produse alimentare, cum ar fi carnea si produsele din carne, de la 24 la 9 sau chiar 5%, oricand incepand din acest moment. In consecinta, noi, sustinatorii campaniei “TaieTVA!” trebuie sa ne concentram pe dialogul tehnic purtat in cadrul comitetului interministerial, sa intensificam dialogul politic si schimbul public de idei in legatura cu beneficiile reducerii TVA-ului la carne si produse din carne pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Un sef de guvern responsabil va trebui sa tina cont de rezultatele dialogului dintre societatea civila si mediul politic. Societatea civila nu accepta amanarea cu inca 6 luni a luarii unei decizii de care ar beneficia fiecare cetatean al Romaniei.”   Să sperăm că, așa cum ne-a declarat domnul Jurconi, Guvernul României va da dovadă de o minimă responsabilitate și nu va fi părtaș la distrugerea celei mai performante Industrii cu adevărat românești!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2