Stiri

291

Evoluția producției de ouă în Uniunea Europeană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Numărul găinilor ouătoare din Uniunea Europeană a crescut cu 1% în 2021. Fermele existente, dar și cele noi trec în mod constant la sisteme fără cuști, sub presiunea legislativă și ponderea opiniei publice.

Comisia Europeană publică statistici anuale privind numărul de găini ouătoare și sistemele de creștere utilizate în cele 27 de state membre ale UE (care exclude Marea Britanie de la Brexit).

Fiecare țară este obligată să transmită datele sale naționale către statisticienii blocului în cadrul reglementărilor CE. Întrebarea este dacă fiecare țară implementează acest lucru în același mod și cu același nivel de rigoare.

Cu toate acestea, cifrele arată anumite tendințe în ceea ce privește numărul de păsări, precum și schimbări în sistemele de agricultură din UE și diferitele țări.

Se pot extrage câteva tendințe importante față de 2020:

• Populația totală de găini ouătoare din UE a crescut ușor față de 2020. În 2021, în UE erau 376 de milioane de găini ouătoare (372,4 milioane în 2020) sau o creștere de 1%. Tabelul 1 prezintă cele mai mari șase țări producătoare de ouă din UE (inclusiv Belgia) și sistemele lor de creștere.

• O creștere a numărului de găini ouătoare față de 2020 se observă în principal în Germania (+1,8 milioane) și Polonia (+1 milion). Este de remarcat faptul că datele din Franța din statisticile Comisiei Europene sunt încă cele din 2019.

• O scădere a stocului de găini ouătoare în 2020 în rândul producătorilor mai mari din UE este raportată doar pentru Italia (-0,5 milioane). În Belgia, numărul găinilor ouătoare este de așteptat să fi crescut cu 0,1 milioane până în 2020.

• Germania rămâne cel mai mare producător de ouă (58,1 milioane de păsări) din UE, urmată de Polonia, Franța, Spania și Italia, care au toate între 40 și 51 de milioane de găini ouătoare.

• Scăderea de la adăpostirile îmbogățite în cuști la adăposturile fără cuști continuă și sa ridicat la aproximativ 3,1% în 2021. Această tendință, cu o scădere anuală a adăposturilor în cuști de peste 2%, este evidentă de câțiva ani. În 2018, mai mult de jumătate (50,4%) dintre straturi au fost adăpostite în sisteme de cuști. Există, totuși, și un efect Brexit, deoarece datele pentru 2020 încă includ cifrele din Marea Britanie. O țară cunoscută pentru procentul său ridicat (>50%) de pădure liberă.

• Trecerea de la cușcă îmbogățită (-3,1%) a fost la volieră (+1,7%), în aer liber (+1,1%) și organic (+0,4%). În Țările de Jos, în special, s-a înregistrat o schimbare importantă de la cuștile îmbogățite (de la 15,2% în 2020 la 7,8% în 2021) către adăposturi în principal libere (+5,0%) și, într-o măsură mai mică, locuințe organice (+ 2,2%). Se pare că producătorii olandezi de ouă au profitat de oportunitatea crizei fipronilului pentru a implementa această schimbare.

• Remarcabilă este scăderea numărului de straturi în sistemele fără cuști din Italia, în mod tradițional o țară „cușcă”. Până în 2021, 54,5% dintre găinile sale ouătoare erau deja ținute în sisteme aviare (+5% față de 2020).

• Este bine cunoscut faptul că există diferențe majore între nord și sud în interiorul Europei. Preponderent adăpostirea cușcă (>50%) este încă norma în Polonia, Spania, Portugalia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria și în alte părți. Adăposturile pentru voliere, pe de altă parte, sunt folosite predominant (>55%) în Germania și Țările de Jos. Cuști îmbogățite se găsesc cu greu în Germania (5,5% din păsările sale) și limitate în Țările de Jos (7,8%), Danemarca (9,9%) și Suedia (5,5%), iar în Austria au fost deja complet interzise.

• Suedia este lider în materie de bio (14,3% din găinile sale ouătoare), urmată de Germania (13,6% din găinile sale) și Franța (11,2%) printre principalii producători. În timp ce în Danemarca aceasta este de 33%, iar în Austria 12,9% din efectivul de găini ouătoare. În Belgia, producția bazată pe standarde ecologice crește în fiecare an și se ridică deja la 7,4% din totalul efectivului de găini ouătoare.

• În ceea ce privește free-range, liderul în Europa (post Brexit) este Irlanda (cu 46,4%), urmată de Franța (23%), Austria (28,4%), Germania (22,1%) și Țările de Jos (22,8%). , în timp ce în Belgia (cu 13,5%), mai mult de 10% dintre păsări sunt în aer liber, lăsând deoparte producția ecologică. Dar hrana liberă este limitată în Italia și Polonia, de exemplu, cu mai puțin de 5%, iar în Spania la aproximativ 9%. Dar chiar și în aceste țări, există o ușoară tendință spre o creștere a intervalului liber.

• Pe baza datelor Comisiei CE (Comitetul pentru Organizarea Comună a Piețelor Agricole), producția de ouă în 2021 a crescut puțin mai mult (+2,6%) decât numărul de găini ouătoare (+1,3%). În 2021, producția a fost de 6.348 mii tone (1.000 t) de ouă pentru consum (6.187 (1.000 t) în 2020). Estimarea producției de ouă pentru incubație în 2021 este aproximativ aceeași cu cea din 2020, la ±665 (1.000 t).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2