Stiri

527

Evoluția pieței internaționale de soia în 2021 și perspective 2022

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cultura de soia este în prezent critică pentru susținerea populației umane actuale, dar și o cultură care aduce cu sine preocupări uriașe de sustenabilitate. All About Feed a analizat în profunzime producția de soia pentru hrana animalelor din America de Sud și din restul lumii.

Cea mai mare sursă globală de proteine ​​pentru animale

Deja, suprafețe mari de habitat nativ au fost distruse pentru activități precum producția de celuloză, producția de carne de vită și cultura de soia, în principal pentru hrana animalelor.

Dintre ingredientele de proteine ​​vegetale, soia are cel mai mare conținut de proteine ​​brute, aproximativ 40%, în funcție de locația lor. Au, de asemenea, un profil echilibrat de aminoacizi și o digestibilitate foarte bună.

Nu este o surpriză atunci că în 2021 (după cum se explică într-un raport din iunie 2021 din revista Nature Sustainability), soia este cea mai mare sursă globală de proteine ​​pentru hrana animalelor.

Autorii, care lucrează la instituții academice din întreaga lume, observă că producția globală de boabe de soia s-a dublat din 2000, în mare parte din suprafața nouă (aproximativ 70% din producție), dar și din câștigurile de randament datorate progreselor genetice și culturilor de soia. practici. În total, există aproximativ 100 de țări în care se cultivă soia.

Importul Chinei de soia din Brazilia a crescut cu 2.000% din 2000. Cea mai mare parte este folosită pentru hrana animalelor pentru a sprijini creșterea consumului de carne.

În același timp, tensiunile comerciale dintre China și SUA (țară din care China importă și boabe de soia) sunt de așteptat să aibă ca rezultat și mai multe importuri de soia în China din America de Sud în viitor.

„China este cea mai mare sursă de cerere de soia”, explică Stefan Vogel, Global Sector Strategist, Grains & Oilseeds, la RaboResearch Food & Agribusiness. „În general, boabele de soia întregi sunt importate de China pentru hrana animalelor, mai ales din Brazilia și SUA, cu unele din Argentina, și sunt procesate în făină acolo. Piața fierbinte este hrana pentru porci, deși utilizarea soiei în producția de hrană pentru pui a crescut și recent.”

Versatilă dar controversată

Soia este o cultură versatilă, dar nu fără controverse. Făina de soia este folosită foarte mult și servește ca o sursă excelentă de proteine ​​pentru dieta animalelor.

Cu toate acestea, utilizarea (în primul rând) a soiei din America de Sud este pusă sub semnul întrebării din motive de mediu, în ciuda eforturilor de a face toată soia durabilă. Aici aruncăm o privire mai profundă asupra reglementărilor privind crearea unei culturi durabile și a alternativelor.

Suprafața de soia din Brazilia continuă să crească

Brazilia exportă, de asemenea, cantități considerabile de boabe de soia întregi în Europa și volume suplimentare în Asia, Orientul Mijlociu și alte părți ale lumii, spune Vogel. Făina de soia (SBM) produsă în Brazilia este exportată în multe țări, Europa fiind cea mai mare destinație, urmată de țările din Asia de Est și de Sud.

„Ne așteptăm ca suprafața de soia din Brazilia să continue să crească”, spune Vogel. „În ultimii 5 ani, a crescut cu 2 până la 3% pe an, dar deja pentru anul acesta creșterea recoltei a fost aproape de 4,5%. Și poate fi chiar mai mare decât atât în ​​2022, deoarece cererea este puternică și fermierii obțin marje bune având în vedere prețurile globale ridicate și o monedă braziliană relativ slabă.”

Cerere uriașă de făină de soia pentru furaje

În afară de China și UE, Anand spune că Thailanda, Turcia și Rusia sunt importatori majori de boabe de soia din America de Sud, alături de Vietnam, Indonezia și Algeria.

Cu toate acestea, el adaugă că făina de soia pentru hrana animalelor are o cerere uriașă atât în ​​Brazilia, cât și în Argentina, pe fondul creșterii producției de carne pentru export, ceea ce face dificil pentru exportatorii de soia să-și procure volumele pe care și-ar dori să le expedieze.

El adaugă că economia slabă a Argentinei, taxele mari la export și sistemul de dublă monedă sunt provocări pentru exportul de soia acolo, în comparație cu Brazilia.

Soia europeană nu poate satisface cererea

Europa cultivă doar 10 milioane de tone de boabe de soia. Se preconizează că acest volum va crește la 15 milioane de tone până în 2030. Ca urmare, Vogel observă că în UE există o populație de animale relativ stabilă și, în timp ce producția de soia în UE a crescut în ultimul deceniu, făina făcută pentru hrana animalelor din boabe de soia din UE reprezintă în prezent doar aproximativ 7% din ceea ce este necesar.

„Avem nevoie de 28-29 de milioane de tone în UE, fără a include Marea Britanie, și doar aproximativ 2 milioane de tone din aceasta provine din boabe de soia cultivate pe plan intern”, spune el. „Restul este importat, cu peste jumătate dinNevoile UE provin din Brazilia și Argentina ca făină de soia.

Restul de 35% provine din boabe de soia importate procesate în UE, în mare parte din nou din Brazilia și Argentina și puțin din America de Nord și Paraguay. În acest moment și în viitorul previzibil, UE va trebui să continue să importe făină de soia pentru hrana animalelor dacă dorim să menținem nivelurile actuale de consum de carne.”

Soia crește bine în multe regiuni

Cu toate acestea, președintele Soya Europe, Matthias Krön, observă că, dacă ne uităm la toată Europa, producția de soia este în creștere și potențialul de creștere a suprafeței este foarte mare.

El explică că soia este o alegere excelentă pentru fermierii din Europa, în special în Ucraina și Serbia, deoarece acum există mai puține produse de protecție a culturilor disponibile, iar îngrășământul cu azot va continua să fie foarte scump. „Soia își fixează propriul azot și crește bine în multe regiuni, fără aporturi”, observă Krön.

„Recolta poate fi cultivată și în mai multe țări din nord, cum ar fi porumbul, iar mai mulți fermieri învață cum să cultive soia. Există și subvenții disponibile. Există 10 milioane de tone cultivate acum în Europa și aceasta va crește la 15 milioane de tone în următorii 9 ani. Din care, 80% vor intra în hrana animalelor.

„Soia poate fi o alegere excelentă pentru fermierii europeni”

La nivel global, întrebarea dacă am atins consumul „de vârf” de carne este foarte greu de răspuns. Nivelurile de consum din China sunt similare cu cele din Europa acum, iar consumul Europei este în scădere.

Îi sfătuiesc pe toată lumea să nu subestimeze soia europeană atunci când vine vorba de satisfacerea nevoilor noastre de hrană pentru animale. Vom continua să folosim un amestec atât de importuri, cât și de soia autohtonă, cu scopul de a produce peste tot mai sustenabilă soia globală”, spune el.

Pentru a ajuta agricultura europeană să devină mai sustenabilă, Federația Europeană a Producătorilor de Furaje (FEFAC) a lansat cel mai recent document ghid de aprovizionare cu soia în februarie 2021.

Producția de soia în America de Sud

Potrivit oamenilor de știință care au publicat lucrarea Nature Sustainability, soia este cultivată în multe zone din America de Sud. Mai mult de jumătate din producția mondială de soia provine în prezent din America de Sud, unde suprafața recoltată de soia a crescut din 2000 cu 160% în Brazilia și cu 57% în Argentina.

Atât imaginile prin satelit, cât și verificarea site-ului au fost utilizate pentru a identifica principalele zone:

Padurea Amazoniana,

Pădurea Atlantică,

tufă Cerrado,

pădure uscată Chaco,

savana Chiquitania,

Pajiștile Pampas,

Zona umedă Pantanal și

Pădure de tufă spinoasă Caatinga.

Studiul lor arată că acoperirea cu soia în America de Sud a crescut de la 26,4 milioane de hectare (65,2 milioane de acri) în 2001 la 55,1 milioane de hectare (136,2 milioane de acri) în 2019, o suprafață mai mare decât California.

În ceea ce privește sezonul trecut (2020-2021), conform raportului guvernului brazilian „Proiecțiile agrobusiness Brazilia 2020/21 până la 2030/31”, producția de soia este în prezent de aproximativ 137,6 milioane de tone, cea mai produsă vreodată.

Producția în Brazilia este condusă de statele din:

Mato Grosso cu 27%,

Rio Grande do Sul cu 15%,

Paraná cu 15%, Goiás cu 10% și

Mato Grosso do Sul cu 8%.

Tendințe de creștere

După cum se menționează în raport, factori precum extinderea producției, mărimea efectivelor de vite și prețul terenurilor „indică o tendință clară de creștere a agriculturii către nord, în principal către statele Rondônia, Pará și Tocantins”.

În 10 ani (2030/31), producția braziliană de soia este estimată să fie de 178,2 milioane de tone, o creștere de aproape 30%. Consumul intern de boabe de soia este de așteptat să ajungă la 60 de milioane de tone în acel moment, dar ar putea ajunge până la 67,9 milioane de tone.

„Ar trebui să crească în următorii ani chiar peste consumul de porumb, care se estimează că va crește cu 22,8% între 2021 și 2030”, precizează autorii raportului, „ambele produse fiind esențiale în prepararea hranei pentru animale”.

În ceea ce privește exporturile de soia Braziliei în perioada 2030-2031, se estimează că acestea vor fi de 117,8 milioane de tone. Cu toate acestea, proiecția Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) este de 123,4 milioane de tone, ceea ce va totaliza 55,5% din exporturile mondiale de soia.

Schimbarea dinamicii

Cercetătorii Serviciului de Cercetare Economică USDA, printre care se numără și economistul senior Fred Gale, explică că (așa cum se explică în raportul lor USDA Agricultural Projections to 2030) „Cererea chineză va conduce la creșterea continuă a comerțului cu soia în următorii 10 ani, deoarece importurile mondiale de soia cresc cu 46,9 milioane de tone. (26,7 la sută) la 222,7 milioane de tone.”

Brazilia este de așteptat să fie țara lider pentru exporturile de soia până în 2030. În plus, dinamica producției mondiale s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii. Într-o nouă carte, Crop Physiology Case Histories pentru culturi majore, autorii notează că la începutul anilor 1990, SUA reprezentau jumătate din producția globală de soia, în timp ce Brazilia și Argentina produceau aproximativ un sfert.

„Cota producției globale de soia am„Între aceste 3 țări s-a schimbat drastic în ultimele 3 decenii”, spun ei, „Brazilia și Argentina împreună reprezentând acum jumătate din producția globală, iar SUA producând o treime”.

Există câțiva factori principali care pot afecta producția mondială de soia pentru hrana animalelor, principalul dintre aceștia fiind succesul produselor alimentare pe bază de plante și populația mondială. Națiunile Unite estimează că populația lumii va fi de 9,7 miliarde până în 2050.

Consumatorii de soia

În prezent, există aproximativ 100 de țări în care se cultivă soia și probabil că toate folosesc SBM în alimentația animalelor.

Conform unei analize publicate de Rețeaua de Cercetare a Climei Alimentare a Universității din Oxford (folosind date USDA până în 2018), consumul de soia este defalcat astfel:

37% este hrănit păsărilor de curte (cel mai mare consumator de producție globală)

20% este hrănit la porci

6% merg la acvacultură

2% este hrănit bovinelor și

Restul este folosit în produsele alimentare pentru oameni și hrana pentru câini.

O provocare pentru producția de soia

SBM va rămâne un ingredient crucial al furajelor pentru multe specii de animale, dar presiunile de mediu, societale și comerciale reduc utilizarea sa în unele zone ale lumii. Alternative mai ecologice la soia produsă în America de Sud, cum ar fi făina de insecte, lupinul, algele și multe altele, sunt examinate în mod activ în unele țări.

Cu toate acestea, guvernul Chinei a direcționat sectorul producției de porci din țară la începutul acestui an să folosească alternative la SBM acolo unde este posibil, pentru a reduce dependența sa de boabele de soia importate, indiferent de țara de origine. Acest lucru vine după ce China a importat o cantitate record de boabe de soia în 2020.

În plus, în UE, nevoia de boabe de soia în rațiile de porc și păsări de curte poate scădea destul de semnificativ în viitor în acea regiune, acum că a fost ridicată interdicția privind utilizarea unor subproduse animale în furaje.

Creșterea aminoacizilor sintetici

În cele din urmă, deoarece aminoacizii sintetici pot fi acum produși economic în volume mari, ei reprezintă o altă modalitate prin care utilizarea SBM în hrana animalelor poate fi redusă.

Potrivit raportului FAO al ONU, Surse de proteine ​​pentru industria hranei pentru animale, „se sugerează că dacă se folosesc 550.000 de tone de clorhidrat de L-lizină la nivel global, ar putea înlocui 18 milioane de tone de SBM, reprezentând aproximativ jumătate din producția de SBM din SUA”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2