Stiri

429

Evoluția pieței globale de carne, lapte și lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Anul 2021 a fost unul al recuperărilor, după reculul din timpul anului precedent, cauzat de criza sanitară mondială.

Pentru piețele vizate, semnele sunt în continuare confuze, iar valul IV al pandemiei de Covid 19 care s-a declanșat deja, poate produce modificări substanțiale până la finalul acestui an.

Însă, iată situația globală, prezentată din surse FAO, pentru piața cărnii, și din surse ale Comisiei Europene, pentru piața laptelui și a lactatelor. 

Carnea de pasăre

Producția globală de carne de pasăre s-a extins, dar la cel mai lent ritm înregistrat din 1960 și până acum, atingând 133,3 milioane de tone în 2020, în creștere cu 1,3 la sută față de anul precedent. Cu toate acestea, creșterea susținută în 2020 a fost încă o realizare, având în vedere mediul de producție și comercial provocator pe care l-a întâlnit sectorul în timpul crizei de sănătate și a focarelor de gripă aviară din unele țări europene.

Accesibilitatea relativă a cărnii de pasăre și ciclul de producție mai scurt au fost cei doi factori critici care au contribuit la o performanță mai bună a sectorului, decât sectoarele cărnii de bovine, ovine și porcine. O mare parte din expansiunea producției a avut loc în China, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Africa de Sud și Uniunea Europeană. În schimb, producția a înregistrat scăderi în India.

Producția Chinei pentru 2020 s-a fixat la 22 de milioane de tone, cu 5,3 la sută mai mult decât în ​​2019, susținută de cererea mare, având în vedere lipsa cărnii de porc și prețurile sale ridicate. Cu prețuri și perspective de marketing mai bune, investițiile s-au îndreptat către sector, permițând Chinei să crească producția.

Producția în Statele Unite ale Americii a crescut cu 1,2%, până la 23 de milioane de tone, determinată de creșterea marginală a numărului de sacrificări și a greutății la sacrificare. Producția de carne de pasăre din Uniunea Europeană a crescut, deși cu un ritm ușor mai lent decât în ​​2019, reflectând o reducere internă. Producția Africii de Sud a crescut, de asemenea, susținută de costuri favorabile pentru hrana animalelor, rezultând parțial din recolta istoric ridicată de porumb în sezonul 2019/20.

Comerțul global cu carne de pasăre

Importurile de carne de pasăre din China au crescut cu aproape 55% față de 2019, ajungând la un nivel record de 2,2 milioane de tone, asigurate din multe țări, inclusiv Brazilia, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Thailanda, Argentina, Uniunea Europeană și Chile. Republica Democrată Congo și Canada, printre altele, au crescut, de asemenea, importurile de carne de pasăre în 2020.

În schimb, multe țări, în special Uniunea Europeană, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Japonia, au restrâns importurile, reflectând recesiunile economice, reducând vânzări de servicii alimentare, rezerve străine limitate și disponibilități interne crescute. În Uniunea Europeană, exporturile de carne de pasăre s-au contractat, deoarece unele țări din regiune s-au confruntat cu restricții la export pe piețele asiatice din cauza focarelor de HPAI.

Carnea de vită

Ofertele limitate și cererea slabă au determinat scăderea producției și comerțului Producția mondială de carne bovină în 2020, fiind este estimată la 71,4 milioane de tone, în scădere cu 1,4 procente față de 2019, susținută de scăderi în multe regiuni cu cea mai puternică scădere din Asia, urmată de Oceania, sud America, Europa și America de Nord. Producția a crescut moderat doar în America Centrală și Caraibe. Declinul producției din India a fost cel mai mare, urmat de Australia, Brazilia, Uniunea Europeană și Africa de Sud.

În India, dificultățile de colectare a animalelor și restricțiile de transport au cauzat scăderea, în timp ce, în Australia, căderea sa datorat cererii de reconstrucție a efectivelor și epuizării stocului din cauza sacrificării mari din ultimii ani. Producția Braziliei a scăzut cu 3%, până la aproximativ 9,9 milioane de tone, din cauza întârzierilor de sacrificare și prelucrare, inclusiv implementarea protocoalelor de siguranță a lucrătorilor și aprovizionarea strictă a animalelor.

În Uniunea Europeană, o scădere a dimensiunii efectivului și prețuri mai scăzute au fost în spatele scăderii producției. Declinul producției din Africa de Sud s-a datorat în principal interzicerii licitațiilor de bovine, din cauza unui focar de febră aftoasă în martie 2020 și a întreruperilor legate de procesarea COVID-19.

Producțiile de carne de bovine s-au extins moderat în câteva țări, inclusiv Argentina, China și Mexic și au rămas stabile în altele, cum ar fi Statele Unite ale Americii și Federația Rusă. În Argentina, creșterea capacității de sacrificare și a volumelor de depozitare frigorifică și creșterea importurilor globale au susținut producția.

În urma creșterii constante a producției în 2018 și 2019, producția de carne de bovine din China s-a extins cu aproape 1% în 2020 datorită creșterii cererii, a marjelor de profit sănătoase și a sprijinului guvernului, inclusiv relaxarea unor reglementări de mediu. În Mexic, îmbunătățirile practicilor de producție au sprijinit puterea producției.

În Statele Unite ale Americii, asistență guvernamentală pentru sectorul zootehnic în cadrul programului Food Box și adoptarea siguranței lucrătorilor. În Federația Rusă, creșterea exporturilor a facilitat producția durabilă, deși criza sănătății și deprecierea rublei rusești au redus cererea internă, constrângând creșterea producției.

Comerțul cu carne de vită

Exporturile totale mondiale de carne de bovine în 2020 sunt fixate la 11,2 milioane de tone, o scădere de 1,3% de la an la an, după un ritm rapid al expansiunilor comerciale timp de trei ani, la rata medie anuală de 6,9%.

Din cauza dificultăților economice și a schimbării consumatorilor către produse din carne mai puțin costisitoare, în special păsări sau acumulări de animale, reducerile la importurile de bovine au fost raportate de 13 din cele mai mari 20 de țări importatoare de carne de bovine, cu cele mai semnificative scăderi ale volumului înregistrate de Vietnam, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Uniunea Europeană, Indonezia, Federația Rusă și Mexic.

În schimb, China, Statele Unite ale Americii și Canada au importat mai multă carne de bovine în 2020. China a importat peste 3,3 milioane de tone (în creștere cu 25,5% față de 2019) din cauza deficitului intern în producția de carne de bovine și de porc și a creșterii cererii de către clasa mijlocie gospodării.

În ciuda impactului focarului COVID-19 asupra industriei serviciilor alimentare, în special cu servicii restrictive de restaurant, importurile de carne de bovine din Statele Unite ale Americii au crescut, reflectând o creștere limitată a producției interne, combinată cu cererea robustă a gospodăriilor și vânzările continue prin intermediul restaurantelor fast-food.

Carnea de porc

În ciuda unei contracții a producției, exporturile de carne de porc au crescut pentru un al doilea an succesiv Producția globală de carne de porc în 2020 este estimată la 109,2 milioane tone, în scădere cu 0,8% față de 2019, în principal din cauza contracțiilor de producție provocate de ASF în China, Filipine și Vietnam.

Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Uniunea Europeană, Federația Rusă, Canada, Mexic și Chile au înregistrat expansiuni moderate ale producției, compensând parțial contracțiile producției în alte părți.

După o scădere de 21% în 2019, producția de carne de porc din China a scăzut cu doar 3,3% în 2020 la 42 de milioane de tone, indicând o recuperare mai rapidă a inventarelor de porc din boala virală, ajungând la aproape 76% din nivelul existent înainte de scăderile conduse de PPA a început în 2018.

Investițiile în ferme noi, biosecuritatea sporită și genetică au fost în principal în spatele recuperării mai rapide. Producția de carne de porc a suferit, de asemenea, eșecuri în Filipine și Vietnam, deoarece porcii de tăiere induși de ASF au continuat în unele ferme. În altă parte, producția de carne de porc a crescut în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Federația Rusă, Uniunea Europeană și Canada.

Asistența guvernamentală, cererea externă robustă și stocurile ridicate de porci au fost în mare parte în spatele acestor extinderi de producție. În Statele Unite ale Americii, producția a crescut, determinată de stocurile mari de porci, dar rata de creștere a scăzut din cauza constrângerilor forței de muncă și a utilizării reduse a capacității plantelor.

Brazilia a continuat să extindă producția, deoarece cererea de import a rămas puternică, în timp ce sprijinul financiar guvernamental acordat gospodăriilor a stabilizat cererea internă. În Federația Rusă, extinderea producției sa datorat în principal producției ridicate furnizate de fermele la scară largă și cererii vibrante din Asia de Est.

În Uniunea Europeană, expansiunea producției a continuat, susținută de progrese semnificative ale producției în unele țări membre, în special în Spania și Danemarca, determinate în principal de statutul fără ASF și de accesul pe piețele asiatice. În Canada, creșterea greutății la sacrificare și a carcasei a contribuit la extinderea producției.

Comerțul cu carne de porc

Comerțul total mondial de carne de porc a atins 11,9 milioane de tone în 2020, în creștere cu 24,5% față de anul anterior, ajutat de importurile chineze, care aproape s-au dublat la 5,7 milioane de tone, reprezentând aproximativ 50% din importurile globale. Din cauza cerințelor de volum mare, China a emis licențe de export către multe fabrici de procesare din mai multe țări, inclusiv Brazilia, Chile și Mexic.

Vietnam a înregistrat și o creștere accentuată a importurilor, reflectând din nou recesiunile legate de ASF. În schimb, Republica Coreea și Japonia au achiziționat mai puțin din cauza reducerii vânzărilor de restaurante și a prețurilor ridicate cu amănuntul.

În ceea ce privește exporturile, o mare parte din exporturile extinse au provenit din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada și Brazilia, deoarece stocurile inițiale extinse de porci și reducerea vânzărilor interne au consolidat disponibilitățile exporturilor.

Statele Unite ale Americii au exportat 900 000 de tone către China, echivalentul a aproximativ 30 la sută din totalul exporturilor, în timp ce livrările Braziliei au crescut cu 34 la sută, până la 1,3 milioane de tone, cu aproape două treimi expediate către China.

Carnea de ovine

Producția de carne de ovine a rămas stabilă, dar comerțul global a contractat Producția mondială de carne de ovine în 2020 este estimat la 16 milioane de tone, în creștere marginală față de 2019, în principal datorită creșterii producției în Asia și Africa, compensată parțial de contracțiile din Oceania și Europa. O mare parte din expansiune a fost raportată în China, în timp ce Australia a înregistrat cel mai mare declin.

China, cel mai mare producător, reprezentând 30% din producția totală mondială, a înregistrat cea mai semnificativă expansiune (+1,0%), reflectând creșteri anticipate în rândul producătorilor mici. În Australia, producția a scăzut cu 13% până la 700 000 de tone, cauzată de limitele ovinelor și caprinelor disponibile pentru sacrificare, reflectând sacrificarea excesivă în 2019 și cererea ridicată de reconstrucție a efectivelor.

Producția a scăzut și în Uniunea Europeană, întrucât producția a suferit în prima jumătate a anului, odată cu scăderea cererii din sectorul serviciilor alimentare.

Exporturile totale mondiale de carne de ovine în 2020 au scăzut cu 6,5 la sută la 981 000 de tone, cauzată în principal de o contracție bruscă a exportului în Australia (-13 la sută), unul dintre cei mai mari exportatori din lume, reflectând disponibilitatea limitată a animalelor pentru sacrificare și pandemie întreruperi ale aprovizionării.

În schimb, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au livrat mai multă carne de ovine, dar volumul general extins a fost inadecvat pentru a contracara scăderea vânzărilor din Australia. Majoritatea celor mai importanți 20 de importatori de ovine au restrâns comenzile, inclusiv China, Emiratele Arabe Unite și Uniunea Europeană, din cauza deficitului de aprovizionare din Oceania și a reducerii vânzărilor de servicii alimentare.

Producția de lapte-materie primă

Livrările de lapte din UE au scăzut în ianuarie-aprilie 2021 (-1%), din cauza vremii reci. Dintre principalele țări producătoare, Germania și Franța au înregistrat un declin de peste 2%, compensat într-o oarecare măsură de o creștere a colectării laptelui în Irlanda (8,6%) și niveluri stabile în Polonia și Italia.

Utilizarea intensificată a furajelor în perioada ianuarie-aprilie a îmbunătățit conținutul de grăsime din lapte (doar -0,3%, sub scăderea colectării laptelui din UE). Aprovizionarea cu proteine ​​din lapte a scăzut la un nivel similar cu cel al colectării laptelui.

Precipitațiile din luna mai au avut un impact pozitiv asupra calității și disponibilității ierbii. Prețurile lactatelor din UE, susținând prețurile laptelui crud și compensând într-o oarecare măsură costurile în creștere a furajelor și colectarea laptelui din UE, ar putea crește până la 1,5% în decembrie. Ca urmare, creșterea anuală ar fi de 0,8% în 2021.

Abatorizările vacilor au scăzut în ianuarie-martie (-4%) din cauza sentimentelor pozitive ale pieței și a deciziilor de menținere a vacilor în producție. Având în vedere scăderea laptelui în colectarea laptelui în primăvară, aceasta implică o creștere a randamentului mai mică la începutul anului. Se așteaptă ca aceasta să se pondereze pe creșterea totală a randamentului anual (+ 1,6%), în timp ce efectivele de lapte ar putea scădea cu -0,9%.

Evoluția prețurilor

Prețurile lactatelor din UE au continuat să se îmbunătățească în anul 2021, beneficiind de prețurile mondiale puternice determinate de cererea chineză, precum și de aprovizionarea strictă în cazul untului. În aprilie, prețul UE al untului a fost de aproximativ 4000 EUR / t (+ 5% peste media pe 5 ani), iar prețul UE SMP a ajuns la aproape 2500 EUR / t (+ 44% peste media pe 5 ani). Acest lucru ar trebui să se traducă în prețuri mai bune ale laptelui crud din UE, după ce a depășit 35/100 kg EUR în aprilie și ar fi contrar tendințelor sezoniere.

În istoria recentă, prețurile mai ridicate în timpul vârfului sezonier s-au produs abia în 2014. Creșterea prețurilor la unt din UE a susținut valorificarea mai puternică a fluxului de producție de unt și SMP, comparabilă cu valorificarea fluxului de unt și WMP. Din ianuarie până în aprilie, primul a înregistrat cea mai puternică creștere (+ 11%).

Cu toate acestea, prețurile stabile ale brânzeturilor din UE (în jur de 3100 EUR/t pentru cheddar) și creșterea prețurilor zerului din UE (la aproape 1000 EUR/t) au oferit cea mai puternică valorificare a laptelui din UE (aproximativ 57% din prețul laptelui crud al UE în aprilie).

Pe piața mondială, UE rămâne competitivă pentru unt și WMP cu principalul furnizor global (Oceania). Cu toate acestea, UE este mai puțin competitivă decât SUA pentru unt, SMP și brânză. Acest lucru ar putea agrava poziția UE în anumite destinații de export, în special pentru produsele lactate.

Producția de lactate

În ciuda scăderii livrărilor de lapte din UE în primăvară, producția de brânză din UE a crescut în ianuarie-aprilie (+ 3%), absorbind majoritatea grăsimilor din lapte produse. Acest lucru a dus la o disponibilitate mai mică a grăsimilor din lapte pentru alte produse lactate, iar producția de unt din UE a scăzut sub nivelul de anul trecut (-2%).

Odată cu creșterea preconizată a producției de lapte din UE, mai mult lapte ar putea fi canalizat către unt (+1% creștere anuală), iar creșterea brânzeturilor încetinește (+0,8% creștere anuală).

Progresul în campaniile de vaccinare a UE a permis serviciilor alimentare să înceapă redeschiderea în multe țări ale UE. Acest lucru ar trebui să susțină consumul de brânză și unt până la sfârșitul anului. Gătitul la domiciliu datorită muncii de acasă ar putea continua să sprijine vânzările cu amănuntul. În ambele cazuri, creșterea utilizării interne a UE ar putea fi de aproximativ 1%.

Comerțul global cu lactate al Uniunii Europene

În ianuarie-martie, exporturile de brânzeturi din UE au scăzut cu 3%, în principal datorită scăderii exporturilor UE către Regatul Unit (-21%). Evoluția livrărilor UE către Japonia (+ 14%), Elveția (+ 15%) și mai ales China (+ 150%), unde serviciile alimentare se recuperează rapid, doar parțial compensate. În ciuda acestui început lent, exporturile de brânzeturi din UE s-ar putea recupera și crește cu 3% în 2021.

Fluxurile comerciale reduse către Marea Britanie au afectat și exporturile totale de unt din UE (-24%). Ar putea înregistra o creștere limitată în 2021 (+ 1%) în ciuda concurenței de preț cu Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat.

Exporturile de zer din UE conduse de cererea chineză Cu o creștere a producției de brânză și o cerere puternică, în special din China, producția de zer din UE a crescut la începutul anului. În ianuarie-martie, exporturile UE au crescut cu 13%.

China a reprezentat 41% din volumul total tranzacționat. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului trecut. Motivul principal este reconstruirea turmei de porci chinezi și necesitatea crescândă de hrană.

Din cauza incertitudinilor care decurg dintr-o reapariție a ASF în unele regiuni din China, este probabil ca această tendință să încetinească, iar exporturile UE ar putea crește cu aproximativ 7% în 2021.

Zerul este mai des utilizat pentru produse alimentare, cum ar fi formulele pentru sugari. De asemenea, este utilizat ca ingredient pentru produsele clinice, atât pentru populația în vârstă, cât și pentru cea activă. În UE, se preconizează că utilizarea internă va crește cu 0,6%. Acest lucru, împreună cu exporturile, ar putea avea ca rezultat o creștere a producției de 2,7% în 2021.

Producția de SMP din UE ar trebui să beneficieze și de lapte suplimentar în lunile următoare pentru a compensa declinul din ianuarie-aprilie (-6%) și pentru a-și continua creșterea producției pe termen lung.

O creștere anuală estimată (+ 2,5%) ar putea fi susținută de o creștere a exporturilor UE (+ 6%) și o utilizare relativ stabilă a procesării interne (+ 0,5%). Acest lucru ar putea duce la o ușoară scădere a stocurilor private. Acestea ar putea scădea la aproximativ 75 000 t până la sfârșitul anului 2021.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2