Stiri

277

Evoluția consumului global de carne și lactate până în anul 2029

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dacă orice afacere trebuie să pornească de la piață, aidoma, și orice analiză asupra producției, mai ales dacă vorbim despre previziuni, trebuie să pornească tot de la cerere, de la consum. Așadar, cum va evolua consumul mondial de carne și lactate, până în anul 2029? La această întrebare au avut curaj să răspundă, secvențial, două entități: FAO, pentru previsiunile referitoare la carne, și specialiștii Cargill, pentru produsele lactate. Iată previziunile lor.

Nivelul natalității, factor de creștere a consumului de carne

Potrivit datelor, FAO estimează că creșterea consumului de carne va avea loc cu precădere în regiunile în curs de dezvoltare, datorită nivelurilor ridicate de populație și a ratelor de creștere a nataltății. Se așteaptă ca acest lucru să ducă la o creștere globală a volumului consumului de carne în țările în curs de dezvoltare, de aproximativ cinci ori mai mare, decât a țărilor dezvoltate.

Acest lucru este deosebit de relevant în Africa și Asia, unde se așteaptă ca ratele de creștere să fie mai mari în perioada de perspectivă, în comparație cu ultimul deceniu.

Mai mult, se preconizează că ratificarea Acordului de liber schimb continental african va avea un impact pozitiv asupra fluxurilor comerciale din continent,  datorită consumului suplimentar rezultat din prețuri mai mici.

Câștigurile în consumul pe cap de locuitor sunt de așteptat să rămână mici, totuși, deoarece creșterea venitului are loc de la o bază mică. Cu toate acestea, creșterea ridicată a populației implică faptul că, la rându-i, creșterea consumului total va fi mai rapidă decât pentru orice altă regiune, în ciuda câștigurilor limitate și uneori negative în termeni pe cap de locuitor.

Creșterea consumului de carne în Asia va proveni dintr-o combinație de disponibilitate crescută, pe măsură ce focarul ASF se diminuează, pe lângă creșterea consumului pe cap de locuitor ca urmare a creșterii veniturilor, scăderii prețurilor cărnii în termen real și a liberalizării comerțului. Nivelurile de consum din regiunile cu venituri mai mari sunt, în unele cazuri, aproape de saturație.

Această perspectivă prevede că creșterea anuală a consumului de carne pe cap de locuitor în țările dezvoltate va fi de 0,24% pe an, o pătrime din rata anuală de creștere din deceniul precedent, dar de 0,8% pe an, în țările în curs de dezvoltare, dublu față de deceniul precedent.

Banii și prețurile

Modul în care consumatorii își cheltuiesc banii pe alimente se schimbă și el. În țările cu venituri ridicate, creșterea cheltuielilor alimentare cu fiecare individ se schimbă, de la achiziționarea de alimente proaspete pregătite în propria casă, spre mâncare convenabilă și mâncare.

Acesta este cazul, de exemplu, în Japonia, în special în rândul gospodăriilor în vârstă și a persoanelor singure, și este o tendință pe care guvernul japonez se așteaptă să o crească în următorul deceniu.

În plus, având în vedere că se așteaptă ca populația japoneză să scadă cu 4%, în comparație cu perioada de bază, se preconizează că consumul general de carne va scădea marginal. Alți factori, precum calitatea, vor deveni din ce în ce mai importanți pentru consumatorii din țările cu venituri ridicate și le vor influența alegerile.

Cererea de carne continuă să crească pe măsură ce veniturile continuă să crească în țările în curs de dezvoltare, unde se preconizează că și consumul pe cap de locuitor va crește în continuare, iar ratele de creștere pe cap de locuitor vor fi echivalente cu cele din țările dezvoltate, în comparație cu perioada de bază.

În țările dezvoltate, modificările consumului de carne reflectă o scădere a influenței factorilor precum venitul și prețul și, după cum sa menționat mai sus, multe dintre aceste țări au atins saturația nivelurilor de consum de carne. Alți factori includ credințe religioase, norme culturale, urbanizare și preocupări de mediu, etice și de sănătate.

Pe specii

Din punct de vedere istoric, prețurile mai mici au contribuit la transformarea păsărilor în carnea preferată de consumatorii din țările în curs de dezvoltare. Cu o creștere lentă a veniturilor în perioada de proiecție, acest lucru va continua, iar păsările de curte vor constitui cea mai mare pondere a consumului suplimentar pe cap de locuitor, la nivel global. Se preconizează că pentru consumul de carne de vită, va crește la 76 Mt în următorii zece ani și va reprezenta 16% din creșterea totală a consumului, comparativ cu perioada de bază.

În termeni per capita, se așteaptă ca consumul de carne de vită din lumea în curs de dezvoltare să rămână mai scăzut, la aproximativ o treime în termeni de volum, în raport cu țările dezvoltate. Asia este singura regiune în care se preconizează că își va crește consumul de carne de vită pe cap de locuitor în perioada de proiecție, deși dintr-o bază scăzută.

Mai multe țări care au un consum ridicat de carne de vită pe cap de locuitor vor vedea scăderea consumului de carne de vită în favoarea cărnii de porc și a păsărilor mai ieftine. Se preconizează că, global, consumul de carne de porc va crește la 127 Mt în următorii zece ani și va reprezenta 28% din creșterea totală a consumului de carne. Pe o bază pe cap de locuitor, se așteaptă ca un consum de carne de porc să scadă marginal în perioada de perspectivă, pe măsură ce consumul scade în majoritatea țărilor dezvoltate.

În Uniunea Europeană, de exemplu, se preconizează că va scădea pe măsură ce modificările compoziției populației influențează dietele care vor favoriza păsările de curte către carnea de porc; primul este nu numai mai ieftin, dar este perceput și ca o alegere alimentară mai sănătoasă. În țările în curs de dezvoltare, se preconizează că, consumul de carne de porc pe cap de locuitor, care este jumătate din cel din țările dezvoltate, va crește marginal în perioada de proiecție.

America latină și Asia

Ratele de creștere sunt susținute în cea mai mare parte a Americii Latine, unde consumul de carne de porc pe cap de locuitor a crescut rapid, susținut de prețuri relative favorabile care au poziționat carnea de porc ca una dintre cărnurile preferate, împreună cu păsările de curte, pentru a satisface cererea crescândă din partea clasei de mijloc.

Se preconizează că mai multe țări asiatice, care consumă în mod tradițional carne de porc, vor crește consumul pe cap de locuitor odată ce impactul ASF va scădea. Se consideră că și consumul de carne de pasăre va crește la nivel global la 145 Mt în perioada de proiecție, cu păsări de curte așteptând să reprezinte 50% din carnea suplimentară consumată. Pe o bază pe cap de locuitor, ratele de creștere robuste așteptate ale consumului de păsări de curte reflectă rolul semnificativ pe care îl joacă în dietele naționale ale mai multor țări populate în curs de dezvoltare, inclusiv China și India.

Cu toate acestea, un decalaj substanțial, legat în principal de nivelul veniturilor, va rămâne cu țările dezvoltate, care consumă de aproape trei ori mai mult păsări de curte decât țările în curs de dezvoltare.

Se preconizează că consumul global de carne de oaie, o piață de nișă în unele țări și considerat o componentă premium a dietelor în multe alte țări, va crește cu 2 Mt în perioada de perspectivă și va reprezenta 6% din carnea suplimentară consumată.

Consumul de carne de oaie la nivel mondial, pe cap de locuitor, este comparabil atât în ​​țările în curs de dezvoltare, cât și în țările dezvoltate și se așteaptă să crească marginal în perioada de proiecție, deoarece prețurile sunt de așteptat să rămână ridicate.

În multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), unde se consumă în mod tradițional carne de oaie, se preconizează că consumul pe cap de locuitor își va continua declinul pe termen lung în beneficiul păsărilor. Creșterea cererii în această regiune este strâns legată de piața petrolului, care influențează în mod substanțial atât venitul disponibil al clasei de mijloc, cât și modelele de cheltuieli guvernamentale.

Consumul de lactate, influențat de percepția asupra produselor

Atitudinea consumatorilor cu privire la produsele lactate se schimbă în întreaga lume. Altădată, definită ca o parte esențială a unei diete echilibrate în multe culturi, utilizarea lactatelor în unele categorii a scăzut în ultimele două decenii, deoarece consumatorii, în special pe cele mai proeminente piețe ale produselor lactate,  acționează ca răspuns la îngrijorările legate de alergeni, utilizarea hormonilor și percepția negativă asupra unor produse lactate.

Aceasta schimbă peisajul producătorilor de lactate din întreaga lume, deoarece lucrează pentru a ține pasul cu aceste atitudini în evoluție și cu nuanțele din atitudinea consumatorilor de la o regiune la alta, valorificând în același timp potențialele oportunități în consumul de lactate.

În același timp, există unele tendințe care contribuie la stimularea consumului de produse lactate la nivel mondial, care tind să nu fie puternic legate în mod specific de o piață regională și care pot conduce la creșterea generală a produselor lactate în general.

De exemplu, interesul pentru produsele compatibile cu etichetele este în creștere în diferite regiuni, dar, de asemenea, se desfășoară diferit în funcție de prevalența sa generală. Paradoxal, în țările în care tendința etichetelor curate este mai consolidată (cum ar fi Statele Unite și Danemarca), și în care producătorii au început deja să includă ingrediente prietenoase cu etichetele în produsele lor, consumatorilor par să le pese mai puțin de numărul de ingrediente de pe etichetele produselor lactate.

În țările în care tendința ar putea fi mai puțin stabilită, verificarea dacă există ingrediente compatibile cu eticheta pentru produsele lactate este mai frecventă. Acesta este cel mai important factor pentru consumatorii din China, Rusia, Mexic și Indonezia, Indonezia având cea mai mare incidență a consumatorilor care caută ingrediente compatibile cu eticheta. Această tendință este moderată în Brazilia, Spania, Franța și Argentina și chiar mai puțin frecventă în Statele Unite și Danemarca.

Valoarea nutrițională este de asemenea foarte importantă pentru majoritatea consumatorilor de lactate din întreaga lume. Astfel, cumpărătorii din toate regiunile devin din ce în ce mai sârguincioși în ceea ce privește verificarea listei de ingrediente și a faptelor nutriționale.

Europenii sunt cei mai mofturoși

Dincolo de aceste tendințe largi, atitudinile regionale sunt adesea mai subtile. Un bun exemplu de astfel de schimbări este în Europa de Vest, care este a doua cea mai mare piață de produse lactate din lume, după Asia-Pacific. Astfel, consumul de lactate din Europa de Vest este matur, în comparație cu alte regiuni, cu un consum mare pe cap de locuitor în întreaga regiune. Însă, piața globală a lactatelor este în schimbare și o puternică cultură a produselor lactate în multe țări se consolidează și mai mult.

Acestea fiind spuse, piața produselor lactate a scăzut de câțiva ani, întrucât consumatorii europeni încearcă să-și schimbe regimul alimentar din cauza îngrijorărilor tot mai mari cu privire la consumul de grăsimi și problemele legate de drepturile animalelor, care determină unele dintre aceste atitudini schimbătoare.

Ca urmare, între 2012 și 2017 s-a înregistrat o pierdere de 3,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Euromonitor International. În ciuda acestui declin, există posibilități de creștere a produselor lactate în Europa de Vest, întrucât piața vede fluctuații continue între categorii și continuarea primării. Se așteaptă ca Germania și țările scandinave să stimuleze creșterea produselor lactate din regiune, în timp ce Italia este de așteptat să vadă mareascăderea utilizării din cauza consumului scăzut de produse care conțin lactoză

În ansamblu, Europa este o regiune în tranziție, ținând ferm la tradițiile lactate, în timp ce caută și alternative legate de sănătate. Una dintre cele mai interesante concluzii din acest raport este că utilizarea, atât a produselor lactate reale, cât și a alternativelor lactate, sunt ambele relativ ridicate în Europa.

Evitarea adevărată a produselor lactate este, de asemenea, relativ scăzută, la 1 din 10 cumpărători, cu cea mai mare evitare din Danemarca și Marea Britanie; în timp ce cumpărătorii din Spania sunt cel mai probabil să consume lactate reale ca parte a dietei lor. Motivele cheie pentru evitarea produselor lactate sunt legate de sănătate (reducerea aportului de grăsimi saturate) sau legate de drepturile animalelor și de problemele de cruzime.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2