Repere

284

Europol și Guardia Civil au finalizat o anchetă privind o nouă fraudă internațională cu carne de cal

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritățile europene au descoperit o rețea care vindea carne de cal potențial periculoasă în cel puțin patru țări, informează FoodSafetyNews.

Operațiunea a fost coordonată de Europol și Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil). Un videoclip poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=mrgH4OWYFQ4

Operațiunea Yucatán a vizat vânzarea cărnii de cal nepotrivită consumului. Carnea a fost vândută pe piețele spaniolă, belgiană, germană și italiană.

În Spania, 35 de persoane au fost reținute și șase companii au fost investigate. Oficialii spanioli au confiscat o jumătate de tonă de carne de cal de la măcelarii, deoarece reprezenta un risc pentru sănătatea publică. La începutul acestui an, a fost dezvăluit că șase arestări au fost efectuate de Poliția Federală Belgiană. Autoritățile nu au raportat nicio boală asociată.

Informațiile de trasabilitate pentru animale au fost modificate prin modificarea documentelor de înregistrare, transfer și identificare. Banda este acuzată de infracțiuni, inclusiv fraudă alimentară, spălare de bani și fraudă de documente.

Inspecțiile efectuate de Agenția Federală pentru Siguranța Lanțului Alimentar (FASFC) și Inspectoratul pentru Bunăstarea Animalelor din Belgia au arătat dovezi de falsificare a pașapoartelor și a microcipurilor animalelor.

Un singur transport ilegal ar putea genera până la 35.000 de euro (36.500 de dolari) pentru transportatori, cu o cifră de afaceri estimată la 4,5 milioane de euro (4,7 milioane de dolari), a spus Europol.

Suspecții aveau funcții diferite de la sacrificarea animalelor fără controalele necesare, ocuparea transportului, furnizarea de documente false de medici veterinari și unitățile de măcelărie, care vindeau carnea.

Acuzatul a achiziționat cai din toată Spania gratuit sau până la 100 EUR (104 USD) per animal, care au ajuns la valori apropiate de 1.500 EUR (1.570 USD) la vânzare. Acești cai nu erau destinați lanțului trofic. Un sit de exploatare a vitelor a fost înființat în 2019 pentru a exporta carnea pe alte piețe europene. Ferma de animale a restricționat intrarea și ieșirea cailor.

Ofițerii spanioli au făcut o percheziție în unitățile clandestine din Valencia și au găsit 80 de cai, care fuseseră abuzați și sufereau de diverse boli netratate din cauza lipsei de îngrijire veterinară. Ferma a fost închisă și caii au fost îndepărtați, dar unul a trebuit să fie lăsat jos.

Animalele au îndurat condiții proaste în instalațiile pentru vite, lipsa hranei și a apei, precum și situații stresante în timpul transportului, au spus autoritățile.

Cel mai recent raport al Rețelei de Alertă și Cooperare (ACN) a menționat și frauda documentelor de cal. Pe parcursul anilor 2020 și 2021, mai multe țări UE au încercat să combată introducerea ilegală a cailor în lanțul alimentar. Animalele excluse nu mai au nicio valoare de piață la sfârșitul vieții. Traficanții falsifică pașapoartele acestor cai pentru a-i reintroduce în lanțul trofic.

Edițiile anterioare ale Operațiunii anuale Opson, care este coordonată de Europol și Interpol, au inclus acțiuni privind documentele pașapoartelor de cal și carnea de cal în țări precum Belgia și Spania. Cercetările au condus la sechestrarea cărnii și a animalelor vii și la procese în mai multe țări europene.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2