Stiri

550

Euromonitor: În 2024, economia globală va înregistra o scădere serioasă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Economia globală a demonstrat o rezistență neașteptată în 2023, în ciuda inflației crescute și a politicii monetare mai stricte în majoritatea economiilor, ceea ce a dus la o a treia revizuire consecutivă ascendentă a creșterii PIB-ului real la 2,8%.

Acest lucru a fost determinat în primul rând de puterea surprinzătoare a economiei SUA. Pentru 2024, însă, așteptările de creștere globală au scăzut și sunt acum mai mici decât pentru 2023, la 2,7%.

Acest lucru se întâmplă pe măsură ce politica monetară restrictivă este de așteptat să încetinească avântul în sectorul serviciilor și pe piețele muncii din economiile avansate, pe fondul producției deja slabe și al comerțului global.

Economiile majore se vor confrunta cu diverse provocări și mediu de creștere slabă în 2024

SUA au continuat să surprindă în sus în 2023, în spatele cheltuielilor rezistente ale consumatorilor și al forței pieței muncii. În schimb, zona euro a stagnat, mai ales că cererea externă slabă a afectat producția.

Cu toate acestea, în 2024, se așteaptă ca zona euro să se redreseze modest, în timp ce SUA va încetini semnificativ, deoarece impactul politicii monetare restrictive va atenua în cele din urmă piața muncii și va încetini cheltuielile consumatorilor.

China va continua să se confrunte cu sectorul său imobiliar în dificultate și va rămâne sub potențialul în 2024, pe fondul încrederii slabe a afacerilor și a consumatorilor, observând o creștere încetinită de la 5% în 2023 la 4,7%.

Asia Pacific va deschide calea printre economiile rezistente în curs de dezvoltare

Tendința divergentă dintre economiile avansate și cele în curs de dezvoltare observată în 2023 se va extinde și mai mult în 2024, deoarece creșterea economiilor avansate este așteptată să încetinească la 1,1%, de la 1,4% în 2023, în timp ce creșterea economiilor în curs de dezvoltare va rămâne stabilă la 4,0% în 2024.

Aici, regiunea Asia Pacific va rămâne sursa principală de creștere globală, determinată în special de accelerarea din 2024 în Vietnam (6,0%), Filipine (5,7%) și Indonezia (5,1%), plus India, cea mai rapidă creștere. economia majoră în 2024 la o valoare estimată de 6,1%.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2