523

Eurocommerce: De ce prețurile la alimente sunt încă atât de diferite între țările UE?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comercianții cu amănuntul și angrosistii sunt din ce în ce mai preocupați de modul în care marii producători de bunuri de larg consum (FMCG) exploatează pe deplin Piața unică a UE din punct de vedere al producției și o neagă total din partea vânzărilor, lăsând consumatorii europeni să plătească un preț mare, afirmă Christel Delberghe, director general EuroCommerce, căutând să răspundă la întrebarea din titlul analizei publicată de organizație.

După 30 de ani

Anul trecut, Uniunea Europeană sărbătorea cea de-a 30-a aniversare a pieței unice și, deși s-au realizat multe, mai rămân defecte importante de remediat. Unul dintre cele mai izbitoare este modul în care câțiva mari producători de FMCG au reușit să obstrucționeze în mod eficient piața unică timp de decenii.

Într-o piață unică care funcționează corect, comercianții cu amănuntul și angrosistii ar putea să arbitreze în numele consumatorilor.

Acest lucru ar putea fi fie prin aprovizionarea de pe piețele pe care producătorii de FMCG vând la cele mai bune prețuri și/sau prin aprovizionarea centralizată pentru magazinele lor din diferite state membre.

Cu toate acestea, producătorii fac tot posibilul pentru a preveni acest lucru. Ei fac acest lucru prin impunerea de constrângeri teritoriale de aprovizionare (TSC), iar un studiu al Comisiei Europene din 2020 a estimat că pierderea de bunăstare a consumatorilor rezultată a fost de 14 miliarde EUR anual – cel puțin.

Un Regulament de blocare geografică

Interesant este că Uniunea Europeană a abordat TSC-urile pe partea B2C (Business-to-Consumer) în 2018 prin Regulamentul de blocare geografică. Acest lucru a interzis practicile utilizate de vânzătorii online care au ca rezultat refuzul accesului la site-uri web din alte state membre.

Regulamentul de blocare geografică lasă comercianților liberi să stabilească prețuri diferite pe site-uri web care vizează diferite grupuri de clienți și să definească cui livrează. În timp ce Regulamentul de blocare geografică nu creează o obligație pentru comercianți de a vinde, le interzice comercianților să discrimineze pe baza naționalității, reședinței sau sediului clientului atunci când vând.

Așadar, un client din Belgia care dorește să arbitreze prețuri mai bune pe site-ul francez sau olandez al comerciantului respectiv nu poate fi blocat de la comandă.

Libertatea contractuală rămâne, sub rezerva respectării regulilor de nediscriminare. Ne întrebăm de ce același principiu al nediscriminării nu se aplică relațiilor business-to-business.

Majoritatea profită

Majoritatea producătorilor de FMCG profită din plin de piața unică producând bunuri identice la scară și la cel mai mic cost la doar una sau două unități de producție din Uniunea Europeană. Indiferent, acestea impun obligația comercianților cu amănuntul de a se aproviziona în fiecare țară în care își desfășoară activitatea pentru revânzarea locală la prețuri de aprovizionare adesea semnificativ diferite.

Pretinzând că TSC-urile sunt inevitabile din cauza diferitelor reguli de etichetare, limbi, preferințe diferite ale consumatorilor și așa mai departe, este pur și simplu o cortină de fum. Comercianții cu amănuntul și angrosistii se ocupă și cu mari producători de produse de marcă proprie (etichetă privată), pe care le vând adesea sub propriul nume de supermarket.

Pentru acești producători, aprovizionarea centrală pentru diferite piețe naționale din UE nu prezintă nicio problemă. Pur și simplu folosesc aceleași specificații, ambalare uniformă și etichetare în mai multe limbi pe cât posibil.

Acolo unde sunt necesare ajustări locale, acestea sunt pur și simplu făcute și dacă acestea au ca rezultat costuri diferite, ele sunt ușor de explicat.

Uniunea Europeană ar trebui, în sfârșit, să se ridice și să împiedice producătorii de FMCG să fie singurii capabili să se bucure de piața unică, fragmentând-o totuși în detrimentul comercianților cu amănuntul și al angrosilor și, în cele din urmă, al consumatorilor europeni.

În cele din urmă, aceasta este pur și simplu o chestiune de corectitudine. După 30 de ani, este timpul pentru o rețetă mai bună!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2