Tehnologii

245

EFSA: Procesarea HPP oferă siguranță alimentară fără a compromite calitatea

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Procesarea la presiune înaltă (HPP) a alimentelor este eficientă în distrugerea microorganismelor dăunătoare și nu prezintă mai multe probleme de siguranță alimentară decât alte tratamente. Acestea sunt două dintre concluziile unui aviz științific publicat de EFSA.

Experții EFSA au evaluat siguranța și eficacitatea HPP a alimentelor și, mai precis, dacă poate fi utilizat pentru a controla Listeria monocytogenes în alimentele gata pentru consum (RTE) și ca alternativă la pasteurizarea termică a laptelui crud.

HPP este o tehnică non-termică de conservare a alimentelor care ucide microorganismele care pot provoca boli sau pot strica alimentele. Folosește o presiune intensă pentru un anumit timp și are efecte minime asupra gustului, texturii, aspectului sau valorilor nutriționale.

HPP poate fi utilizat în diferite etape ale lanțului alimentar, de obicei pe produse preambalate. Poate fi aplicat la materii prime precum lapte, sucuri de fructe și smoothie-uri, dar și la produse care au fost deja procesate, cum ar fi produsele din carne gătită feliată și mesele RTE. În acest din urmă caz, reduce contaminarea provenită din mediul de fabricație, de exemplu în timpul tăierii și manipulării produselor.

Această metodă de procesare reduce nivelurile de Listeria monocytogenes în produsele din carne RTE, la anumite combinații timp-presiune definite în avizul științific. În general, cu cât durata și intensitatea presiunii sunt mai lungi, cu atât se realizează o reducere mai mare.

Aceasta este o constatare importantă, deoarece contaminarea cu L. monocytogenes a alimentelor RTE este o problemă de sănătate publică în UE. HPP s-a dovedit, de asemenea, eficient în scăderea nivelurilor altor agenți patogeni, cum ar fi Salmonella și E. coli.

Pentru laptele crud, experții au identificat combinațiile timp-presiune care pot fi considerate a avea același efect ca pasteurizarea termică. Acestea variază în funcție de agentul patogen considerat.

HPP nu este reglementat în mod specific la nivelul UE, iar sfatul EFSA va informa eventualele decizii ale managerilor de risc în acest domeniu.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2