Ferma

309

EFSA: Controlul virușilor din hrana animalelor și siguranța personalului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Hrana pentru animale este o parte a lanțului alimentar și are un impact, atât asupra sănătății și bunăstării animalelor, cât și asupra siguranței alimentelor umane. Dar, după cum se arată în AllAboutFeed, sunt multe pericole care pot contribui la contaminarea hranei animalelor din ferme.

Clasificarea pericolelor

Pericolele sunt clasificate ca fiind biologice, chimice sau fizice. Bacteriile, mucegaiurile, virușii, prionii și paraziții sunt exemple de pericole biologice. De fapt, furajele ar putea fi o posibilă sursă a acestui tip de pericol și de aceea, s-a acordat o atenție specială bacteriilor patogene.

Au fost publicate multe articole și s-au dezvoltat proceduri de fabricație legate de combaterea salmonelei, ca bacterie zoonozică în furaje, care este responsabilă de cauzarea bolilor alimentare ale animalelor și oamenilor. Bacteriile, ca organisme vii, se pot replica și în furaje.

Virușii pot exista potențial în furaje, dar nu se pot reproduce singuri. Se pot înmulți doar într-o gazdă adecvată, dar nu în furaje. Astfel, timp de mulți ani, contaminării virale a furajelor nu i-a fost acordată prea multă atenție în sistemele de management al calității și al siguranței acestora. Totuși, hrana pentru animale este un potențial vector de răspândire a virusurilor la animale și oameni.

Producția globală de furaje este de peste 1,1 miliarde de tone anual și multe loturi de furaje sunt transferate de pe un continent pe altul, prin transport trans-oceanic. Ca urmare, în ultimii ani, multe focare de boli virale au infectat animalele din ferme dar nu numai.

Boala aftoasă (febra aftoasă), boala Newcastle, gripa aviară, diareea epidemică porcină (PED) și pesta porcină africană (PPA), sunt cazuri recente de boli virale la animale. Multe dintre bolile virale nu infectează oamenii, dar vor afecta sănătatea animalelor, lanțul de aprovizionare cu alimente și comerțul internațional.

Pericolul tranzitului animalelor vii

Una dintre principalele căi potențiale de răspândire a bolilor virale la animale în interiorul granițelor țărilor este tranzitul animalelor vii. Atunci când există un focar de boală virală, sunt implementate sarcini severe de carantină, care previn tranzitul animalelor vii pentru a controla bolile animalelor în interiorul granițelor.

Cu toate acestea, controalele severe nu au fost implementate pentru furaje, în același mod. Multe dintre virusurile responsabile de bolile animalelor sunt stabile în furaje și în ingredientele furajere, chiar și în timpul transportului pe distanțe lungi.

Sugestii pentru a preveni răspândirea virușilor prin furaje:

• Ar trebui luate măsuri pentru a preveni contaminarea din zonele infectate în zonele curate.

• Măsurile de prevenire a răspândirii virusurilor ar trebui luate în considerare, în politicile naționale și internaționale, în protocoalele de biosecuritate pentru ferme și fabrici de furaje și în sistemele de management al calității furajelor.

• Ar trebui luate în considerare sistemele de avertizare timpurie pentru zonele și țările infectate.

• Ar trebui să se acorde mai multă atenție furajelor potențial infectate de viruși, de către autoritățile guvernamentale, pentru produsele comercializate la nivel internațional.

• Furnizorii de furaje și ingrediente pentru furaje ar trebui să ia în considerare starea de sănătate a țării sau a regiunii de origine, împreună cu prețul și valoarea nutrițională.

• Producătorii de furaje ar trebui să cumpere ingrediente pentru furaje din zone neinfectate.

• Interzicerea alimentelor importate și a ingredientelor provenite din zone și țări infectate ar trebui luate în considerare de către guverne.

• Ar trebui luată în considerare utilizarea potențialelor tratamente antivirus în fabricarea furajelor și a ingredientelor furajere, precum tratamente chimice (aditivi furajeri precum acizi organici, acizi grași și uleiuri esențiale), tratamente termice și fumiganți legali pentru reducerea sau eliminarea virușilor.

• Materialele potențial infectate trebuie păstrate în carantină înainte de utilizare,  pentru a depăși timpul de supraviețuire al agenților patogeni ai animalelor, acolo unde este posibil.

• Sistemele de gestionare a siguranței furajelor, politicile privind siguranța furajelor și planurile de biosecuritate ale fabricilor de furaje și fermelor de creștere a animalelor, ar trebui să includă protocoale de atenuare a riscurilor pentru virusurile potențial transmise în furaje.

• Durata de supraviețuire a virusului în furaje și în ingredientele furajelor este diferită, iar unele furaje prezintă un risc mai mare. Produsele trebuie evaluate în funcție de risc și utilizate în modele de clasificare a riscurilor.

• Vehiculele care transportă furaje de la fabricile de furaje la fermele de animale sunt supuse infecției cu virus și ar trebui curățate și dezinfectate prin metode eficiente între livrări.

• În comerțul internațional cu furaje trebuie utilizate metode adecvate de prelevare a probelor și detectarea rapidă a virușilor importanți.

Probleme de siguranță a personalului care lucrează în silozuri furajere

Există mulți factori de risc asociați cu fabricarea furajelor de siloz, factori care pot provoca leziuni grave sau decese și, prin urmare, amenință viața și siguranța umană. Potrivit AllAboutFeed, numai în Marea Britanie, de exemplu, au existat 9,12 decese la 100.000 de lucrători în 2020.

Acest lucru este semnificativ mai mare decât în ​​orice altă industrie și de șase ori mai mare decât în ​​construcții. Prin urmare, ar trebui puse în aplicare reguli de siguranță, pentru a se asigura că toți lucrătorii înțeleg riscurile asociate cu fabricarea silozului.

Recoltarea culturilor de însilozare

Producătorii ar trebui să evite recoltarea în condiții meteorologice nefavorabile, mai ales dacă se folosesc culturi precum porumb, sorg, cereale mici și iarbă. Perioadele de secetă, urmate de precipitații abundente, precum și daunele cauzate de îngheț și grindină, pot duce la absorbția crescută a nitraților de către aceste plante, fapt care poate duce la producerea unui gaz de însilozare portocaliu și toxic. Astfel, se recomandă să așteptați 4 până la 5 zile.

Silozul

Silozurile nu trebuie niciodată supraumplute, deoarece acest lucru mărește foarte mult șansa de răsturnare a unui tractor la umplerea sau rularea unui balot. Nimeni nu ar trebui să intre sub un capac de însilozare, odată ce capacul a fost fixat în poziție.

Iarba care fermentează consumă oxigenul din aerul de sub acoperire foarte repede și, în același timp, nivelul gazelor nocive crește rapid. Aceste gaze includ dioxidul de carbon și monoxidul de carbon.

Oricine intră sub capac, atunci când capacele au fost fixate în loc, riscă moartea din cauza asfixierii. În silozurile turn, cu culturi care conțin mai puțin de 30% DM, efluentul de siloz ar putea fi o problemă. Efluentul poate produce gaze toxice, precum hidrogenul sulfurat, ceea ce reprezintă un pericol grav pentru sănătate.

Iată și câteva strategii de gestionare, care pot ajuta la evitarea multora dintre aceste probleme ale efluenților:

• Înainte de tăierea silozului, asigurați-vă că rezervoarele de efluenți sunt goale.

• Inspectați rezervoarele de efluenți și toate canalele de scurgere în rezervoare,  pentru a vă asigura că acestea funcționează eficient.

• Verificați placa de însilozare, pentru a vă asigura că nu există fisuri sau deteriorări ale betonului, care ar putea permite scurgerea efluenților.

• Luați măsuri de remediere pentru a sigila fisurile și orice alte surse de scurgere.

• În timpul ansamblării, inspectați frecvent canalele de colectare, pentru a vă asigura că nu sunt blocate.

• Verificați rezervoarele din oră în oră, până când emisia de efluenți din iarba însilozată a încetat.

Măsuri de siguranță personale:

• Nu lucrați niciodată în sau în apropierea unui siloz, buncăr sau grămadă singur: asigurați-vă că există un prieten în apropiere care vă poate supraveghea.

• Purtați veste de siguranță, în timp ce lucrați în jurul echipamentului de însilozare și de operare.

• Mențineți comunicarea și vizibilitatea cu un prieten într-o locație sigură, atunci când lucrați la o structură de însilozare.

• Oboseala datorată orelor lungi de lucru trebuie evitată, deoarece acest lucru duce la somnolență, timpi de reacție liniști și crește asumarea riscurilor sau efectuarea incorectă a sarcinilor de gestionare a însilozării.

• Muncitorii ar trebui să fie întotdeauna atenți la mediul înconjurător și să rămână atenți, mai ales în timpul schimburilor de noapte, când se poate aștepta la oboseală. Iluminarea adecvată este esențială în schimburile de noapte.

• Trebuie să aveți grijă, atunci când lucrați lângă linii electrice aeriene de 10.000 volți sau mai mult. Lucrătorii trebuie informați cu privire la amplasarea oricăror linii aeriene care ar putea intra în contact cu utilajele. Acest lucru va salva vieți și va preveni deteriorarea mașinilor.

• Niciun copil cu vârsta sub 13 ani nu ar trebui să aibă voie să meargă vreodată într-un tractor sau într-o mașină de recoltat autopropulsată sau să fie implicat în vreun fel în procesul de fabricare a silozului. De asemenea, copiilor nu ar trebui să li se permită să se joace în curte sau pe câmpuri când se face siloz.

Exploatarea utilajelor

• Asigurați-vă că mașina este într-o stare de funcționare sigură. Toate dispozitivele de protecție și dispozitivele de siguranță trebuie să fie la locul lor și să funcționeze corect.

• Asigurați-vă că mașinile și echipamentele tractate sunt atașate corect la tractor sau la alt vehicul.

• Opriți întotdeauna mașina și tractorul, înainte de a încerca să efectuați lucrări de întreținere sau să eliberați un blocaj.

• Asigurați-vă că mașina este sprijinită corespunzător înainte de a lucra sub ea.

• Toate încărcăturile trebuie să fie stabile și bine fixate în timpul transportului.

• Odată cu prelucrarea silozului până noaptea târziu, asigurați-vă că toate luminile, oglinzile, indicatoarele și ștergătoarele sunt pe deplin funcționale, curate și vizibile.

• Asigurați-vă că frânele tractorului sunt în stare bună de funcționare și că frâna de mână este complet funcțională.

• Doar șoferii competenți ar trebui să aibă voie să opereze utilaje în timpul sezonului de însilozare și trebuie evitat transportul pasagerilor.

Pericole chimice

Riscul gazelor

Numeroase gaze, inclusiv oxidul azotic, sunt produse în primele două, până la trei săptămâni ale perioadelor de recoltare, umplere și însilozare. Oxidul nitric se transformă în dioxid de azot, atunci când intră în contact cu oxigenul din aer. Când este inhalat, NO2 se dizolvă în umezeala de pe suprafețele pulmonare interne pentru a forma acid azotic.

Acest acid puternic arde țesutul membranei pulmonare, oprind în mod eficient aportul de oxigen către organism și poate duce astfel la moarte subită. Prevenirea include o ventilație adecvată și protecție respiratorie adecvată. Persoanele care supraviețuiesc expunerii acute ar trebui să fie atent monitorizate de către medicii lor.

Siguranța aditivilor

În UE, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează eficacitatea și siguranța aditivilor, înainte ca aceștia să poată fi autorizați pentru utilizare în hrana animalelor de către Comisia Europeană.

Siguranța depozitării furajelor

Odată ce a sosit timpul ca însilozarea să fie alimentată, structura prezintă numeroase pericole care pot fi ușor evitate, dacă se iau următoarele măsuri:

• Nu stați niciodată mai aproape de intrare, decât de trei ori înălțimea sa.

• Nu conduceți și nu parcați niciodată vehicule sau echipamente lângă fața de alimentare paralelă și aproape de fața de alimentare a unui buncăr sau grămadă supra-umplută.

• Când vă aflați pe o grămadă de însilozare, nu stați mai aproape de fața de alimentare, mai mult de 1,5 metri.

• Utilizați tehnici adecvate de descărcare, care includ curățarea silozului pe fața de alimentare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2