Tehnologii

562

EFSA a deschis o consultare privind riscurile alimentelor contaminate cu PBDE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Alimentele contaminate cu difenil eteri polibromurați (PBDE) prezintă un risc pentru sănătate pentru toate grupele de vârstă. Acesta este proiectul de concluzie a avizului științific al EFSA lansat pentru consultare publică.

PBDE sunt o clasă de retardanți de flacără bromurați (BFR). Sunt substanțe chimice artificiale utilizate într-o mare varietate de produse, cum ar fi materialele plastice, textilele și echipamentele electrice/electronice, pentru a le face mai puțin inflamabile. PBDE-urile se pot scurge în aer, apă, sol, alimente și furaje.

Acești contaminanți apar în principal în alimentele de origine animală, cum ar fi peștele, carnea și laptele. Din cercetările efectuate pe animale de experiment care au fost evaluate în proiectul de aviz, experții au concluzionat că PBDE-urile pot avea un efect negativ asupra sistemului reproducător și nervos.

Grupul CONTAM a recomandat ca monitorizarea prezenței PBDE în alimente să continue. În special, experții au cerut mai multe date despre apariția PBDE-urilor în formulele pentru sugari și despre modul în care aceste substanțe se transferă de la mamă la copil în timpul sarcinii și alăptării.

EFSA a efectuat o evaluare anterioară a PBDE-urilor în 2011, când a evaluat riscul pentru PBDE-uri individuale și a identificat probleme de sănătate doar pentru tineri. Acest ultim proiect de aviz ia în considerare dovezile științifice care au devenit disponibile din 2011 și evaluează riscurile asociate cu expunerea combinată la unele dintre cele mai frecvent detectate PBDE.

Acesta este al doilea aviz științific dintr-o serie de șase avize cu privire la riscurile prezentate de BFR. Prima a fost publicată în 2021, actualizând evaluarea riscurilor hexabromociclododecanilor (HBCDD) din alimente.

UE depune eforturi pentru a reduce riscurile legate de utilizarea BFR. Utilizarea anumitor BFR este interzisă sau restricționată; cu toate acestea, din cauza persistenței lor în mediu, există încă preocupări cu privire la riscurile pe care aceste substanțe chimice le pot prezenta pentru sănătatea publică.

ECHA a lansat recent Strategia sa de reglementare pentru ignifugătorii, identificând ignifugenții aromatici bromurați drept candidați pentru restricții la nivelul UE. Acest lucru ar minimiza expunerea oamenilor la această clasă de compuși.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2