Tehnologii

500

EFSA a aprobat un nou produs pe bază de larve

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Euractiv informează că o făină din viermi galbeni ar putea fi următorul produs alimentar pe bază de insecte care va ajunge pe rafturile supermarketurilor din UE, după ce a câștigat aprobarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că nu ridică probleme de siguranță.

Viermi tratați cu UV

Avizul științific, care s-a concentrat pe siguranța pulberii de viermi galbeni tratați cu UV, a fost publicat  la cererea Comisiei Europene, care a însărcinat grupul EFSA pentru alimente noi și alergeni alimentari să investigheze larvele sub formă de pulbere în urma unei aplicație de la compania franceză Nutri'Earth.

S-a concluzionat că pulberea, obținută din forma larvară a speciei de insecte Tenebrio molitor, este atât nutrițională, cât și sigură de utilizat în cadrul utilizărilor propuse de companie.

Acestea includ ca ingredient în diverse producții alimentare, inclusiv produse alimentare pe bază de făină, cum ar fi prăjiturile, pâinea și chiflele din grâu și pastele și brânza, populația țintă fiind definită ca „populația generală”.

În timp ce grupul a exprimat anumite îngrijorări că alimentul nou poate induce „sensibilizare primară și reacții alergice” la proteinele galbene ale viermilor de făină, în special pentru cei cu alergii la crustacee și acarieni, în general, studiile de toxicitate prezentate „nu au ridicat probleme de siguranță”.

Nu au fost observate efecte adverse

„Deoarece nu au fost observate efecte adverse nici în studiile toxicologice disponibile în literatura de specialitate asupra viermilor galbeni uscați de făină sau au fost identificate din istoricul utilizării [alimentului nou] și din sursa acestuia, grupul consideră că nu există probleme de siguranță, cu condiția ca larvele sunt crescute separat de adulți”, conchide avizul.

Avizul este al șaptelea produs alimentar nou derivat din insecte pentru care EFSA l-a evaluat siguranța, după cele ale viermelui galben uscat, precum și ale formulărilor congelate și uscate de lăcuste și greieri.

Viermii galbeni uscați de făină sunt primul aliment pentru insecte care a primit aprobarea pentru autorizația de introducere pe piață în UE, după un aviz favorabil din partea statelor membre.

Pentru IPIFF, organizația umbrelă a UE pentru sectorul insectelor, avizul marchează o piatră de hotar în comercializarea mai largă a insectelor comestibile în UE, poziționându-le drept „sursă complementară de proteine de înaltă calitate”.

„Această opinie pozitivă a EFSA prezintă oportunitățile dinaintea Strategiei UE pentru proteine și, în special, sectorul insectelor comestibile”, a spus Christophe Derrien, secretarul general IPIFF, adăugând că produsele derivate din insecte reprezintă un „adăugire durabilă” la proteine. mixul de producție în bioeconomie.

Avizul vine pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la utilizarea insectelor ca alimente. De exemplu, un studiu slovac recent a constatat că mai mult de unul din trei slovaci erau îngrijorați de faptul că un consum de proteine ​​de insecte poate pune în pericol sănătatea publică.

Între timp, problema câștigă din ce în ce mai mult în Italia, unde guvernul de dreapta a luat recent măsuri pentru a interzice folosirea făinii de insecte în paste, pentru a proteja tradițiile culinare ale țării.

Pasii urmatori

Conform procesului legislativ privind alimentele noi, avizul EFSA va fi prezentat de către Comisia Europeană către statele membre UE pentru a discuta dacă să autorizeze alimentul nou și condițiile de utilizare.

În cazul unui vot favorabil al statelor membre UE, va reveni apoi Comisiei să stabilească reguli pentru comercializarea acestuia într-un proces care ar putea dura până la șapte luni.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2