Ferma

420

Efectul stresului termic asupra microbiotei laptelui de vacă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O cercetare asupra stresului termic la vaci, citat de DairyReprter, arată modul în care populațiile bacteriene din laptele de vacă sunt afectate în timpul stresului termic, inclusiv potențialele legături cu alterarea laptelui și mastita.

Un studiu diferit

Stresul termic „discriminează” în modul în care sunt afectate vacile de lapte? Potrivit unor noi cercetări, vacile Holstein și Brown Swiss reacționează diferit, în funcție de microbiota laptelui lor.

Studiul, publicat în Journal of Dairy Science, investighează pentru prima dată efectele stresului termic asupra microbiotei laptelui a două rase populare de vaci de lapte.

Echipa de cercetare din Italia a comparat, de asemenea, modul în care expunerea la temperaturi ridicate a afectat parametrii de producție, cum ar fi randamentul laptelui, grăsimile, proteinele și conținutul de cazeină și a încercat să coreleze efectele stresului termic cu modificările microbiotei laptelui.

Microbiota se referă la grupul de bacterii prezente în laptele de bovină - de exemplu, Lactococcus și Streptococcus. Potrivit studiului, există o lipsă de cercetări academice cu privire la impactul stresului termic asupra microbiotei laptelui de vacă sau a modului în care se schimbă în timpul unui val de căldură la diferite rase de vaci de lapte.

Pentru a acoperi aceste lacune de cercetare, cadre universitare de la Universitatea din Milano, Universitatea din Bari și Institutul de Biologie Agricolă și Biotehnologie din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia au efectuat un studiu în vara anului 2022 care a implicat fiecare 20 de vaci Holstein și Brown elvețiene, toate crescute. la aceeași fermă comercială din sudul Italiei.

Pentru experiment, cercetătorii au indus un val de căldură prin oprirea sistemului de răcire din hambarul de lactate timp de 4 zile și apoi reactivându-l, măsurând nivelul de temperatură și umiditate prin intermediul unor înregistratoare de date plasate la înălțimea capetelor vacilor.

Au fost recoltate probe de lapte în timpul mulsului de dimineață și după-amiază, inclusiv în scopul studierii efectelor stresului termic asupra microbiotei laptelui în timpul stresului termic și în condiții termice mai confortabile.

Cum a afectat stresul termic laptele?

Temperaturile calde au afectat vacile Holstein mult în ceea ce privește compoziția laptelui decât omologii lor maro elvețieni. De exemplu, Holsteins a înregistrat valori mai scăzute ale proteinelor și cazeiinei, precum și producția de lapte, lapte corectat cu grăsimi și lapte corectat energetic.

La vacile maro elvețiene, nivelurile de lactoză au fost ușor crescute în timpul stresului termic, în timp ce au rămas în mare parte neschimbate în Holstein. În ambele rase, acizii grași saturați au scăzut în timpul perioadei de căldură induse experimental, în timp ce acizii grași monosaturați și nesaturați au rămas relativ neschimbați.

În ceea ce privește efectele stresului termic asupra microbiomului laptelui, cercetătorii au observat modificări „semnificative” în laptele vacilor brune elvețiene, dar nu atât de mult la Holstein.

Microbiota laptelui din Brown Swiss a fost mai bogată în condiții de stres termic decât în ​​condiții termice normale.

Dar când cele două rase au fost comparate în condiții termice normale, microbiota laptelui Hoslteins a fost mai bogată.

Studiul a mai constatat că stresul termic a indus modificări în abundența a peste 100 de tipuri de bacterii din cele două rase, cum ar fi Enterococcus, Lactococcus și Steptococcus.

„În mod interesant, Streptococcus, Enterococcus, Chryseobacterium și Lactococcus au crescut la ambele specii, în timp ce comportamentul Prevotella 9 scade în Holstein și crește în Brown Swiss”, au scris cercetătorii în rezultatele studiului lor.

„În mod remarcabil, numărul de OTU [unități taxonomice operaționale] la nivel de gen care se modifică în Holstein... a fost mai mare decât cel din Brown Swiss”, a continuat analiza.

„Mai mult, comparând cele două rase, în Holstein, majoritatea modificărilor legate de [stresul termic] au indus o scădere a abundenței OTU. În schimb, în ​​Brown Swiss, majoritatea schimbărilor la nivelul OTU au crescut din abundență.”

Acesta este primul studiu academic care asociază abundența de genomuri strâns legate de bacterii găsite în lapte cu stresul termic, au spus autorii.

Cercetarea sugerează, de asemenea, că unele specii de bacterii Streptococcus prosperă la temperaturi calde, crescând potențial riscul de mastită.

În același timp, o creștere a bacteriilor Lactococcus, care a apărut și în timpul experimentului de stres termic, duce la creșterea fermentației și la alterarea laptelui.

„În concluzie, prezentul raport confirmă și extinde studiile anterioare, arătând că vacile maro elvețiene își reglează temperatura corpului mai bine decât rasa Holstein”, au scris cercetătorii.

„În mod constant, unii parametri productivi, cum ar fi conținutul de proteine ​​și proprietățile de coagulare a laptelui, au fost mai puțin afectați în Brown Swiss decât în ​​Holstein.

„Schimbările în microbiota laptelui necultură confirmă, de asemenea, toleranța termică relativă la HS a elveției brune în comparație cu Holstein, ale căror modificări au fost mai evidente în Holstein în comparație cu elvețianul maro.”

Echipa efectuează cercetări suplimentare pentru a afla cum se adaptează glandele mamare la stresul termic și cum afectează acest lucru producția și calitatea laptelui. (Foto: Dreamstime)

(Sursa: ”Heat stress has divergent effects on the milk microbiota of Holstein and Brown Swiss cows”) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2