Ferma

243

Efectele postpartum ale bolilor clinice la vacile de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Modificările metabolice și hormonale care apar în perioada peri-parturientă a vacii de lapte care alăptează sunt atât profunde, cât și semnificative. Trecerea bovinei într-o stare în care nu alăptează are ca rezultat o redistribuire masivă a țesuturilor corpului, fapt care implică toate sistemele majore. S-a raportat că până la 60% din vacile care alăptează pot dezvolta boli metabolice sau infecțioase în primele 60 de zile de lactație (Bisinotto, 2012). Iată însă de a constatat expertul în nutriție Fernando Diaz, de la Universitatea din Madrid, care a publicat recent în DairyGlobal studiul cu titlul ”Effects of postpartum clinical disease in dairy cows”

Cheltuieli

Având în vedere că, potențial, 60% din vacile lactate care alăptează pot fi afectate de cel puțin o tulburare în primele 60 de zile de lactație, costurile de productivitate asociate cu diagnosticul, tratamentul, forța de muncă și infrastructura reprezintă o oportunitate semnificativă de profit pentru întreprinderea lactată.

Aceste variabile nu țin cont de costul biologic continuu al bolii în sine, care are un impact direct asupra producției totale în timpul alăptării, a fertilității individuale a vacilor și a riscului de sacrificare. Pentru a oferi un scurt exemplu, hipocalcemia (inclusiv hipocalcemia subclinică) a fost una dintre cele mai studiate condiții metabolice pentru efectivul de lapte modern.

Acum este bine înțeles că, deși numai aproximativ 5% din vacile din SUA pot fi afectate de febra laptelui clinic, aproape 50% din vacile periparturiente pot prezenta hipocalcemie subclinică. Cercetările timpurii au sugerat că o vacă care se confruntă cu hipocalcemie clinică a fost de 9 ori mai probabilă să prezinte simptome de cetoză comparativ cu vacile care nu dezvoltă febra laptelui (Chamberlin et al 2013).

Liang și colab. a raportat că un singur caz de hipocalcemie a avut un cost inițial (veterinar și de muncă) de aproximativ 102,00 USD și un supliment de 161,00 USD (riscul de sacrificare, fertilitate, producție) al pierderilor viitoare.

În ultimele 3 săptămâni de gestație, necesarul de energie crește din cauza dezvoltării fetale și a producției de colostru. Glanda mamară la 4 zile după fătare crește cererea de glucoză de 3 ori, aminoacizii de 2 ori și acizii grași de 3 ori în comparație cu uterul la 250 de zile de gestație. În același timp, aportul de substanță uscată (DM) este redus la începutul lactației.

Această nepotrivire între aportul de nutrienți și cerere generează un echilibru energetic negativ spre sfârșitul sarcinii, care se prelungește câteva săptămâni după fătare, iar perioada de lactație timpurie se caracterizează de obicei printr-o creștere a incidenței tulburărilor care compromit producția și supraviețuirea. Într-o revizuire a 26 de experimente, s-a realizat un bilanț energetic pozitiv la 50 de zile în lapte (DIM) cu un bilanț energetic negativ maxim la 11 zile după fătare (Brixy 2005).

Efecte pe termen scurt

Pérez-Baez și colab. (2019) au efectuat un studiu longitudinal retrospectiv folosind datele de la 476 de vaci din 9 experimente efectuate la unitatea de cercetare a lactatelor de la Universitatea din Florida, Haga, Florida. Autorii au evaluat efectul metritei, cetozei și mastitei clinice asupra randamentului laptelui în primele 28 de zile de lactație. În rezumat, acestea au fost principalele rezultate:

• Vacile care au dezvoltat metrită au produs 4,5 kg / zi de lapte corectat energetic (ECM), comparativ cu vacile care nu au dezvoltat metrită (29,0 vs. 34,5 kg / zi).

• Randamentul ECM pentru vacile care au dezvoltat mastită clinică a fost mai mic decât cel pentru vacile care nu au dezvoltat mastită clinică (28,7 vs. 33,6 kg / zi).

• Interesant, cercetătorii au raportat că ECM a fost mai mare la vacile cu cetoză. A existat o interacțiune între cetoză și paritate, care a arătat că producția de ECM pentru vacile primipare care au dezvoltat cetoză a fost mai mare decât cea pentru vacile primipare care nu au dezvoltat cetoză (38,1 vs. 28,6 kg / zi), în timp ce ECM pentru vacile multipare care au dezvoltat cetoza a fost similară cu cea pentru vacile multipare care nu au dezvoltat cetoza (36,4 kg / zi).

Acest studiu a arătat o reducere a performanței producției în primele 4 săptămâni de lactație la vacile care au dezvoltat metrită sau mastită în perioada postpartum.

Efecte pe termen lung

Majoritatea problemelor metabolice ale vacii de lapte apar în primele 2 săptămâni de lactație. Într-o recenzie a mai multor experimente, cercetătorii au descoperit că aproximativ 1 din 3 vaci au cel puțin o boală clinică în primele 3 săptămâni de lactație. În consecință, rata de sacrificare crește în timpul lactației timpurii. S-a raportat că aproape 25% dintre vacile care părăsesc efectivele o fac în primele 60 de DIM.

Un studiu recent efectuat într-o lactată de 5.000 de vaci din Florida a evaluat efectele bolilor clinice în perioada proaspătă (21 DIM) asupra producției de lapte, reproducerii și ratei de sacrificare a vacilor Holstein pe toată durata lactației (305 DIM).

Cercetătorii (Carvalho și colab., 2019) au clasificat 5.085 de vaci (1.814 primipare și 3.271 multipare) în funcție de incidența bolii clinice în timpul primelor 21 DIM ca vaci sănătoase sau vaci cu boli clinice singulare sau multiple: retenție de placentă / metrită, mastită clinică, șchiopătare, probleme digestive și probleme respiratorii.

În timpul primelor 21 DIM, 30,2% dintre vaci au avut cel puțin o boală clinică: placentă reținută / metrită 21,6%, mastită 5,7%, șchiopătare 1,5%, problemă digestivă 5,5% și boală respiratorie 0,6%.

• Producția de lapte: boala clinică în timpul primelor 21 DIM a redus randamentele de lapte de 305 zile. În timp ce vacile proaspete sănătoase au produs 10.499 kg de lapte corectat energetic în timpul 305 DIM, vacile cu o boală clinică unică sau multiplă în perioada proaspătă au produs 10.104 și 9.783 kg (cu 3,8 și respectiv cu 6,8% mai puțin).

• Performanța reproductivă: deși nu s-au observat diferențe de timp până la prima reproducere (în medie 81 de zile), vacile care au avut 1 sau mai multe boli clinice au avut o reducere (6,6 și, respectiv, 17,8%) a ratei sarcinii până la 305 DIM. În plus, pierderea sarcinii după ziua 45 de gestație pentru toate reproducerile efectuate prin 305 DIM a fost mai mare la vacile cu boli clinice (23,6%) decât la vacile sănătoase (13,9%).

• Rata de stingere: după cum era de așteptat, o proporție mai mare de vaci care au suferit boli clinice în perioada proaspătă au părăsit efectivul. Procentul de vaci sacrificate cu 305 DIM a crescut de la 23% la vacile proaspete sănătoase la 36% și 54% la cei diagnosticați cu o boală clinică unică și multiplă în timpul primelor 21 DIM, respectiv.

În concluzie, Ar trebui puse în aplicare bune practici de gestionare împreună cu un program nutrițional adecvat în perioada de tranziție pentru a preveni bolile clinice și pierderile economice asociate acestora.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2