Stiri

210

EDA cere activarea mecanismului de stocare privată pentru lapte praf, unt și brânzeturi

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DairyReporter notează că Asociația Europeană a Laptelui (EDA), anunță că este șocată și îngrijorată de faptul că Janusz Wojciechowski-Comisarul European pentru Agricultură, nu a răspuns încă la scrisoarea primită, așteptând statele membre ale UE la videoconferința de lunea viitoare a Comitetului special pentru agricultură (SCA), pentru a-și exprima nevoia, atât pentru acțiunea imediată, cât și pentru cea europeană.

Anterior, președintele EDA, Michel Nalet, a trimis o scrisoare președintelui SC Nikša Tkalec și membrilor CSA, menționând că, în ultimele două săptămâni, EDA a actualizat și alertat periodic serviciile competente ale Comisiei UE la toate nivelurile, mai ales în condițiile în care pandemia Covid-19 a indus evoluții pe piețele lactate europene și internaționale.

Nalet a subliniat scrisoarea trimisă la 17 martie 2020, prin care a cerut Comisiei Europene să arate sprijinul Europei pentru sectorul produselor lactate în activarea schemei de ajutor pentru depozitare privată (partea II a Regulamentului (UE) 1308/2013), pentru lapte praf, unt și (toate tipurile de) brânzeturi (și caș congelat).

Ulterior, înainte de reuniunea de videoconferință a miniștrilor europeni ai agriculturii din 25 martie 2020, EDA a chemat, de asemenea, miniștrii agriculturii să semnaleze situația produselor lactate și să solicite măsuri de sprijin pentru lactosferă europeană.

Cu toate acestea, a spus Nalet, există scheme naționale de sprijin în curs de dezvoltare și deja în vigoare, care au, prin definiție, un impact limitat.

EDA spune în scrisoarea sa către SCA că industria produselor lactate europene depune toate eforturile pentru a răspunde responsabilității sale sociale și pentru a asigura colectarea, procesarea și distribuirea laptelui și a produselor lactate în întreaga Uniune Europeană.

„Pentru a garanta viitorul durabil al sectorului nostru esențial și vital pentru Europa, pentru cetățenii săi și pentru economia sa, vă solicităm sprijinul imediat pentru a solicita Comisiei UE să activeze schema PSA. Știm, putem conta pe tine ”, încheie scrisoarea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2