Tehnologii

563

Diminuarea amprentei de mediu a sectoarelor de carne, lapte, ouă și pește a devenit obligatorie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DSM-Firmenich și Sustained colaborează pentru a captura impactul evaluării ciclului de viață al proteinelor animale la nivel de fermă, facilitând pentru producătorii de alimente să evalueze și să comunice amprenta asupra mediului a produselor lor.

Un ciclu de viață

O evaluare a ciclului de viață (ACV) evaluează aspectele de mediu asociate unui produs pe parcursul ciclului său de viață. Aceasta include extracția materiilor prime asociate produsului, precum și producția și distribuția energiei pe parcursul utilizării acestuia, reutilizarea potențială a acesteia și eliminarea finală.

În alimente, această metodologie cradle-to-crave este utilizată pe scară largă pentru a evalua impactul asupra mediului al produselor agricole. LCA-urile pot juca, de asemenea, un rol cheie în a ajuta întreprinderile să lucreze către procese mai durabile de producție, consum și lanț de aprovizionare.

Dar, deoarece LCA-urile implică colectarea datelor detaliate în timpul fiecărei etape a ciclului de viață, acestea au fost în mod tradițional costisitoare și consumatoare de timp. „Până de curând, efectuarea unui ACV cuprinzător pentru produsele agricole și alimentare a fost un proces costisitor și cu forță de muncă intensivă, care deseori întindea resursele companiilor care se ocupau cu sute sau chiar mii de variații de produs”, a explicat David Nickell, VP Sustainability & Business Solutions la DSM -Firmenich, Nutriție și Sănătate Animale.

Pentru a reduce aceste bariere, ingredientele major a încheiat un parteneriat cu compania software-as-a-service Sustained pentru a furniza LCA la nivel de produs ale produselor alimentare de consum care conțin proteine animale la scară.

O abordare „măcinată” pentru ouă, carne, lapte și produse din pește

Legătura folosește serviciul Sustell de la DSM-Firmenich pentru a capta date privind emisiile specifice la nivel de fermă pentru ouă, carne, lapte și pește. Prin colaborarea cu platforma Sustained, gestionarea datelor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu alimente este simplificată.

Acest lucru îl face mai accesibil și mai ușor de gestionat la scară largă, a declarat Nickell pentru FoodNavigator. „Scopul principal este de a sprijini fermele și industria alimentară pentru a realiza o transformare reală în sustenabilitatea sistemului nostru alimentar.”

Parteneriatul va crea LCA la nivel de produs cu o abordare „de la bază”, ni s-a spus. Platforma Sustell captează efectele LCA detaliate ale proteinelor animale la nivel de fermă, folosind date despre furaje și fermă și metodologii de calcul LCA. Aceste date sunt apoi transmise platformei Sustain pentru analiza finală LCA a produsului alimentar la nivel de SKU.

„Platformele combinate permit companiilor să măsoare și să evalueze continuu impactul lanțului valoric al fiecărui produs, pe baza condițiilor agricole specifice și a proceselor de fabricare a alimentelor, oferind astfel amprente de mediu credibile și precise ale produselor alimentare.”

În ceea ce privește motivul pentru care serviciul este disponibil pentru produsele care conțin produse de origine animală, furnizorul de ingrediente a explicat că aici se află specializarea sa. În multe dintre aceste alimente, cea mai mare parte a amprentei de mediu este legată de componenta proteinelor animale și, într-o măsură mai mică, de alte ingrediente și ambalaje.

„Pentru a aborda în mod eficient impactul asupra mediului al acestor produse proteice de origine animală, ne concentrăm pe domeniile cheie în care există majoritatea amprentei și potențialul de reducere a amprentei, și anume în practicile de gestionare a hranei și a fermei.”

Deși DSM-Firmenich nu oferă în sine hrană pentru animale, furnizează ingrediente pentru nutriția animalelor (premiamestecuri și aditivi pentru hrana animalelor) și servicii. Și până la 80% din emisiile unei ferme sunt legate de nutriție - în special hrana pentru animale, compoziția acesteia și consumul acesteia de către animal.

Cerere în creștere pentru date despre amprenta asupra mediului

DSM-Firmenich a observat cererea pentru studii LCA din cel puțin 2021, când a început să ofere clienților săi – de la producători/fermieri până la CPG și comercianți cu amănuntul – informații despre amprenta de mediu a produselor de origine animală.

Cererea este, de asemenea, în creștere în întreaga UE de a dezvălui amprentele asupra mediului ca parte a propunerilor de reglementare, care continuă să evolueze, a declarat vicepreședintele DSM-Firmenich pentru această publicație. Noul parteneriat va ajuta lanțul valoric alimentar să se adapteze și să producă rapoarte credibile pentru a se conforma cu reglementările UE, a continuat el.

Evaluarea și comunicarea impactului asupra mediului poate fi, de asemenea, pentru afaceri bune, având în vedere că 70% dintre consumatori consideră acum sustenabilitatea un factor principal în deciziile de cumpărare – creând o nevoie „presantă” de date transparente și fiabile despre sustenabilitate de-a lungul lanțului valoric.

„De aici rezultă că producătorii și comercianții cu amănuntul sunt dornici să evalueze și să comunice impactul asupra mediului al produselor lor.”

Procedând astfel, companiile contribuie, de asemenea, la construirea unui mediu competitiv în raportarea amprentei de mediu. „Cursa către vârf” în domeniul durabilității creează un „câștig” pe întreg lanțul valoric, a explicat Nickell.

„Consumatorii pot lua decizii de cumpărare mai informate, companiile își pot îndeplini cerințele de raportare de reglementare, iar fermierii își pot îmbunătăți operațiunile și pot deblocavaloare națională, devenind în același timp mai durabilă.”

De la evaluare la reducere

Un număr tot mai mare de întreprinderi alimentare își stabilesc ambiții net zero, în conformitate cu sau înaintea obiectivului UE de zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Măsurarea amprentei de mediu de bază a unui produs este un pas inițial important, dar pentru companiile cu durabilitate. obiective, trebuie să urmeze reducerile.

În multe cazuri, clienții și lanțul valoric doresc să stabilească foi de parcurs bazate pe știință pentru reducerea emisiilor pentru a-și îndeplini angajamentele în materie de durabilitate, a explicat Nickell, care a adăugat că Sustell poate ajuta.

Platforma permite clienților să-și atingă obiectivele de reducere, făcând posibilă rularea mai multor scenarii de intervenție la amprenta de bază, determinând astfel ce tehnologie și intervenții sunt cele mai potrivite pentru atingerea obiectivelor de îmbunătățire.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2