165

Determinarea fosfotazei din brânzeturi, prin metoda Screening

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De-a lungul ultimilor zece ani, epidemiile provocate de alimente contaminate au fost cauzate de consumul de produse lactate preparate din lapte crud sau pasteurizat într-un mod necorespunzător. Laptele se pasteurizează prin încălzire la o temperatură de 62.8 grade Cesius timp de 30 de minute sau la o temperatură de 71.7 grade Cesius timp de 15 secunde. Aceste temperaturi distrug toţi agenții patogeni şi inactivează enzima originară din lapte, numită fosfatază alcalină (ALP).Diferențe   Rezistenţa termică a ALP, enzimă care face parte din clasa hidrolazelor (ortofosfomonoesterfosfohidrolaza), este mai mare decât cea a microorganismelor patogene. Prin urmare, laptele şi produsele din lapte ale căror rezultate la testarea pentru fosfatază alcalină sunt negative sunt considerate sigure şi corect pasteurizate. Brânzeturile moi produse prin fermentaţie, ca de exemplu Camembert sau brânza Roquefort, au un rezultat pozitiv la testarea pentru fosfataza alcalină, pentru că ALP este produsă de microorganisme în timpul procesului de fermentaţie a brânzei.   În studiul „Determinarea fosfatazei din brânzeturi, prin metoda Screening”,    George C. Ziobro propune o metodă de extindere a fostatazei (reziduale) din lapte şi pentru brânză. Spre deosebire de metoda de analiză AOAC, determinarea fosfotazei din brânzeturi prin metoda Screening este realizată într-o eprubeta de testare unică şi reactivii sunt aceiaşi pentru toate brânzeturilor testate. Echipamente de Screening   Pentru a determina fosfataza din brânzeturi prin intermediul metodei Screening este nevoie de pipete sau pipete digitale, în care să se poată prepara substanţe cu un volum cuprins între 100 µl la 1 ml (Eppendorf sau altele echivalente), centrifugă cu o capacitate de eprubete de 10 - 15 ml și forţă de centrifugare de cel puţin 2400 x g RCF, baie de gheaţă, eprubete de testare de 10-15 ml. În afară de acestea mai este nevoie de două băi de apă. Prima este o baie cu apă adusă la punctul de fierbere şi utilizată pentru pasteurizarea testelor, iar a doua este menţinută la 40°C şi se foloseşte la incubarea amestecului de testare. În privinţa reactivilor, se va folosi o soluţie-tampon AMP. Se dizolvă 10,0 g 2-amino-2-metil-1-propanol în apă. Se ajustează pH-ul la 10,1 cu 6 M HCI, se adaugă 10 ml Tergitol tip 4 şi se diluează până la 1 litru cu apă distilată. Pentru substratul-tampon se dizolvă 0,5 g de fenil fosfat disodic fără fenol în soluţia-tampon şi se diluează până la 500 ml cu substratul-tampon. Acestea se vor prepara în fiecare zi şi se vor folosi proaspete.   Este necesar alcoolul n-butil, n-BuOH, p.f. 116-118 ° C, un catalizator (se dizolvă 200 mg de CuSO4 • 5H2O în apă distilată şi se diluează până la 100 ml) şi soluţie CQC. Se dizolvă 40 mg pulbere cristalină, 2,6-diclor-quinonechloroimide în 10 ml MeOH şi se transferă în sticlă de culoare închisă. Soluţia se poate prepara prin dizolvarea unui comprimat Indo-Phax (care conţine un catalizator) în 5 ml MeOH. Se depozitează în frigider. Soluţia se aruncă după o săptămână sau când culoarea sa devine maronie. Va fi folosită şi o soluţie CQC-catalizator.   Se mixează cantităţi egale de soluţie CQC şi catalizator, care se vor prepară în fiecare zi. Soluţia 6 M HCL se va obţine din 50 ml apă la care se adaugă 50 ml de acid clorhidric concentrat. Atenţie! Se adaugă acidul în apă, nu invers. Este necesară şi soluţie standard fenol, dar şi soluţie-stoc, preparată astfel:  se cântăresc cu precizie 1,000 g de fenol pur, se transferă într-un recipient gradat de 1 L, apoi se diluează cu 0,1 N HCI şi se amestecă (1 ml = 1 mg fenol).   Soluţia este stabilă câteva luni dacă este ţinută în frigider. Pentru obţinerea soluţiei de lucru se diluează 100 µl soluţie până la 100 ml cu soluţia-tampon şi se amestecă (1 ml = 1 µg fenol). Se prepară zilnic. Pentru obţinerea soluţiilor standard de culoare se diluează 0.0, 0,25, 0,5, 1,0, 2,5 şi 5,0 ml de soluţie de lucru până la 5,0 ml cu soluţie-tampon într-o serie de eprubete de testare. Se adaugă 0,5 ml de apă în fiecare eprubetă. Tergitol de tip 4 (de asemenea, numit Niaproof de tip 4). Se va folosi si apă distilată sau deionizată. Prevarea mostrelor de brânză   În cazul brânzei dure, se ia o mostră din interior cu o spatulă sau un cuţit. Brânza moale sau semimoale măturate se lasă să se întărească la frigider. Trebuie evitată contaminarea cu fosfatazele microbiene care pot fi prezente pe aceste suprafeţe. Din brânză moale sau semimoale maturată se pot prevala mostre astfel:   1-Se taie o porţiune de la capăt sau o latura extinzându-se încă 5 cm, dacă este posibil, până la un punct dincolo de centru, în cazul brânzei de mici dimensiuni. Se fac crestături de 6 până la 12 mm în adâncime care să ajungă la cel puţin jumătate din întreaga porţiune şi la jumătatea distanţei dintre partea de sus şi de jos. Se rupe acea bucată în două părţi şi se trage afară astfel încât bucată extrasă să fie doar cea marcată de crestături. Trebuie avut grijă ca mostră de brânză prevalată să nu fie expusă contaminării. Din bucata de brânză astfel extrasă se pot recolta mostre din zona apropiată de centru.   2-Se îndepărtează suprafaţă exterioară a zonei de pe care urmează să fie colectate mostrele cu un cuţit curat sau o spatulă, la o adâncime de 6 mm. Instrumentele şi mâinile se spală cu apă fierbinte şi săpun fără fenol, iar apoi se usucă. Noile suprafeţe exterioare ale bucăţii de brânză se îndepărtează din nou, de data aceasta pătrunzând mai în adâncime, apoi se sterilizează din nou mâinile şi instrumentarul. Se iau probe din mijlocul bucăţii de brânză sau din zona cea mai apropiată de centru.  Pentru brânza topită şi brânza tartinabilă se ia un eşantion din porţiunea imediat de sub suprafaţa exterioară cu un cuţit curat sau o spatulă.   Testul Screening   Se colectează şi se cântăresc două mostre de brânză de 0,5 g şi se introduc în eprubetele de analiză. Se adaugă apoi 0,5 ml apă (o eprubetă este folosită pentru testare, iar cea de-a doua este testul-martor). Se amestecă totul cu o spatulă de sticlă. Se introduc eprubetele într-o baie de apă fierbinte pentru două minute, apoi se răcesc rapid, în apă cu gheaţă. Se adaugă 5 ml substanţă-tampon şi se amestecă prin turbionare sau răsturnare. Se incubează imediat eprubetele în baia de apă pentru 15 minute la o temperatură de 40 ± 1 ° C.   Se amestecă eşantioanele pe parcursul incubării. Eprubetele se scot din baia de apă şi se adaugă 0,2 ml de soluţie de catalizator CQC sau 0,1 ml de soluţie Indo-Phax. Se amestecă şi se plasează imediat înapoi în baia de apă la temperatura de 40 ° C, timp de 5 minute. Se scot din baia cu apă caldă şi se răcesc în baie de apă cu gheaţă 5 minute. Se adaugă 3 ml butanol şi se scot prin rasturnarea eprubetelor acoperite cu parafilm prin 6 rotaţii complete.   Se răcește apoi în baia de apă cu gheaţă 5 minute si se centrifughează alte 5 minute la 2400 x g. Se elimină stratul superior de butanol cu pipeta Pasteur. Se citeste apoi absorbtia extractelor de butanol cu spectrofotometru la 650 nm. Curba standard a µg fenol împotriva absorbanței ar trebui să fie reprezentată printr-o linie dreaptă. Scădem µg fenol/g de brânză din eprubeta-martor din proba corespunzătoare pentru a obţine µg fenol/g de brânză pentru testul dorit. Concluzie: dacă rezultatul este mai mic decât zero, îl înregistrăm ca fiind zero!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2