Tehnologii

186

Deocamdată, carnea de pasăre nu are accept pentru stocare privată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum am anunțat la momentul optim, miniștrii agriculturii din UE, au avut o video-conferință în săptămâna trecută, ocazie cu care Ministrul agriculturii din România a solicitat sprijin pentru sectoarele lapte, carne porc, pasăre, vie și vin – sectoare grav afectate de epidemia Covid-19.

Prin bunăvoința secretariatului UECBV, ACEBOP a primit un scurt raport care cuprinde informații suplimentare și mai ales precizările Comisiei față de solicitările statelor Membre, după cum urmează:

• Produse lactate:

– Italia, Irlanda și Lituania sunt preocupate cu privire la atribuirea volumului pentru stocarea privată.

– Belgia, Austria și Germania  susțin finanțarea reducerii producției, similar cu sistemul utilizat în 2016.

– Ungaria a solicitat depozitarea privată a laptelui  UHT.

• Sectoarele de carne:

– Delegațiile au salutat ceea ce s-a făcut pentru sectorul cărnii de vită, dar au subliniat că măsurile luate nu sunt suficiente.

– Mai multe state – Franța, Olanda, Italia, Belgia, Irlanda –  au solicitat intervenția (sistem de depozitare privată) pentru carnea de vițel.

– La carnea de porc: Belgia a solicitat monitorizare. Letonia, România și Ungaria au solicitat măsuri de intervenție.

-Această cerere de intervenție la carnea de porc este  nouă, nu a făcut parte din primul pachet de sprijin.

Reacția Comisiei:

A fost adoptat primul pachet de sprijin, deoarece au fost întâmpinate   probleme orizontale / transversale pentru toate statele membre. Carnea de vițel și carnea de pasăre sunt considerate sectoare cu rezistență mai mare,  ca urmare nu s-ar lua în considerare un sprijin de la nivelul UE, ci mai degrabă măsuri de ajutor de stat din partea statelor membre.

• Sectorul vinicol:

– Până în prezent, Franța a solicitat  un fond de compensare al UE pentru a sprijini sectorul, în lumina tarifelor americane la importurile de vin din UE. În cadrul conferinței, s-a făcut referire și la situația sectorului legată de tariful SUA, pe lângă criza Covid -19.

– Franța, Italia, Grecia, au solicitat sprijin pentru distilare în perioada de criză.

– Italia a menționat nevoia de promovare, Austria a susținut promovarea și agroturismul, dar nu a existat nicio discuție detaliată în acest sens.

• Sectorul horticol:

– Olanda, Belgia, Franța  au solicitat din nou sprijin – Comisia a răspuns că ar trebui să acorde ajutor de stat.

Concluziile Comisiei:

– a luat act de faptul că nu există o  majoritate a statelor membre care să sprijine utilizarea fondului de criză de rezervă;

– a subliniat că pentru sectoarele care nu sunt încă acoperite de fondurile UE, statele membre ar trebui să ia în considerare cadrul temporar al ajutorului de stat;

– a subliniat faptul că pachetul de măsuri la nivelul UE adresat sectoarelor a avut impact în majoritatea statelor membre; pentru alte sectoare specifice, cum ar fi carnea de pasăre, de vițel, Statele Membre pot activa ajutorul de stat.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2