Stiri

238

Deloitte: Întocmirea declarației nefinanciare la final de an

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Regulamentul 852/2020, numit și taxonomia europeană, definește o listă a activităților prietenoase cu mediul înconjurătorcare îndeplinesc anumite obiective de mediu și stabilește criteriile tehnice de performanță pe care o anumită activitate trebuie să le îndeplinească pentru a atinge aceste obiective de mediu.

Lista conține trei tipuri de activități:

-cele primare, care contribuie direct la atingerea obiectivelor,

-cele de tranziție, pentru care nu există o alternativă viabilăcu nivel scăzut de emisii de CO2din punct de vedere tehnologic și economic, dar care sprijină tranziția către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de CO2 prin stabilirea unor praguri pentru determinarea celor mai performantecompanii din industrie, și

-cele suport, care facilitează indirect activitățile primare.

Regulamentul stabilește și un set de șase obiective de mediu, precumatenuarea schimbărilor climatice, adaptarea la acestea, folosirea durabilă a apelor, protecția acestora și a resurselor marine, tranziția către o economie circulară, prevenția și controlul poluării și protecția și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor.

Regulamentul mai definește și o seriede activități eligibile care contribuie semnificativ la atingerea fiecărui obiectiv în parteprinconformarea cu criteriile tehnice de examinare. Momentan, Regulamentul Delegat UE 2021/2139 definește listelede activități pentru primele două obiective,dar în perioada următoare vor fi adăugate activități și pentrucelelalte patru obiective.

Dacă, până în 2021, companiile care, conform Directivei 2014/95/EU, transpusă local prin OMFP 1802/2014, 1938/2016 și 2844/2016, completauîn declarația nefinanciară informații cu privire la modul și măsura în care activitățile lorsunt asociate cu activități economice sustenabiledin punctul de vedere al mediului, începând cu 2022,ele trebuie să demonstreze în ce măsură aceste activități sunt aliniate la taxonomia europeană.

Așadar, în urma unui amplu proces de analiză, companiile trebuie să calculeze gradul de aliniere la taxonomie a indicatorilor lor de performanță-cifra de afaceri, cheltuielile de investiții și cele operaționale -, aspecte care potarătapărților interesate, precum investitori, bănci, parteneri de afaceri, legiuitori sauONG-uri,nivelul de sustenabilitate a unei activități economice.

Ce implică procesul de aliniere la taxonomia europeană?

Organizațiile trebuie să îndeplinească patru condiții obligatorii pentru a se califica drept sustenabile: activitatea lor trebuie să contribuie semnificativ la cel puțin unul din cele șase obiective climatice, nu trebuie să prejudicieze celelalte cinci obiective, să îndeplinească condițiile minime de responsabilitate socială și să se conformeze cu criteriile tehnice de examinare. Aceste patru condiții se aplică atât cifrei de afaceri, cât și cheltuielilor de investiții și operaționale.

Dacă una dintre cele patru condiții nu este îndeplinită, activitatea supusă evaluării este considerată eligibilă, dar nu aliniată. Rezultatul evaluării trebuie publicat în declarația nefinanciară sau într-un raport de sustenabilitate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2