Stiri

143

Delegația UE a părăsit runda de negocieri cu USA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Negocierile cu privire la termenii Parteneriatul Transatlantic în domeniul Comerțului și Investițiilor TTIP sunt dificile datorită abordărilor diferite în domeniul siguranței alimentare de pe piețele din SUA și ale Uniunii Europene, au declarat delegații la un seminar desfășurat în cadrul Expoziției pentru Producție și Procesare din Atlanta, semn că Statele Unite nu doresc respectarea normelor europene de siguranță alimentară. Delegația UE  a părăsit runda de negocieri cu USA, pe tema Tratatului de Liber-Schimb

  Vorbind la un seminar despre problemele TTIP, Gina Tumbarello, director de politici internaționale și comerț la Asociația Industriei Alimentare Americane, a declarat că UE a adoptat o abordare mult mai precaută de tipul ”mai bine mai sigur decât să îmi pară rău”, în comparație cu metoda de evaluare a riscului din SUA, și acest lucru a condus la dificultăți într-o gamă de domenii, cum ar fi utilizarea ractopaminei în producția de carne de porc. Ea a spus că a existat o tendință în cadrul sistemului UE de avizare a consumului de a avea o abordare mult mai strictă, uneori în detrimentul dovezilor furnizate de știință. Ea a subliniat recentele declarații ale UE cu privire la reiterarea opoziției acesteia legate de anumite practici din SUA. ”Ei au ieșit în mijlocul negocierilor comerciale și au reiterat faptul că nu sunt pregătiți să negocieze pe teme cum ar fi utilizarea drogurilor în cazul animalelor”. ”UE este a doua mare piață de consum pentru carnea de porc, consumând 23 milioane tone metrice. SUA este producătorul cu cele mai mici costuri din lume, dar nu exportă nici măcar 5.000 de tone metrice acolo. Acest lucru se explică în cea mai mare măsură cu poziția UE privind ractopamina, iar noi nu credem că se bazează pe dovezi științifice. Această interdicție a UE constituie o violare a normelor OMC. ”UE este în poziția unică de a lua în considerare punctele de vedere ale consumatorilor, opinii care se pot forma din lucruri citite pe internet. UE nu ia în considerare lucruri bazate pe probe științifice.” Un exemplu de opinie a consumatorilor care afectează relațiile comerciale a fost evidențiată de un alt vorbitor, Dr. Paul Aho, fondator al companiei de consultanta Poultry Perspective. El a spus că utilizarea spălării cu clor a păsărilor în producția de carne de pasăre din SUA a fost folosită ca o barieră tehnică în calea comerțului, având o susținere puternică a consumatorilor împotriva practicii. Totuși, el a arătat că doar în jur de 20% dintre producătorii americani utilizează spălarea cu clor, cel mai utilizat pentru controlul microbian - un proces care a fost aprobat de către autoritățile de reglementare din UE - fiind acidul peracetic. ”Pentru a exclude puii proveniți din SUA pe piața UE s-a recurs la o barieră tehnică clasică în calea comerțului, problema reală fiind însă faptul că rentabilitatea producătorilor din UE ar scădea.” Comerțul cu carne de pasăre a fost restricționat de către aceste bariere comerciale și, în general, doar aproximativ 12% din producția de pui la nivel mondial este tranzacționată, în vreme ce 88% este consumată pe plan intern. Aho a spus că domeniul comerțului cu carne de pasăre a fost unul dintre cele mai puternic reglementate, iar barierele au fost regula, nu excepția. Tumbarello a adăugat că este puțin probabil de a se înregistra o schimbare majoră de atitudine și a proceselor de producție în SUA, pentru a se conforma standardelor impuse de UE pe segmentul bunăstării animalelor și durabilității, sau al consumului de droguri pentru animale. ”S-ar putea observa unele schimbări voluntare în cazul unora dintre producătorii americani pentru a răspunde cerințelor de pe o anumită piață, dar va mai trece foarte mult timp în cazul producției SUA pentru a satisface aceste cerințe”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2