Stiri

150

Criza embargoului îi poate forța ruși să scadă consumul de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Criza embargoului îi poate determina pe ruși să mănânce mai puțină carne, se afirmă într-o analiză France Press. Dar, mai mult decât atât, devalorizare a rublei rusești este de așteptat să împingă în sus prețul la alimente și combustibil, în 2015. Producătorii de carne ruși cred că tendințele negative din economia țării, inclusiv un nivel ridicat al inflației și o scădere a veniturilor reale ale populației, împreună cu o creștere a prețurilor pentru produsele din carne, ar putea reduce cererea de carne de pe piața internă.

  Este de așteptat ca anul 2015 să fie deosebit de greu pentru industria cărnii din Rusia, ca urmare a devalorizării rublei rusești care va crește costul hranei și combustibilului, precum și costul de producție al cărnii, în timp ce creditele contractate ușor nu vor mai fi disponibile pentru majoritatea proiectelor. Un raport oficial elaborat de grupul de firme Cherkizovo, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc și de pasăre din Rusia, a declarat că piața cărnii interne se confruntă deja cu efectul negativ al devalorizării rublei, care a adus cu ea riscul scăderii consumului de carne, ca urmare a accelerării creșterii ratei inflației și a reducerii veniturilor reale ale populației. Miratorg, cel mai mare producător de carne din Rusia s-a abținut până acum de la vreun comentariu cu privire modul în care situația actuală ar putea afecta consumul de carne în Rusia. Compania este în prezent în curs de implementare a unui proiect pentru producerea de carne de vită la scară largă, în regiunea Briansk, iar pentru succesul acestuia este necesar ca cererea de carne de vită - care este cel mai scump tip de carne în Rusia – să fie substanțială. ”Pe de o parte, devalorizarea rublei este un factor pozitiv pentru industrie, deoarece prețurile tuturor produselor RusAgro sunt legate la prețurile mondiale exprimate în dolari”, a declarat Serghei Tribunkiy, director adjunct pentru investiții al producătorului rus de carne RusAgro.  ”Dar, pe de altă parte, se va reduce puterea de cumpărare a populației. În plus, ratele la creditele acordate în valută vor crește, iar RusAgro are astfel de împrumuturi”, a adăugat acesta.  

Prognoze negative

  ”În al patrulea trimestru al anului 2014, Cherkizovo a indicat un număr de tendințe care ar putea afecta piață rusă a cărnii, în general, precum și performanța financiară a grupului. De exemplu, o scădere semnificativă a ratei de schimb a rublei în raport cu dolarul și euro a dus la o creștere bruscă a costurilor de de producție (de exemplu, la aditivii pentru hrana animalelor), la o creștere a costurilor contractelor care sunt stabilite în valută, precum și la prețuri mai mari pe piața cerealelor &quot”, au declarat reprezentanții companiei RusAgro. ”În plus, o accelerare creșterii ratei inflației și scăderea preconizată a veniturilor reale sunt de natură să conducă la o stagnare sau la o reducere a consumului de carne”, au adăugat aceștia. Statisticile oficiale au arătat că, în primele trei trimestre ale lui 2014, prețul cărnii a crescut cu 25%. Serghei Yushin, șeful comitetului executiv al Asociației Naționale a Cărnii din Rusia, a subliniat de asemenea că o creștere a costurilor de producere a cărnii, care ar putea împinge prețurile în sus și în perioda următoare. CEO-ul RusAgro, Maxim Basov a declarat că piața cărnii din Rusia a experimentat deja o scădere a cererii în ultimele luni. Cu toate acestea, în opinia sa, aceste probleme cu care se confruntă piața cărnii nu îi va determina în 2015, pe consumatorii ruși, să treacă de la consumul de carne de porc, la consumul de carne de pasăre mai ieftină, ponderea principalelor tipuri de carne consumate rămânând aceeași.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2