Stiri

376

Criză alimentară în UK și inflație uriașă ca în 1977!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețurile alimentelor la supermarketurile britanice au crescut cu 15,7% de la începutul anului și până în aprilie, cea mai mare creștere anuală înregistrată din 2005, dar prețurile mai scăzute sunt la orizont, a declarat British Retail Consortium (BRC), citat de European Supermarket Magazine.

Inflația generală în rândul membrilor BRC a scăzut la 8,8% de la 8,9% din martie, deoarece creșterile prețurilor la articolele nealimentare au încetinit din cauza reducerilor mari la îmbrăcăminte, încălțăminte și mobilier.

Boabele de cafea mai costisitoare și producția de preparate mai scumpe au dus la creșterea prețurilor alimentare, dar cele ale untului și uleiului vegetal începeau să scadă la finalul unii trecute.

„Ar trebui să începem să vedem că prețurile alimentelor vor scădea în următoarele luni, pe măsură ce scăderea prețurilor cu ridicata și alte presiuni ale costurilor se filtrează”, a spus directorul executiv al BRC Helen Dickinson.

Măsura oficială a Marii Britanii a inflației prețurilor de consum a atins vârful în octombrie anul trecut la 11,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. De atunci, a scăzut mai lent decât se aștepta Banca Angliei și a rămas peste 10% în martie.

Măsura Oficiului pentru Statistică Națională a inflației prețurilor alimentelor - care este calculată diferit de BRC - a fost cea mai mare din 1977 în martie, cu 19,1% anual, reflectând costuri mai mari pentru biscuiți, prăjituri și produse de cofetărie.

Compania de cercetare de piață Kantar a declarat săptămâna trecută că a estimat că inflația la produsele alimentare a scăzut la 17,3% în cele patru săptămâni până pe 16 aprilie, în scădere de la 17,5% cu o lună mai devreme, dar a spus că este prea devreme pentru a fi sigur că inflația a atins vârful.

Datele BRC s-au bazat pe prețurile colectate în perioada 1-7 aprilie. În alte cifre publicate marți, companiile au fost prudent optimiste cu privire la perspectivele pentru restul anului 2023.

Confederația Industriei Britanice a declarat că volumul afacerilor din sectorul serviciilor a scăzut modest în cele trei luni până în aprilie, dar firmele se așteptau la o revenire la creștere în următoarele trei luni. Pentru companiile de servicii pentru consumatori, aceasta ar fi prima creștere din februarie 2022.

Institutul de Directori (IoD) a raportat o a cincea creștere lunară consecutivă a încrederii în rândul membrilor săi, revenind la nivelul său imediat înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022.

„Este deosebit de liniștitor să vedem o redresare a intențiilor de investiții, ridicând speranța că fundamentele economice se vor putea continua să se îmbunătățească în lunile următoare”, a spus economistul șef al IoD Kitty Ussher.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2