Stiri

122

Contaminarea încrucișată a cărnii face ravagii în Norvegia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Contaminarea încrucișată a cărnii a devenit o problemă majoră în Norvegia ca urmare a faptului că din ce în ce mai mulți producători și din ce în ce mai multe abatoare adăugă operațiunilor lor linii de producție pentru carnea halal pentru a satisface cererea tot mai mare de carne halal determinată de creșterea populației musulmane a țării.

  Industria norvegiană a cărnii evaluează foarte serios problema apariției a tot mai multor cazuri importante de contaminare cu carne de porc a produselor din carne de vită halal vândute în supermarket-uri și magazine de specialitate din Norvegia, cazuri întâmplate la mijlocul lunii ianuarie. Aceste incidente au determinat reacția ministerului norvegian al agriculturii și alimentației (MAP) care a  propus organizarea de mese rotunde între producătorii de carne și comercianții cu amănuntul de produse alimentare, pentru a genera standarde și soluții sustenabile pe termen lung în vederea eradicării contaminării producției de carne halal.   De asemenea, Mattilsynet, autoritatea pentru siguranță alimentară din Norvegia, a avertizat că va lua măsuri rapide și eficiente împotriva producătorilor de alimente care nu respectă standardele de igienă și de producție necesare pentru a garanta non-contaminarea produselor de carne halal. Acestea vor include mai multe vizite de inspecție și audituri ale igienei la fabricile de carne. ”Greșelile și procedurile sub-standard în cadrul spațiilor de producție sunt inacceptabile. În opinia noastră, nu este o opțiune pentru companiile care doresc să producă alimente etichetate ca ”halal” să nu aibă proceduri de lucru suficient de fiabile”, a declarat pentru GlobalMeatNews.com Randi Edvardsen, șeful departamentului pentru alimente și siguranță alimentară din Mattilsynet. În Norvegia există în jur de 150.000 de musulmani, dintr-o populație totală de aproximativ cinci milioane.   La controalele la carnea etichetată ”halal”, realizate de Mattilsynet începând cu 1 ianuarie s-a descoperit un conținut de carne de porc de până la 5% în mai mult de 20% dintre cele 53 de teste de calitate relizate. Printre produsele testate s-au numărat și produse procesate din carne de vită halal, cum ar fi carnea pentru cârnați. Toate produsele testate au fost comercializate în mod special ca fiind produse halal ”fără conținut de carne de porc”. Denaturarea produselor din carne halal nu este nouă în Norvegia, a spus Edvardsen. În 2013, agenția a găsit, de asemenea, dovezi că, în unele produse vândute ca halal, conținutul de carne de porc era de până la 30%.   Fabricile producătoare de carne de halal din Norvegia sunt certificate de către Consiliu Islamic Norvegian (CIN). Mattilsynet colaborează cu CIN pentru a monitoriza într-un mod mai eficient companiile de prelucrare a cărnii halal, pentru a stabili procedurile de producție și pentru a identifica posibilele surse de contaminare încrucișată. Mattilsynet suspectează că unele companii de producere a cărnii halal ar putea utiliza aceleași linii de producție și echipamente pentru ambele tipuri de produse - din carne halal și convenționale- folosind proceduri de curățenie si igienă sub-standard. Din 2012 și până în prezent, 60 de companii de producere a cărnii din Norvegia au solicitat Mattilsynet certificarea pentru a produce carne halal. Din acestea, doar 13 au primit aprobaarea din partea agenției și au fost certificatr de către CNI.   Pentru a produce carne halal este necesar să fie implementate standarde extrem de ridicate pentru a preveni contaminarea încrucișată cu carne de porc, a declarat Svein-Erik Eide, purtător de cuvânt al Asociației Industriei Norvegiene a Cărnii de Pasăre. ”Acest lucru poate fi dificil pentru producătorii de mici dimensiuni, având în vedere că, pentru a produce carne halal, în mod ideal nu ar trebui să existe puncte de intersecție ale proceselor și liniilor de fabricație cu cele pe care este prelucrată carnea de porc”, a declarat Svein-Erik Eide.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2