Repere

228

Consumul de iaurt sibiotic reduce stresul oxidativ, factor de risc pentru dezvoltarea cancerului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consumul de produse lactate funcționale poate reduce riscul de deteriorare a celulelor și țesuturilor, care poate provoca ulterior boli cronice și degenerative, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, informează DairyReprter.

Într-un studiu, primul de acest fel, cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Teheran au demonstrat că consumul unui iaurt din lapte de vacă îmbogățit cu un amestec de prebiotice și postbiotice – cunoscute în mod colectiv sub denumirea de „sinbiotice” – a îmbunătățit semnificativ starea de stres oxidativ la adulții cu sindrom metabolic.

Descoperirea oferă dovezi științifice că iaurtul simbiotic poate fi folosit pentru a atenua efectele stresului oxidativ, o afecțiune care duce la degradarea celulelor și a țesuturilor și poate provoca boli cronice și degenerative, cum ar fi cancerul, Alzheimer și bolile de inimă.

Stresul oxidativ, un proces legat de îmbătrânire și declanșat atunci când nivelurile de antioxidanți din organism sunt scăzute, este strâns asociat cu sindromul metabolic, un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Cercetările existente au descoperit că modificarea microbiotei intestinale poate diminua efectele sindromului metabolic. De exemplu, probioticele pot îmbunătăți anumiți parametri metabolici, pot reduce stresul oxidativ și inflamația și pot acționa ca antioxidanți.

Dar cercetările privind modul în care alimentele fortificate cu probiotice afectează stresul oxidativ la adulții care trăiesc cu sindrom metabolic au lipsit.

Într-un studiu clinic randomizat de 12 săptămâni, cercetătorii au examinat modul în care biomarkerii stresului oxidativ au fost afectați atunci când adulții cu sindrom metabolic au consumat iaurt simbiotic fortificat cu Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus și drojdie Chloromyces marcosianos, comparativ cu un grup de control care a consumat iaurt obișnuit.

După 12 săptămâni de consum zilnic, grupul cu iaurt simbiotic și-a îmbunătățit semnificativ nivelurile de antioxidanți împreună cu alți biomarkeri care indică îmbunătățiri ale stării de stres oxidativ.

„Aceste rezultate susțin potențialul acestui nou iaurt simbiotic dezvoltat ca intervenție alimentară pentru persoanele cu MetS, oferind o abordare nouă pentru ameliorarea stresului oxidativ și potențial reducerea riscului de complicații asociate”, au remarcat autorii.

„Se justifică cercetări suplimentare pentru a explora efectele pe termen lung ale consumului de iaurt simbiotic și impactul acestuia asupra diferiților parametri metabolici la persoanele cu MetS.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2