Stiri

182

Comisia UE contestă la OMC investigația Chinei privind produsele lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-o mișcare fără precedent, Comisia Europeană a lansat consultări la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva unei investigații în curs a autorităților de la Beijing cu privire la compatibilitatea subvențiilor UE cu regulile comerciale globale, informează Euractiv.

Deschiderea unei consultări este primul pas într-un litigiu la OMC. Este pentru prima dată când UE contestă o investigație comercială în etapa inițială și vine după luni de tensiuni comerciale legate de ancheta UE privind importurile de vehicule electrice cu baterii (BEV) din China, lansată în octombrie anul trecut. O decizie finală în acest caz este așteptată în câteva zile.

Drept răzbunare, autoritățile chineze au declanșat investigații cu privire la importurile UE de coniac, carne de porc și, în august anul trecut, produse lactate.

Autoritățile de la Beijing investighează importurile de toate tipurile de brânză UE – inclusiv proaspătă, albastră și prelucrată – precum și smântână și lapte cu peste 10% grăsime, susținând că subvențiile oferite de Politica Agricolă Comună (PAC) a UE și de statele membre individuale. dăunează producătorilor chinezi.

Ancheta „se bazează pe acuzații îndoielnice și pe dovezi insuficiente și vom continua să o contestăm cu fermitate în toate locurile disponibile”, a declarat luni comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, într-un comunicat de presă, cerând „Chinei să pună capăt imediat. ”.

La 29 august, China a anunțat că nu va impune tarife la țuica din UE, în ciuda faptului că a găsit dovezi de dumping asupra importurilor europene.

UE trece la analiza scandalului de pe piața de lactate după o întâlnire între Dombrovskis și omologul său chinez, ministrul Comerțului Wang Wentao, joia trecută (19 septembrie) la Bruxelles.

După opt ore de discuții, întâlnirea a fost considerată un pas către relaxarea tensiunilor comerciale dintre Bruxelles și Beijing.

Într-o declarație despre X după întâlnirea cu Wang, Dombrovskis a descris discuțiile ca fiind „constructive”, spunând că China și UE vor „intensifica eforturile pentru a găsi o soluție eficientă, aplicabilă și compatibilă cu OMC la dispută”.

Dar luni, tonul a fost diferit. „Comisia este hotărâtă să folosească pe deplin toate mijloacele legale disponibile pentru a apăra industria UE împotriva abuzului de instrumente de apărare comercială”, a spus executivul blocului într-un comunicat de presă.

După schimbul dintre Dombrovskis și Wang, ministerul chinez al comerțului a trimis un chestionar tuturor companiilor implicate în anchetă, a declarat European Dairy Association (EDA) pentru Euractiv.

În acest context, „cererea de consultare la nivelul OMC este de a arăta că Uniunea noastră este pregătită să-și intensifice apărarea comercială”, a spus secretarul general al EDA, Alexander Anton, într-un e-mail. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2