Tehnologii

246

Codul genetic al laptelui matern, spart pentru a produce ”proteine din lapte matern pentru toată lumea”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

FoodNavigator informează că start-up-ul israelian Maolac folosește inteligența artificială pentru a dezvolta proteine ​​din lapte uman pentru industria alimentară, cu un accent inițial pe nutriția sportivă.

Laptele matern este lăudat pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, pentru contribuția la dezvoltarea creierului și a oaselor și pentru eficacitatea în tratamentul multor afecțiuni ale pielii.

De asemenea, se crede că exercită efecte antiinflamatorii directe, prin suprimarea funcției celulelor inflamatorii.

Abia când antreprenoarea Maya Ashkenazi a avut copii ai ei, a început să reflecteze exact la ceea ce este în laptele matern care îl face atât de special.

„Mi-am dat seama că laptele matern este gem plin de proteine ​​funcționale... Din acel moment, mi-am dat seama că, dacă aș putea descifra codul laptelui matern, l-aș putea face cu siguranță mai accesibil pentru toată lumea, și nu doar pentru bebeluși”, le-a spus ea delegaților. la recentul eveniment FoodTechIL din Israel.

Potențial de piață

Ashkenazi a co-fondat Maolac în 2018, preluând rolul de CEO. Împreună cu CTO Ariel Orbach, duo-ul a fost susținut de potențialul pieței pentru laptele matern, despre care ei cred că se întinde pe mai multe categorii.

„Ne-am uitat la potențialul pieței pentru mai mult de o categorie și am realizat că aceasta este o piață de mai multe miliarde de dolari”, și-a amintit ea.

O analiză rapidă a valorilor de piață sugerează că piața globală de nutriție pentru sugari este evaluată la 79 de miliarde de dolari, conform Mordor Intelligence, piața de nutriție sportivă este evaluată la 90 de miliarde de dolari, conform Global Industry Analysts, iar îmbătrânirea sănătoasă este evaluată la 31 de miliarde de dolari conform Coherent Market. Perspective.

Sectorul animalelor de companie și al animalelor combinate este evaluat la 438 de miliarde de dolari, conform estimărilor IMARC Group și, respectiv, Knowledge Sourcing Intelligence.

În timp ce Maolac vede potențialul proteinelor din laptele matern în toate aceste categorii, compania a decis să se concentreze inițial pe nutriția sportivă.

Reciclarea colostrului bovin

Misiunea lui Maolac este de a afecta sănătatea și bunăstarea oamenilor prin crearea de proteine ​​din laptele uman. „Ne-am început călătoria prin cartografierea întregii compoziții a laptelui matern”, a explicat Ashkenazi.

Rezultatul este un produs nou format din două elemente: proteină activă cu o indicație specifică și un sistem unic de absorbție.

Pentru a porni dezvoltarea, Maolac reciclează colostrul certificat de la vaci. Din cele peste 250 de milioane de vaci de lapte de pe planetă, 5 miliarde de litri de colostru bovin sunt aruncate în fiecare an. Maolac valorifică aceste deșeuri pentru a-și crea ingredientul nou.

Platforma de „schimbare a jocului” a companiei se bazează pe combinația de colostru bovin, biologie computațională și inteligență artificială.

„Maolac folosește biologia computațională pentru a extrage fracții imunologice active (îmbogățite) din lapte și derivații săi pentru aplicații specifice care îmbunătățesc sistemul imunitar al oamenilor și animalelor pe baza studiilor preclinice și a cascadelor imunologice cunoscute”, a explicat firma.

După ce a stabilit că există peste 1500 de proteine ​​bio-active în laptele matern, algoritmul lui Maolac a comparat bibliotecile de proteine ​​din colostrul bovin și laptele matern.

„Am descoperit că există peste 400 de proteine ​​care sunt similare”, a spus CEO-ul, creând o biosimilaritate impresionantă de 95% între cele două.

De la dovada conceptului, la comercializare

Pentru a testa dovada conceptului (POC) a lui Maolac, compania a dorit să se concentreze inițial pe amestecul antiinflamator, pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți timpul de recuperare la sportivi.

Potrivit start-up-ului, pilotul său la scară de laborator a reușit să-și îmbogățească produsul cu proteine ​​cheie antiinflamatoare cu omologie ridicată (<95%) cu proteinele din laptele matern.

Un experiment de cultură celulară in vitro folosind celule ale sistemului imunitar (PBMC) a arătat o scădere semnificativă a activării celulelor T în prezența proteinelor Maolac și o scădere puternică a factorului inflamator central INFy, inclusiv celulele CD4 și CD8 (octaedrice în prezența anti-CD3).

Un experiment preliminar in vivo la șobolani a arătat că sistemul de livrare al lui Maolac permite o eliberare controlată a proteinelor sale prin administrare orală din intestin în fluxul sanguin.

Maolac lucrează la un model de afaceri B2B și se așteaptă ca primul său produs să fie gata de comercializare până în trimestrul I 2023.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2